Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

LU Botāniskajā dārzā atklāts Aigara Bikšes mākslas objekts Meitene ar kurpi

Īstenojot Borisa un Ināras Teterevu fonda programmu Māksla publiskā telpā, Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā tika atklāts Aigara Bikšes paliekošs vides mākslas objekts Meitene ar kurpi, informēja pasākuma pārstāve Inga Vasiļjeva.

Tā ir pastāvīga, 6,2 metrus augsta skulptūra Latvijas Universitātes Botāniskajā dārzā.

Skulptūra, kas veidota no alumīnija un koka, ir iespaidīgs stāsts par meiteni, kura pazaudējusi kurpi, tādēļ nocēlusi mājiņai jumtu, lai to sameklētu. Pati figūra ir augstāka par māju, tādējādi simbolizējot sievišķā sākuma pārākumu mājturībā. Pats mākslinieks reiz sacījis, ka “meitene meklē kurpi, bet Tev liekas, ka viņa meklē Tevi”. Tāpat viņš uzsvēris sievietes spēku, īpaši mātes un sievas spēku.

Programmas kuratore Helēna Demakova pauž: “ Mākslinieks palicis uzticīgs savai metaforiskai, tēlainai, stāstošai izteiksmei. Šo tipiski postmoderno darbu raksturo daudzslāņainība, kas šoreiz iemiesojusies monumentālā krāšņumā.”

Aigars Bikše bija viens no 2014. gadā fonda rīkotā konkursa Rīga smaida atkal uzvarētājiem. Beidzis Rīgas lietišķās mākslas vidusskolas Tēlniecības nodaļu (1989) un Latvijas Mākslas akadēmijas Tēlniecības nodaļu (1997). Ieguvis mākslas maģistra grādu (2000). Mākslas akadēmijas pedagogs (no 1998), docents (no 2000), asociētais profesors (no 2008).

Mākslinieks strādā tēlniecībā, instalāciju mākslā, veido vides objektus, performances, bijis autors scenogrāfijai un tērpiem uzvedumiem Dailes un Nacionālajā teātrī, Jaunajā Rīgas teātrī, Nacionālajā operā u. c.

Izstādēs piedalās no 1990. gada. Darbi glabājas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Arsenāla krājumā, LB bankas mūsdienu mākslas kolekcijā, Echigo Tsumari triennāles kolekcijā Japānā, Virnvi skulptūru parkā Lielbritānijā.

Borisa un Ināras Teterevu fonda programma Māksla publiskā telpā, kas aizsākās 2013. gadā, ir mecenātu pienesums, lai Rīga kļūtu par izcilu kultūras metropoli. 

Programmas praktiskā iecere ir radīt paliekošus laikmetīgās mākslas darbus pilsētvidē. Programmas vadmotīvs ir Domātprieks, lai uzsvērtu, ka laikmetīgā māksla pilsētvidē varētu vairāk ienest pozitīvu pārsteigumu, paradoksu, pasaules elpu un domas klātbūtni.

Programmas kuratore ir mākslas zinātniece Helēna Demakova. 

Austrumeiropā unikālā programma tiek īstenota sadarbībā ar Rīgas domi.

Aigara Bikšes mākslas objekts jau ir astotais paliekošais mākslas darbs programmas Māksla publiskā telpā ietvaros: rīdziniekus priecē tādi obejkti kā Klusā daba LU Botāniskajā dārzā, Soliņi Bastejkalnā, Spoks Vecrīgā, Lielā Vāze 3/4 un Lielā vāze 1/4 pie Latvijas Nacionālās bibliotēkas, Rīgas lauva pie Latvijas Mākslas akadēmijas, Mala Viesturdārzā.

 

 

 

Top komentāri

Atceros skolas
A
laikus, kad puikas skaitīja pantiņu - jauna meita kurpi sies... kurš ātrāk.
Jānis
J
Māja smuka pelēka,jumts arī, bet tā meitene gan ir bezgaumības apliecinājums. Un autors vēl pretendē uz Mākslas (!) Akadēmijas rektora (!) amatu. Zeme, atveries!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja