Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kolekcionāre celmlauze ar neparastu gaumi. Globāla māksla ir modernās kultūras centrālā komponente

Ņujorkas Universitātes Grejas mākslas galerijā ir atvērta Irānas, Indijas un Turcijas modernās mākslas izstāde no Ebijas Vīdas-Grejas kolekcijas

Katru valsti ekspozīcijā pārstāv trīsdesmit līdz četrdesmit darbu, kas tapuši XX gadsimta 60.–70. gados. Šajā periodā amerikāniete Ebija Vīda-Greja (1902–1983) apceļoja pasauli un iegādājās moderno Āzijas un Tuvo Austrumu mākslu. Tas viņu atšķir no citiem tā laika ASV kolekcionāriem, kuri reti pievērsa uzmanību šo reģionu autoru daiļradei. Ebija Vīda-Greja ticēja, ka māksla var veicināt dialogu starp tautām un kultūrām. Savu 700 vienību krājumu Ebija Vīda-Greja 1974. gadā novēlēja Ņujorkas Universitātei, un tas kļuva par pamatu Grejas mākslas galerijas izveidei.

"Pašlaik ir piemērotākais laiks, lai no jauna izvērtētu celmlauzes Ebijas Vīdas-Grejas centienus aktivizēt kultūras apmaiņu," uzsver izstādes veidotāja Grejas mākslas galerijas direktore Linna Gamperta. "Ekspozīcijā apkopotie darbi atspoguļo katra pārstāvētā reģiona vēsturi un strauji mainīgo pasauli kopumā. Kad skatītāji redz tos vienkopus, viņi var labāk saprast, kā dažādu tautību autori apvienojuši vietējās tradīcijas ar starptautiskām tendencēm. Tas pierāda, ka globāla māksla ir modernās kultūras centrālā komponente," piebilst Linna Gamperta. Izstāde un to pavadošais katalogs būtiski paplašina priekšstatus par moderno mākslu, kas tapusi ārpus Eiropas un ASV.  

Interesanti, ka drīz pēc koledžas absolvēšanas Ebija Vīda-Greja devās Eiropas ceļojumā, kas ilga no 1925. gada jūnija līdz 1926. gada maijam. Piecus mēnešus viņa pavadīja Rīgā, iepazīstot tās "noslēpumaino un svešo atmosfēru" neilgi pēc Latvijas valsts dibināšanas. Pēc tam viņa izbaudīja "izsmalcinātāku dzīvi" 20. gadu Parīzē (tā Ebija Vīda-Greja atceras šo periodu savos atmiņu pierakstos).

Aicinājumu apmeklēt Rīgu viņa saņēma negaidīti – Ebijas Vīdas-Grejas ceļabiedres māsasvīrs strādāja par militāro atašeju ASV vēstniecībā Latvijā. Rīgā Ebija Vīda-Greja, kura tolaik vēl nebija mākslas kolekcionāre, apmeklēja diplomātu ballītes, mācījās dejot fokstrotu, kā arī noklausījās franču literatūras kursu Latvijas Universitātē.   

Irānas, Indijas un Turcijas mākslas izstāde Ņujorkā būs aplūkojama līdz 7. decembrim. Vēlāk tā būs skatāma Ziemeļrietumu Universitātes Bloku mākslas muzejā Evanstonā Ilinoisā (no 2020. gada 21. janvāra līdz 5. aprīlim) un Ņujorkas Universitātes Abū Dabī mākslas galerijā (2020. gada rudenī).   

Informācija: greyartgallery.nyu.edu

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja