Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Kāda ir kultūras jēga?

Trešdien Latvijas Nacionālās kultūras padomes paplašinātajā sēdē klātesošie vairakkārt kultūras ministram Intam Dālderim uzdeva jautājumu – kādēļ ministrija dara tik maz, lai runātu par kultūras jēgu katra cilvēka dzīvē. Ministrs solījās pie šī jautājuma piestrādāt.

Man gan liekas, ka Kultūras ministrijai tas nav jāskaidro. Ja nu vienīgi, jāuzrāda skaitļi, cik kultūras nozare Latvijai izmaksā un kāds valstij no šiem izdevumiem ir morālais un arī finansiālais ieguvums. Jo skaidrs ir viens – lielākā sabiedrības daļa, tajā skaitā daudzi politiķi uzskata, ka kultūra ir nozare, kas tikai patērē. Patiesība ir tāda, ka kultūra pelna Latvijai. Ne tikai pozitīvo tēlu, kas pilnīgi visās citās nozarēs ir zemākajās pozīcijās, bet reālu naudu. Protams, Kultūras ministrijas vai kādas kultūras iestādes darbu nevarētu organizēt kā uzņēmuma darbu, kura vienīgais mērķis ir nopelnīt, jo peļņa visbiežāk nāk netiešā veidā, piemēram, caur tūrismu.

Par kultūras nepieciešamību ikkatra cilvēka dzīvē ideālā gadījumā vispār nebūtu jārunā. Tāpat kā fiziskajam ķermenim nepieciešama enerģijas apmaiņa, kuru rada barība un miegs, mūsu garam nepieciešama enerģija, kuru rada emocijas. Labākais emociju ražotājs ir kultūras procesi (man tā ir dziedāšana :-)).

Ja mūsu jaukajai valstij ir mērķis, ja ir vīzija, kādiem mums ir jāizskatās pēc 10, pēc 50 vai pēc 100 gadiem, tad jābūt valstiskiem instrumentiem un plānam, kā šo mērķi sasniegt. Ja mērķa sastāvdaļa ir latvietība, radoša, intelektuāla un inteliģenta sabiedrība, kas ciena savas saknes un savus senčus, tieši Kultūras ministrijai jāizstrādā plāns un jāorganizē darbs šo mērķu sasniegšanā.

Bet, ja mūsu līdzcilvēki uzskata, ka kultūrai ir maza jēga, vai viņi tās nozīmi nesaredz vispār, kultūras ietekme uz dzīvi jāskaidro kultūras darbiniekiem: aktieriem, muzeju darbiniekiem, diriģentiem, deju pasniedzējiem u.c. Lai katrs skaidro savā valodā visos iespējamajos veidos.

Jāskaidro nevis ar definīcijām, bet ar praktisku iesaistīšanu. To, ka dziedot rodas fantastiskas emocijas, spēšu pierādīt tikai tādam, kam pats iemācīšu dziedāt un šī emocijas izprast.

Ja sabiedrība uzskatīs, ka nozare "Kultūra" Latvijā ir likvidējama, pie tā būsim vainīgi mēs – kultūras darbinieki, nevis viens, otrais vai sestais ministrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja