Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Maija Kurševa un Viktors Timofejevs iekļauti Phaidon izdevumā Vitamin D3

Phaidon izdevuma Vitamin D3 publikācijā iekļauti divi mākslinieki no Latvijas – Rīgā dzīvojošā Maija Kurševa un Rīgā dzimušais un Ņujorkā dzīvojošais mākslinieks Viktors Timofejevs, informēja Laikmetīgās mākslas centra Kim? programmas direktore Zane Onckule .

Pēdējos 50 gados zīmējums ir ticis paaugstināts no otrā plāna lomas uz galveno mediju, ierindojoties blakus glezniecībai kā centrāla mākslas forma. Kopš Vitamin D (2005) un D2 (2013) publicēšanas mūsdienu mākslinieki ir turpinājuši pētīt zīmējuma un zīmēšanas iespējas – sākot no intīmiem līdz pat liela mēroga darbiem ievērības vērtu procesu un materiālu dažādībā. Šis laikmetīgā zīmējuma neaizstājamais pārskats – Vitamin D3 (2021) – atspoguļo skaisto jaundarbu klāstu, kas radīti šajā vecākajā medijā, un demonstrē vairāk nekā 100 māksliniekus, kurus izvirzījuši vairāk nekā 70 starptautisku mākslas ekspertu.

Publikācijā iekļauti divi mākslinieki no Latvijas – Rīgā dzīvojošā Maija Kurševa un Rīgā dzimušais un Ņujorkā dzīvojošais mākslinieks Viktors Timofejevs. No Latvijas nominācijas veikt tika aicināta kuratore un Laikmetīgās mākslas centra Kim? programmas direktore Zane Onckule.

Daudziem šajās lappusēs atveidotajiem darbiem piemīt mūžīgs skaistums un pievilcība. Tomēr daudzi darbi pievēršas arī nozīmīgākajām tēmām, kas nomāc, bažām un priekam dzīvojot XXI gadsimta otrajā dekādē. Kā grāmatas ievadā norāda rakstniece un mākslas vēstures profesore Anna Lovata, zīmēšana pēdējā laikā ir pierādījusies esam unikāli piemērota daudziem no mums. "Pandēmijas laikā mākslinieki, medmāsas, žurnālisti, skolotāji un skolēni sāka zīmēt. Ieviešot sociālās distancēšanās un mājsēdes rīkojumus visā pasaulē, zīmējumi parādījās uz ietvēm, logos, uz sienām un internetā," viņa raksta. "Mākslinieki un skolotāji vadīja tiešsaistes zīmēšanas nodarbības, kamēr muzeji izlaida krāsojamās darba lapas, kuru pamatā ir darbi to slēgtajās kolekcijās."

Katram māksliniekam veltītais šķirklis ietver reprezentējošu darbu izlasi, kā arī īsu informāciju par mākslinieka biogrāfiju un vērīgu analīzi no ievērojamiem mākslas tekstu autoriem. Tāpat šajā apjomīgajā publikācijā atrodams arī detalizēts alfabētiskais rādītājs, satura rādītājs un izvirzīto autoru pārskats.

Vitamin D3 ir nozīmīgs jauns teksts ikvienam ar profesionālu vai personisku interesi par laikmetīgo mākslu; kuratori, mākslas tirgotāji un galeristi atklās vai, iespējams, jaunatklās iepriekš nepamanītus talantus; mākslas studenti un topošie mākslinieki, kā arī atzīti mākslinieki, gūs vērtīgu pārskatu par šo fundamentālo mediju; un vizuālās mākslas entuziasti uzzinās par valdzinošo jauno pasauli, kas paveras šajā senajā medijā.

Citāti par abiem māksliniekiem un viņu darbiem no Phaidon publikācijas:

"Maijas Kurševas plašajā mākslinieciskajā darbībā ietilpst zīmējumi, sietspiede, grafika, tēlniecība, instalācijas un animācija. Taču ārpus mākslas darbu radīšanas viņa ir arī izdevēja, pasniedzēja un līdzdibinātāja mākslinieku radītai telpai Rīgā. Zaigojošs humora tīkls savieno viņas daudzpusīgo praksi, kas ar greznu vieglumu var mainīties starp nekaunīgām vai ilustratīvām izrunām un minimālistiskiem vai konceptuāliem žestiem. Valodai ir nozīmīga loma viņas darba attīstībā, lai gan pabeigtos darbos tā parasti tiek atainota visabstraktākajā formā," raksta kritiķe un kuratore Hili Perlsone. 

"Strādājot dažādos medijos, Viktors Timofejevs rada atmiņā paliekošas ainavas, kas piesātinātas ar eksistenciālām bailēm. Viņa radītās vides ir piepildītas ar neskaidrām šausmām, kuras vada nezināmi spēki, pilnas alegorisku nozīmju, kas paliek tieši ārpus sasniedzamības. Daudzi no Timofejeva darbiem ir radīti, izmantojot krāsu zīmuļus ar pelēku, sarkanu un zilu krāsu paleti. Izplūdušais efekts rada iespaidu it kā visa ainava griežas, pastiprinot briesmu un bezspēcības sajūtu. Dažas figūras rāpo pa labirinta ceļiem, citas – lec pāri malai zemāk esošajā masā. No tumšām plaisām paceļas izliektas formas kā milzīgas nezāles pret tukšām debesīm. To kāti un lapas nelīdzinās augiem, bet gan sakropļota tērauda un cilvēka cīpslu krustojumam. Šī ir vieta nāvei un briesmām, kam nav gala un no kā nav iespējams aizbēgt," rakasta kritiķe Rozanna Maklaflina.

Maija Kurševa (dz. 1981, Lielplatonē) ieguvusi bakalaura (2006) un maģistra (2008) grādu Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļā. Pasniedz kompozīciju un sietspiedi Latvijas Mākslas akadēmijas Kustība. Attēls. Skaņa apakšnozares studentiem. 2017. gadā Kurševa dibinājusi nekomerciālu galeriju Low un veidojusi galerijas izstāžu programmu (2017–2019). Dibinājusi Rīgas Zīnu festivālu un bijusi festivāla izstāžu kuratore (2016, 2018), kā arī ar domu biedriem dibinājusi mākslinieku apvienību Popper Publishing un vadījusi kolektīva projektus (2012-2018). Kurševa bijusi mākslinieku rezidencēs Kai Tallinā (2020), ISCP Ņujorkā (2019), Cité Internationale des Arts Parīzē (2019) un Iaspis Ūmeo (2013).

Piedalās izstādēs kopš 2004. gada. 2017. gadā nominēta Purvīša balvai par darbu Dzīvesprieks. Personālizstādes: 2019 Melnās līnijas Laikmetīgās mākslas centrā Kim? (2019), Izmeklēšana Kim? (2018), Pagrīde galerijā Low (2017), Rūtainā kārtība galerijā Māksla XO (2016). Grupas izstādes: Miniatūras, galerija Next Curve Tokijā (2021), Līniju arhīvs Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (2020), Talk to Me, Akiereyi Art Museum Islandē (2018), Purvīša balva, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Rīga (2017).

Viktors Timofejevs (dz. 1984, Rīgā) pašlaik dzīvo Ņujorkā. Studējis Pīta Zvarta institūtā (Piet Zwart Institute) Roterdamā (2015–2017). Nesenākās personālizstādes: God Objects, Karlin Studios/Futura Prāgā (2020), God Room, Alyssa Davis Gallery Ņujorkā (2018), Stairway to Melon, Laikmetīgās mākslas centrā Kim? Rīgā (2017). Nesenākās grupas izstādes: Unexpected Encounters Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls (2019), Portable Landscapes, James Gallery, CUNY Graduate Center Ņujorkā (2019), Digital Gothic, CAC – Synagogue de Delme Delmē (2019), Orient: The New East, Bunkier Sztuki Krakovā (2018), Somewhere in Between, Bozar Briselē (2018).

Lai arī pēdējos gados Timofejevs savos darbos ir izmantojis dažādus medijus, tostarp videospēļu dzinējus un performances, zīmēšana un gleznošana ir bijusi viņa prakses pamatā jau sākotnēji. Timofejeva darbi ir saistīti ar spriedzes radīšanu starp organiskām dzīvības formām un sistemātisku, arhitektonisku telpu, izraisot binārus pretstatus, kas saplūst kaut kur pa vidu, sākot no haosa un kārtības līdz mikro un makro. Arī biogrāfiskā pieredze ieplūst un izplūst no Timofejeva tiešām iedvesmām, pieskaroties, bet nekad tieši neatsaucoties uz tādām tēmām kā attiecības, imigrācija un veselība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja