Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +26 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Munka muzeja jaunā pastāvīgā ekspozīcija bagātina priekšstatu par Edvardu Munku

Munka muzejā Oslo atklāta jauna pastāvīgā ekspozīcija Edvarda Munka apvāršņi, kurā slavenākā norvēģu gleznotāja darbi izstādīti līdzās citu mākslinieku veikumam un kura parāda, kā Munks (1863–1944) uzturējis radošo dialogu ar savu laiku un laikabiedriem

Jaunajā izstādē Edvarda Munka apvāršņi, kas muzejā būs skatāma vairākus gadus, apmeklētāji var paplašināt savas zināšanas par Munku modernās mākslas vēsturē. Ekspozīcija aicina palūkoties uz Munka daiļradi citu mākslinieku darbības kontekstā un apliecina, ka viņa māksla ir cieši saistīta ar sava laika mākslas virzieniem. Izmantojot vairākas tematiskās perspektīvas, darbu skate sniedz priekšstatu par Munka vietu mākslas vēsturē, īpaši periodā no 1890. līdz 1950. gadam.

Subjektīvās un ekspresīvās idejas bija svarīgas gan Munkam, gan citiem tā laika māksliniekiem. Nemieru un milzīgu sociālo pārmaiņu laikmetā daudzu autoru uzmanības centrā bija arī psiholoģiskie, sociālie un politiskie jautājumi. Izstāde Edvarda Munka apvāršņi pievēršas arī tam, kā XIX gadsimta otrās puses un XX gadsimta pirmās puses mākslinieki pētīja glezniecisko formu, izmantojot abstrakciju un brīvu krāsu lietojumu. "Izstāde iezīmē plašu mākslas vēstures ainavu," uzsver Munka muzeja vecākais kurators Larss Tofts-Ēriksens.

Skats no ekspozīcijas Edvarda Munka apvāršņi. Foto – Ūve Kvaviks

"Jaunā pastāvīgā ekspozīcija ir svarīga muzeja apņemšanās, jo tā glezno tādu Edvarda Munka portretu, kas papildina un bagātina mūsu priekšstatu par mākslinieku," piebilst muzeja direktore Tūne Hansena. 

Izstādē ir iekļauti eksponāti ne tikai no Munka muzeja krājuma, bet arī no citu institūciju kolekcijām. Pārstāvēto norvēģu mākslinieku vidū ir Gustavs Vīgelanns, Henriks Sērensens, Ludvigs Kārstens, Ēriks Harijs Johannesens, Pērs Krogs, Rolfs Nešs, Ūlavs Stremme, Ārne Ēkelanns, Jākobs Veidemanns, Kai Fjells un Tedijs Revde. Ekspozīcijā ir aplūkojami arī citu Eiropas valstu mākslinieku – Oskara Kokoškas, Raula Difī, Kārļa Šmita-Rotlufa, Alekseja fon Javlenska, Elses Alfeltes, Asgera Jorna, Gabriēles Minteres un Emīla Noldes – darbi. 

Munka muzejā glabājas pasaulē lielākā Edvarda Munka darbu kolekcija. Jaunā muzeja ēka Oslo krastmalā tika atklāta 2021. gada oktobrī. No tās paveras brīnišķīgs skats uz Oslo fjordu. Muzejā atrodas vairāk nekā 26 000 darbu, kurus Munks ir novēlējis Oslo pilsētai. Muzejs pārvalda arī Rolfa Stenersena, Amaldusa Nilsena un Ludviga Rāvensberga dāvinātās kolekcijas. Muzeja trīspadsmit stāvos notiek plaša mākslas un kultūras pasākumu programma, šeit tiek rīkotas arī laikmetīgās mākslas izstādes. 

Informācija: www.munchmuseet.no 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja