Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Krasts: Kā noķert krītošu nazi?

Vairāki Latvijas valdības pārstāvji pasteigušies izteikties, ka Latvija ir tuvu ekonomiskā krituma zemākajam punktam. Taču Latvijas banka nupat vēlreiz samazinājusi Latvijas ekonomikas šī gada attīstības prognozi. Arī starptautiskie eksperti ir visai pesimistiski par Eiropas, īpaši tās Austrumu daļas un, jo īpaši Latvijas, ekonomikas stabilizācijas iespējām jau šogad. Šobrīd mēģinājumi noteikt bedres dziļumu līdzinās krītoša naža ķeršanai.

Un sasniegt bedres dibenu vēl nenozīmē no tās izrāpties. Tāpēc, valdībai, ņemot vērā citu institūciju prognozes, pēc iespējas ātrāk jātiek skaidrībā par to ekonomiskās attīstības prognozi, kam jābūs šī un nākošā gada budžeta pamatā.

Budžeta prognozei jābūt pietiekoši reālai, lai uz tās pamata sagatavotais budžeta projekts būtu  stingrs pamats ekonomiskā krituma apturēšanai.

Budžeta un valsts finanšu stabilitāte ir pirmais nosacījums, lai valstī atjaunotos pašmāju un ārvalstu investīciju aktivitāte, veidotos jaunas darba vietas. Tas arī noteiks ekonomikas krituma dziļumu un izaugsmes atgūšanas ātrumu.

Latvijā, kur valdība joprojām ik dienu patērē par 3,2 miljoniem vairāk nekā iekasē nodokļos, investoru uzticība ir tiešā veidā atkarīga no valdības spējas izpildīt starptautisko aizdevēju prasības, lai tiktu saņemtas nākošās aizdevuma daļas.

Citu iespēju šobrīd nav, jo valdībai turpinot aizņemties trūkstošos līdzekļus budžeta deficīta segšanai iekšējā banku tirgū, tā vēl vairāk izspiež privāto sektoru no kredītu tirgus, samazinot uzņēmējdarbības kreditēšanas iespējas.

Ja valdībai pašreiz nav papildus resursu ekonomikas sildīšanai, tai jānostabilizē savas finanses, radot potenciālajiem investoriem pārliecību, ka sadarbībā ar starptautiskajiem kreditoriem tā kontrolē situāciju.

Tikai tad, stabilizējoties Latvijas maksājumu bilancei, varam cerēt uz vietējo un ārvalstu investoru aktivitāti jaunu darba vietu radīšanā un banku gatavību to kreditēt.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja