Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Nepirksim sāli!

Indiāņi kādreiz, protestējot pret baltajiem cilvēkiem, atteicās pirkt no viņiem sāli. Tā bija indiāņu nevardarbīgā pretošanās balto piekoptajai iznīcināšanas un paverdzināšanas politikai. Domāju, ka mums ir laiks atcerēties savu nevardarbīgās pretošanās pieredzi okupantu režīmam 1991.gadā. Jo divdesmit pirmajā gadsimtā valdošās elites attieksme pašiem pret savu tautu neko daudz neatšķiras no kolonizatoru attieksmes pret indiāņiem savulaik.

Vai – ja vēlaties salīdzinājumu no Jaunāko laiku vēstures –  no Interfrontes pretstāvēšanas tautai Atmodas laiku sākumā. Par to liecina kaut vai tas, kā mainījās vadošo politiķu tonis referenduma dienas gaitā. Vispirms skaidrs „nē” referendumam, tad, redzot, ka balsot iet daudz vairāk cilvēku, nekā cerēts, tonis kļūst pielaidīgāks un sākas runas par tautas tiesībām. Visbeidzot, vakarā un nākamajā rītā, kad kļuva redzams – balsu skaits ir par mazu, lai pieņemtu grozījumus Satversmē, runās un izteicienos atkal parādās augstprātīgi nicinošais tonītis. Protams, Saeima pieņems izskatīšanai Prezidenta darba grupas sagatavotos grozījumus Satversmei, bet vismaz man nav nekādu šaubu, ka Saeimā atradīsies vajadzīgais _mutantis_ skaits, lai iesniegtu labojumus, kas padarīs Saeimas atlaišanas procedūru praktiski neiespējamu. Tam, ka par grozījumiem Satversmē nobalsoja 2/3 no to pilsoņu skaita (608 tūkstoši), kas vispār balsoja par 9. Saeimu (aptuveni 908 tūkstoši), valdošajiem nozīmē vien to, ka kādu laiku nāksies spēlēt teātri un tēlot ieinteresētību valsts un tās iedzīvotāju likteņos.

Varētu cerēt, ka Prezidents atcerēsies, ko sacījis preses konferencē: viņam ir divi veidi, kā piespiest Saeimu rīkoties – ārkārtas Saeimas sēde un Saeimas atlaišana.

Tomēr domāju, ka mums ir pienācis laiks rīkoties pašiem. Galu galā nākamajā dienā pēc referenduma mēs tiešām pamodāmies citā Latvijā. Valstī, kurā otro reizi bija noticis 4. maijs un kurā interfronte palika zaudētājos. Tam, ka juridiski interfronte noturējās savos seglos, nav būtiskas nozīmes.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja