Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

LLMC un Pārdaugavas radošais centrs Baltajā naktī aicina uz performanču programmu

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LLMC) sadarbībā ar Pārdaugavas radošo centru mūsdienu kultūras foruma Baltā Nakts 2019 apmeklētājiem 7. septembrī no plkst. 18 līdz 1 naktī Āgenskalna tirgū piedāvās plašu performanču programmu, informēja LLMC pārstāve Laura Brokāne.

LLMC programma Ārpuszemes atskatīsies gan uz festivāla SurvivalKit 10.1 Outlands tēmām, gan pievērsīsies nākotnes redzējumiem, kas gada nogalē tiks aktualizēti LLMC izstādē Nenorunātās tikšanās. Savukārt Pārdaugavas radošā centra (fonds INITIUM) programma Baltais tirgus vēstīs par atbildību, ko nesam ar savas izvēles un vārda spēku, – kāds svars ir individuālam viedoklim, kā cilvēks ietekmē sabiedrību un cik stiprai jābūt kopienai, lai panāktu izmaiņas procesos?

No plkst. 18 līdz 20 notiks LLMC rīkotā meistardarbnīca bērniem un ģimenēm kopā ar mākslinieci Sabīni Vekmani un Ati Jākobsonu (sadarbībā ar grafikas darbnīcu Luste). Meistardarbnīcās bērni, pusaudži un viņu vecāki varēs iepazīt grafikas tehniku un radīt Ārpuszemju maskas sietspiedes tehnikā.

No plkst. 20 līdz 23 būs iespēja iejusties laikmetīgās skatuves mākslinieku Krišjāņa Santa un Ievas Gaurilčikaites kustību izrādē Labrys. Izrāde ir mēģinājums caur kustību radīt mitoloģisku arhitektūras veidojumu – labirintu un izaicināt savas fizisko spēju robežas, konfrontējot ķermeni ar prāta radītu konceptu. Labrys veidotāju tandēms, kura radošā prakse raksturojama kā laikmetīgās dejas un scenogrāfijas hibrīdforma, skatītājam piedāvā jaunu pieredzi, kā izjust un domāt par telpu, kustību, citiem apmeklētājiem un pašiem sevi. Mākslinieki pēta izpildītāju, skatītāju un telpas attiecības, un to, kur šīs robežas sāk zust.

No plkst. 21 līdz 22 analogo mediju māksliniece Ieva Balode kopā ar mūziķu apvienību “bērnu rīts” veidos audio-vizuālu performanci, kurā eksperimentāla, analoga skaņa un dažādi neparasti mūzikas instrumenti mijiedarbosies ar mākslinieces radītu analogu kino projekciju. Tajā apvienoti gan viņas pašas uzņemti kadri, gan arhīvos atrasti materiāli, sākot ar leģendāro epizodi par cilvēka pirmajiem soļiem uz Mēness un beidzot ar paštaisītām abstraktām 16mm filmu cilpām, ar kurām tiks manipulēts, izmantojot projektora staru un dažādus optiskus objektus. Priekšnesums tiks veltīts kādai mistiskai celtnei Kalifornijā – Integratronam, ģeomagnētiskam krustpunktam, kurā satiekas maģija, māksla un zinātne. Tā ir celtne Landersā, Kalifornijā, 32 kilometrus uz ziemeļiem no Joshua Tree nacionālā parka, kur 1957. gadā ufologs Džordžs Van Tassels uzbūvēja eksperimentālu observatoriju un meditācijas centru, kas kalpojis saziņai ar Venēras iedzīvotājiem.

Mākslinieka Viktora Timofejeva video darbs Continuum, kas tapis, balstoties mākslinieka interesē par digitālo pasauli un utopiskas realitātes radīšanu, būs vērojams no plkst. 21 līdz 2. Filmā darbojas kukaiņveidīgi radījumi, kas dzīvo uz zemes un droni, kas lidinās apkārt. Video uzņemšanai par pamatu kalpojis Unity spēļu dzinējs, un, skatītāja uzmanībai virzoties pa tuksnesīgo ainavu, visi tēli viens ar otru netieši mijiedarbojas, radot nejaušu scenāriju. Timofejeva konstruētajā sirreālajā vidē skatītājs kļūst par vērotāju, bet tikpat labi pats ir pakļauts vērojumam, jautājot, kas ir realitāte un kurš ir skatītājs.

Savukārt programmas Baltais tirgus ietvaros radītas divas laikmetīgās dejas performances – Vārda svars un Mēs balsojam ar saviem maciņiem. Performanču veidotāji piedāvās refleksijas par to, cik lielai jābūt kritiskajai masai, lai panāktu redzamas pārmaiņas sabiedrībā un cik daudz spēj (vai nespēj?) mainīt viens indivīds. Jautājumus par individuālo un kolektīvo atbildību uzdos arī 3D stereo vizualizācijas instalācijā Paralēlā pilsēta, kurā apmeklētāji tiks aicināti iepazīties ar imagināriem pilsētvides objektiem un, kopīgi vienojoties balsojumā, lemt par pilsētvides attīstību kādā paralēlā dimensijā. Dejas performanču autori: fonds INITIUM, horeogrāfs Jānis Putniņš, režisors Dmitrijs Petrenko. 3D stereo instalāciju autori: fonds INITIUM, māksliniece Rute Marta Jansone un fotogrāfs/ stereogrāfs Artūrs Šlosbergs.

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs, starptautisku un nacionāla mēroga mākslas notikumu kurators un producents, ir lielākā Latvijas laikmetīgās mākslas institūcija. Kopš 1993. gada tas pēta un veido laikmetīgās mākslas procesus Latvijā un starptautiski, lai provocētu kritisku refleksiju par mūsdienu sabiedrības jautājumiem. Starp LLMC pazīšanās zīmēm ir vērienīgākais ikgadējais laikmetīgās mākslas notikums Latvijā SurvivalKit, laikmetīgās mākslas izstādes Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Hardija Lediņa gads un Latvijas pārstāvniecība tādos starptautiskos notikumos kā Kochi-Muziris biennāle, Venēcijas mākslas biennāle, Sanpaulu biennāle, Manifesta, Raumas laikmetīgās mākslas biennāle u.c. LLMC uztur vienīgo Latvijas laikmetīgās mākslas arhīvu.

Pārdaugavas radošais centrs ir iniciatīva, kura apvieno vairākas radošas organizācijas un cilvēkus Daugavas kreisajā krastā, veidojot arvien jaunas sadarbības starp valsts, nevalstisko un privāto sektoru, kā arī producējot pasākumus dažādās apkaimes vietās, ar mērķi pievērst sabiedrības uzmanību apkaimes aktualitātēm, izcelt unikālās vietzīmes un padarīt kopienas kultūrtelpu bagātīgāku. Pārdaugavas radošā centra kuratori ir fonds INITIUM. Iniciatīva tapa, lai savestu kopā kultūras organizācijas, aktīvus iedzīvotājus un atbildīgus uzņēmējus teritorijā ap Āgenskalna tirgu, Māras dīķi, Arkādijas un Uzvaras parku, Nometņu un Smiļģa ielām. Kāpēc? Lai no jauna atklātu un stiprinātu šo vietu nozīmi, un kopīgi veidotu vidi, kurā patīkami būt, satikties, darīt, radīt un pieredzēt ko īpašu. Pārdaugavas radošais centrs regulāri veido koncertprogrammas un laikmetīgus notikumus Āgenskalna tirgū, ap un uz Māras dīķa, Arkādijas parkā un apkaimes muzejos. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja