Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Krīzes etimoloģija

Aizvadītajā sestdienā jau septīto gadu apbalvojām Dienas gada balvas kultūrā laureātus. Domājot par to, kā pateikt autoriem paldies par kvalitatīvajiem un pārsteidzošajiem mākslas faktiem, nonācu pie krīzes.

Nepiesaucu šo vārdu, lai atgādinātu par ekonomikas lejupslīdi, finansu grūtībām vai sabiedrības uzticības zudumu politiskajai elitei. Tā ir patiesība un mēs visi to zinām.

Piesaucu krīzi tādēļ, lai atgādinātu par šī vārda sākotnējo jēgu. Krīzes vārds ir cēlies no grieķu ‘krisis’, kas nozīmē lemt, tiesāt, nonākt pie strīda atrisinājuma. Tātad, nonākt pie skaidrības.

Šādi interpretējot, krīze ir apsveicama. Jo mums kā sabiedrībai tiešām ir fundamentāli jautājumi, par kuriem joprojām neesam tikuši skaidrībā, bet bez šīs skaidrības tālāks ceļš nav iespējams.

Galvenais no šiem jautājumiem ir par to, kādās vērtībās mēs balstām savu valsti. Vai mēs kā sabiedrība esam pieņēmuši, ka godaprātu, kompetenci un patiesumu var vairot, tos atšķaidot? Vai esam noticējuši, ka vīna būs vairāk un pietiks ilgāk, ja tam piejauks pietiekami daudz ūdens? Mēs šobrīd dzīvojam atšķaidīšanas un saduļķošanas laikā, bet caur šo krīzi mums ir jātiek pie skaidrības.

Māksla ir viens no drošākajiem šīs skaidrības avotiem. Tā ir saglabājusi spēju tieši uzrunāt, spēju aizkustināt, spēju iedvesmot. Tā izaicina. Tā sniedz mierinājumu. Tā rada. Un tā sniedz mums īstuma pieredzi. Un tieši īstuma pieredze vairāk kā jebkas cits dod mums cerību šajā duļķu un atšķaidītības laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja