Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Jaunā dzīve

Aplūkojis Reiņa Virtmaņa gleznu Muzejā (galerijā Alma kopš sestdienas), es nolēmu jums pastāstīt, kā turpmāk tiks organizēts darbs Rīgas muzejos.

Droši vien jūs esat pamanījuši, ka katra muzeja katrā zāle ir zāles uzraugs, kura pienākums ir rūpēties, lai muzeja vērtības - piemēram, gleznas Nacionālajā mākslas muzejā vai anatomiskas vērtības Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā - netiktu nozagtas vai sabojātas. Turpmāk visi vērtību uzraugi tiks sakoncentrēti Centrāltirgus Zivju paviljonā, kur tirgo dzīvas karpas, virs kurām atrodama Jāņa Oša diplomdarba kopija Latviešu zvejnieki (vadītājs Eduards Kalniņš). Šis darbs bija populārs un daudz reproducēts; tas tika izstādīts 8. Starptautiskajā biennālē Venēcijā (1956) un atrodas Tretjakova galerijā.

Muzeju durvis turpmāk būs vaļā visu diennakti. Vērtību uzraugu darba saturs turpmāk būs vienu reizi nedēļā aiziet uz savu muzeju un konstatēt, vai ir pazudusi Madonna ar ložmetēju un kādi uzraksti ir uzķēpāti uz Zaļkalna Cūkas, un noplātīt rokas.

Ja jūs tam nespējat noticēt, tad izlasiet Kultūras ministres apstiprināto Valsts Kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (Inspekcija) darbības stratēģiju un grozījumus likumā, kurus Saeima jau ir pieņēmusi 2. lasījumā.

Latvijā ir 8515 kultūras pieminekļi.

Pašlaik Inspekcijā norit darbs pie Inspekcijas Kurzemes, Vidzemes un Latgales reģionālo nodaļu izveides; tiek iekārtoti klientu apkalpošanas centri un inspektoru darba telpas Kuldīgā, Cēsīs un Rēzeknē. Ņemot vērā Latvijas novadu vēsturisko dalījumu un pašreizējos plānošanas reģionus, kā arī finansējumu, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija līdz gada beigām plāno izveidot piecas reģionālās nodaļas.

Piemēram, Vidzemes reģionālā nodaļa ar centru Cēsīs apvienos Cēsu pilsētas, Cēsu rajona, Alūksnes rajona, Gulbenes rajona, Limbažu rajona, Madonas rajona, Valmieras rajona un Valkas rajona inspektorus.

Tas nozīmē, ka inspektors, kurš līdz šim atradās savā rajonā, kontrolējot vismaz 200 kultūras pieminekļus, tagad atrodas Cēsīs. Uz 7 inspektoriem ir 1 automašīna.

Pašvaldību darbiniekiem, kas vēlas veidot savus attīstības plānus, tas nozīmē doties uz Cēsīm, nevis - sava rajona centru. Uzņēmējiem, protams, arī. To varētu saukt par papildus nodokli, vai arī - par varas stulbumu.

Stratēģijā gan ir rakstīts, ka Inspekcijas līdzšinējais galvenais trūkums ir kontroles darbs rajonos. Iespējams, tā ir vienkārši vārdu spēle.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja