Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Izstāde Lauki atklās muzeju nākotnes mākslu

15.maijā, LNMM izstāžu zālē Arsenāls, Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas ietvaros tiks atklāta izstāde Lauki, kurā 40 mākslinieki no dažādām pasaules valstīm piedāvās jaunas idejas šī brīža krīzes pārvarēšanai un sniegs ieskatu ilgtspējīgā nākotnē.

Izstāde Lauki atainos mākslas un sabiedrības atjaunošanos un pārmaiņas. Izstādītie darbi apvienos mākslu un zinātni, pasaules sociālo situāciju un jaunās tehnoloģijas, cenšoties mainīt esošos uzskatus un sniedzot ieskatu nākotnes perspektīvās. Izstādi pavadīs ikgadējais festivāls Māksla+komunikācija, piedāvājot skatītājiem Latvijas un ārzemju mākslinieku performances.

Aptuveni pirms 7000 gadiem Ziemeļeiropā notika ģenētiska mutācija, kuras laikā cilvēkiem organismā izveidojās laktozi šķeļošs enzīms, kas ļāva pieaugušiem cilvēkiem lietot uzturā piena produktus. Līdzīgas pārmaiņas savā darbā FOOOD centīsies radīt Gints Gabrāns, kurš apgalvo – nākotnē cilvēks uzturā varēs lietot celulozi saturošus produktus, piemēram, koksni un papīru. Darbs ir tapis sadarbībā ar mikrobiologu Jāni Liepiņu. Apvienoto nāciju organizācija prognozē, ka līdz 2050. gadam planētas iedzīvotāju skaits pieaugs līdz deviņiem miljardiem, aktualizējot pārtikas trūkuma problēmu. Pārveidojot no sava organisma iegūtās bifidobaktērijas, mākslinieks cenšas radīt iespēju izmantot jaunus, šobrīd nepieejamus pārtikas resursus.

Turpretim savā darbā, kura nosaukums sakrīt ar festivāla nosaukumu -  Lauki -  kustības ilūziju centīsies attēlot mākslinieks Mārtiņš Ratniks. Darba veidošanā iesaistījušies Latvijas iedzīvotāji, ziedojot savus vecos televizorus. Katrā no 27 darbā iesaistītajiem televizoriem tiek atainots viens kadrs no 27 daļās sadalīta attēla. Izveidojot video "lauka" izkārtojumu rodas iespaids, ka attēls kustas, kaut gan patiesībā, tas ir statisks.

Mūsdienu dzīves paātrinātos tempus un nespēju atcerēties svarīgas detaļas, savā darbā Pagātnes putekļi akcentēs jaunais mākslinieks Jānis Jankevics. Viņa radītā video projekcija atainos statiskus kadrus ar cilvēku kustībām Liepājas ielās. Sākotnēji attēls ir skaidri saskatāms, tomēr ar laiku tas kļūst izplūdis un pēc nejaušības principa sāk deformēties un mainīties. Tas uzskatāmi parāda cilvēka ikdienas uztveri - spēju atcerēties pilsētas aprises, tomēr aizmirst apkārtējo cilvēku tēlus, aizslaukot tos no savas atmiņas.

Tāpat no Latvijas izstādē piedalīsies RIXC mākslinieki ar mākslas un zinātnes projekta jaunāko darbu no "baktēriju baterijas" sērijas. Šī unikālā mākslas darba idejas autori ir Rasa un Raitis Šmiti, bet tas veidots kolektīvi - kā jau tas nereti laikmetīgajā mākslā mēdz būt. Sadarbojoties ar biologu Artūru Grudulu radīts patiešām praktisks mākslas darbs - jauns alternatīvs enerģijas avots, kuram baktēriju radīto elektrību skanisku padarījis Voldemārs Johansons, bet jaunās vizualizācijas veidojis Jānis Jankevics.

Skaņu mākslinieks un komponists Voldemārs Johansons īpaši šai izstādei veidojis arī savu jaunāko darbu – rotējošu skaņas objektu.

Plašāk par izstādi un laikmetīgo mākslu varēs uzzināt apmeklējot kuratoru un mākslas zinātnieku Armīna Medoša, Miško Šuvakoviča un Ievas Astahovskas publiskās lekcijas, kas notiks piektdien, 16.maijā Gētes institūtā (ieeja bez maksas).

Izstādē orientēties apmeklētājiem palīdzēs īpaši apmācīti gidi, ekskursijām gida vadībā var pieteikt arī grupas. Ceturtdienās un sestdienās plkst.14 uz vietas tiks organizētas grupu ekskursijas gida pavadībā. Pieteikšanās – [email protected] vai 26546776.

Izstādes kuratori – Raitis Šmits, Rasa Šmite (Latvija) un Armīns Medošs (Austrija). Izstādi producē – Jauno mediju kultūras centrs RIXC sadarbībā ar LNMM izstāžu zāli Arsenāls.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja