Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Es dzīvoju valodā. Tā ir valoda, kas pār mani dominē. Anzelma Kīfera jaundarbus var aplūkot klātienē un virtuāli

Galerijā Thaddaeus Ropac Zalcburgā līdz 3. oktobrim būs skatāma vācu mākslinieka Anzelma Kīfera jauno monumentālo darbu izstāde, kas veltīta minnezengeram Valteram fon der Fogelveidem (ap 1170–1230)

Lirisko dzejoļu autora daiļradei Anzelms Kīfers savā glezniecībā pievēršas kopš 70. gadiem. Zalcburgā eksponēto sēriju ir iedvesmojusi Valtera fon der Fogelveides mīlas poēma Zem liepām, kas vēsta par divu atšķirīgu sociālo slāņu mīlētāju romantisku tikšanos laukos. 

Anzelms Kīfers gleznās pēta skaistuma un iznīcības tēmu. Doma par jaunā cikla veidošanu viņam radās pastaigu laikā Baržakā Francijas dienvidos. "Zāle un visi augi bija tik ļoti izžuvuši, ka dzeltenie kātiņi un nokaltušie dadži radīja visdažādākās okera un dzeltenās nokrāsas, kas mani iepriecināja. Tas skaistums, kas robežojas ar iznīcību, man atgādināja gan nāves tēlu, gan Erosu un Tanatosu. Ejot pa šiem kvēlojošajiem laukiem, es visu laiku domāju par Valteru fon der Fogelveidi, viņa mīlas dziesmām un dzejoļiem, kas nesaraujami saistīti ar viņa dzīvi," stāsta viens no dižākajiem mūsdienu gleznotājiem.

"Es dzīvoju valodā. Tā ir valoda, kas pār mani dominē. Es tajā ieklausos. Daudz no tās man paliek tumsā, bet es nesu vārdus sev līdzi un šad tad tie sasaucas ar to, kas man tiek pateikts," piebilst Anzelms Kīfers. 

Agrāk savos darbos gleznotājs ir sarunājies ar Paulu Cēlanu, Ingeborgu Bahmani, Veļimiru Hļebņikovu un citiem autoriem. Jau četrdesmit gadu viņa mākslā – gleznās un instalācijās – savijas un pārklājas dažādas tēmas un motīvi. Anzelmu Kīferu pastāvīgi interesē kultūras atmiņa un vēsture, īpaši – Vācijas pēckara identitāte. Viņa gleznas kļūst par daudzslāņainām garīguma, mistikas un filosofijas teritorijām, kurās sadzīvo mitoloģijas, vēstures un literatūras liecības, dabas pasaules nospiedumi un mākslinieka personiskās biogrāfijas fakti. Valtera fon der Fogelveides iedvesmotie darbi ir gleznoti trekniem krāsas triepieniem un papildināti ar kātiem, izkapti un citiem simboliskiem objektiem. 

Pašreizējos apstākļos, kad ceļošana un robežu šķērsošana ir apgrūtināta, galerija Thaddaeus Ropac savā mājaslapā sniedz iespēju aplūkot Anzelma Kīfera ekspozīciju virtuāli 360 grādu panorāmā

Informācija: www.ropac.net

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja