Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Īsa pamācība nelietderīgā naudas tērēšanā

Dīvainas sajūtas mani jau pārņēma, atrodot pastkastītē ielūgumu. Tiku uzaicināta uz Laikmetīgās mākslas muzeja krātuvē esošo darbu izstādes atklāšanu Eiropas Komisijas ēkā. Iespējams, pie vainas bija man bērnībā mācītais, ka lielīties var ar paveiktiem darbiem, nevis tiem, ko tikai vēl esi iecerējis darīt. Tādēļ situācijā, kad gadu gadiem solām sev un citiem uzcelt pirmo brāli – Latvijas nacionālo bibliotēku, - man likās, ka pārāk daudz pūļu pieliekam, lai stāstītu jau par otro vēl nedzimušo brāli jeb Andrejsalas muzeju.

Vēl sliktāk sajutos, ieraugot izstādes izkārtojumu. Tradicionālā EK izstāžu vieta ir tāds kā gaitenis, kam vienā pusē ir pamatīga niša apaļa vēdera formā. Pa šo gaiteni ikdienā EK mājā strādājošie dodas uz ēdnīcu. Arī es nereti mēroju šo ceļu. Esmu novērojusi, ka tikai retā izstāde ir piesaistījusi uz ēdnīcu ejošo uzmanību. Aprunājoties ar savu igauņu kolēģi, abi secinājām, ka no pēdējo mēnešu laikā, garām ejot, redzētā mums atmiņā iespiedusies tikai viena izstāde. Tajā bija aplūkojamas senās gruzīnu vērtslietas.

Tagad plakāti abos gaiteņa galos aicināja apskatīt Latvijas laikmetīgo mākslu. Leonarda Laganovska zīmējumi bija sakārti tik šķībi, ka iztālēm atgādināja kāda pamatskolas zīmēšanas pulciņa izstādi. Tos uztvert traucēja divas milzīgas beļģu mākslinieku gleznas, kas nišas galā karājas vienmēr. Viena no Barbaras Gailes gleznām bija izkārta nostāk no citiem darbiem, pārējie trīs bija saspiesti pie vienas no gaiteņa sienām. Jebkādu kopskatu bojāja palielās bijušo EK prezidentu fotogrāfijas, kas nišā atrodas pastāvīgi.

Pamazām uz izstādes atklāšanu sāka pulcēties ļaudis. Gandrīz visus no viņiem es biju redzējusi iepriekš. Tie bija Latvijas diplomāti un ierēdņi, kā arī citi šādus svinīgos pasākumus regulāri apmeklējošie latvieši. “Labi, ka esat atnākuši, būs, kas klausās runas,” ar atvieglojumu savam latviešu paziņam sacīja viena no izstādes atklāšanas organizēšanā iesaistītajām ES amatpersonām. Bija ieradusies pavisam sīka saujiņa citvalstu pārstāvju. Lietuvas un Gruzijas vēstnieki spietoja ap latviešu diplomātiem. Diez vai to bija raisījusi interese par mākslu. Šis bija brīdis, kad lietuviešiem vajadzēja atbalstu cīņā par savu prasību iekļaušanu ES sarunu mandātā ar Krieviju. Pirmsvēlēšanu perioda konfliktā ar Maskavu iesaistītajai Gruzijai svarīgi dabūt savā pusē pēc iespējas lielāku ES valstu skaitu.

Vēl pirms svinīgās atklāšanas kā galveno šīs izstādes mērķi jaunā muzeja krātuves veidotāja Astrīda Rogule man minēja citu valstu iepazīstināšanu ar Andrejsalas projektu. Ņemot vērā to, ka EK ir ārpasaulei slēgta ēka ar stingru caurlaižu sistēmu un izstāde izvietota tik neveiksmīgi, šis mērķis nekādi netika sasniegts. Jautāju, vai ir pieaicināts kāds vietējais mākslas eksperts. Atbilde bija noraidoša. Gribēju zināt, vai ar šo izstādi netiks mēģināts piesaistīt papildus finansējumu. Atkal skanēja “nē”. Tas nozīmēja, ka līdzekļi, kas bija tērēti par izstādes organizēšanu un sarīkošanu, bija tērēti nelietderīgi. Citādāk būtu bijis, ja, piemēram, tiktu meklētas iespējas izstādīt latviešu mākslinieku darbus kādā no Briseles mākslas galerijām. Taču vieglāk un ērtāk bija bijis iegūt iespēju izstādīties EK ēkā.

Pēc šī pasākuma apmeklēšanas man vairs nebija jābrīnās, ka pirmā brāļa jeb LNB celtniecības procesā, Valsts kontrolieres Ingūnas Sudrabas vārdiem runājot, konstatēta “grezna pavadošā tāme”.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja