Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Latvieša bizness

Darba tikums, strādīgais latvietis, čakls kā bite un ar raitu valodiņu - tie ir tikai daži no latvieša stereotipa raksturojumiem. Šīs īpašības tiešām slavējamas un godājamas, tikai, vai tiešām tādi esam? Vai mūsdienu latvietis nav mainījies?

Tikai viens piemērs.

Esmu Latvijas patriote un tādēļ pēc iespējas, pat maksājot vairāk, allaž esmu centusies iegādāties latviešu preces.

Arī tagad nolēmu tā rīkoties, kad man radās nepieciešamība pēc vannas.

Latvijā nav daudz vannu ražotāju, bet viena tāda uzņēmuma veikals atrodas netālu no manas mājas Ķekavā, tādēļ braucu lūkoties pēc jaunas, Latvijā ražotas vannas.

Visu cieņu puišiem, kuri pirms vairāk nekā desmit gadiem sākuši ražot vannas - tiešām šķiet kvalitatīvas, tehniski nevainojamas, vizuāli pievilcīgas un laikmeta tendencēm atbilstošas. Ar to viss ir kārtībā. Arī cena atbilst kvalitātei un esmu gatava maksāt vairāk nekā par kādu čehu vai itāļu vannu. Tikai tādēļ, ka latviešu.

Un tad sākas -latvieša biznesa paraugstunda:

  1. Pēdējie 200m līdz jaunajam veikalam jāmēro pa tādu brauktuvi, kura remontu nav redzējusi vismaz divas desmitgades. Pirmais iespaids par kvalitāti un tehnisko nevainojamību sašķobās. Vai tādam jābūt ceļam uz vidējas un augstas cenas preču veikalu?

  2. Izkratījusies pa bedrēm un novietojusi automašīnu stāvvietā, devos iekšā apšaubāma izskata iestādē. Nu, laikam jau kādā no bijušajām noliktavām. Jātiek garām sarga postenim, kuram aiz muguras tālākā angārā var redzēt kaut kādu ražošanas procesu. Attiecīgi netīrs, viss mitrs un auksts. Arī otrs iespaids par Latvijas produkta vizuālo pievilcību nav attaisnojies.

  3. Ieejot jaunajā veikalā, konstatēju, ka apskatāmā produkcijas izvēle ļoti skopa. Dažas vannas, pāris duškabīnes, pāris izlietnes un ārzemēs ražoti podi. Neesot visu paspējuši uz atklāšanu...Tas arī it nemaz neliecina par laikmeta tendencēm atbilstošu saimniekošanu.

  4. Jau vīlusies iepriekš minētajos punktos, tālākā saruna ar pārdevēju (šķiet, ka pašu ražotāju vienā personā) jau par konkrētu vannu solās būt optimistiskāka, kaut arī visa informācija, kas interesē, "jāvelk ārā kā ar stangām".

  5. Veikals, protams, strādā tikai līdz plkst.17.00 (!). Rīgā strādājošam cilvēkam pilnīgi neiespējami atbraukt un noformēt pasūtījumu.

  6. Pasūtīt internetā nav iespējams.

  7. Tas, ka atbraucu līdz ražotājam – nekādi neietekmē cenu – rūpnīcā tā tāda pati kā salonā jebkur.

  8. Ir gan piektdienas, kad pasūtījumus var veikt līdz pat septiņiem vakarā. Par agru gan nopriecājos, jo izrādās, ka šīs nedēļas piektdienā uzņēmuma darbinieki jau iet atvaļinājumā, bet ceturtdien strādā pēc ceturtdienas grafika. Un atvaļinājumā būs līdz pat 29.jūnijam. Un atnākot no atvaļinājuma, jāgaida, kamēr ražotne tiks palaista...

  9. Un svētku un dižķibeles cenas ir zemākas tikai līdz atvaļinājumam...

Protams, privāts uzņēmums dara kā grib. Tikai tas ir pretrunā ar pārdevēja stāstīto, ka tieši uz Jāņiem, līdzīgi kā uz Ziemassvētkiem, ir ļoti daudz pasūtījumu. Ko dara latvietis -biznesmenis? Viņš pašā karstākajā pasūtījumu laikā aptur ražošanu un aiziet atvaļinājumā!

Pēc šī vingrinājuma - atpakaļceļā atkal izkratoties pa bedru bedrēm, gribas internetā vienkārši pasūtīt kādu čehu vai itāļu vannu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Par balvām

Jaunās Latvijas mūzikas nozares balvas Gamma izsludināšana tikai bagātina vietējo mūzikas apriti, līdz ar gadu desmitiem seno Zelta mikrofonu turpmāk apbalvojot mūziķus par sasniegumiem viena gada ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja