Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

No krāsu svītas salūta līdz krokodila ķepiņas maciņam

"Pasaulē nav nevienas sievietes, kurai nebūtu bijušas puķainas kleitas - bērnībā, jaunībā vai vecumdienās, jo sievietes un puķes ir nedalāmi lielumi," saka starptautiski pazīstamais modes vēsturnieks Aleksandrs Vasiļjevs, iepazīstinot ar savas kolekcijas jaunāko izstādi Pieradinātā daba. 18.-21. gadsimts, kas Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā būs apskatāma no 14. jūlija līdz 16. oktobrim. Ekspozīcija svin pasaules pirmizrādi un pēc kāda laika ceļos uz citām Eiropas valstīm.

Kopumā šai izstādei tās veidotāji ir atlasījuši vairāk nekā 80 tērpu un 500 aksesuāru, kas sniedz iespēju izbaudīt floras un faunas motīvu daudzveidību modes dizainā trīs gadsimtu garumā un piedāvā dialogu starp dažādiem laikmetiem. Saskaņā ar Aleksandra Vasiļjeva ieceri eksponāti nav tikuši sagrupēti hronoloģiski, bet gan pasniegti tematiskos blokos - mežs, dārzs, jūra, okeāns, džungļi, savanna un eksotika (ekspozīcijas dizainu ir radījis mākslinieks Jurģis Krāsons ar komandu).

Savu stāstījumu par izstādi Pieradinātā daba modes vēsturnieks iesāk ar ūdens tēmai veltīto sadaļu, kur rozā koraļļu, dzelteno dzintaru un balto pērļu svīta rada īstu krāsu salūtu. Līdzās citiem eksponātiem šeit ir aplūkojama arī latviešu kinodīvas Mirdzas Martinsones kleita ar jūras ziemā motīvu, kuru aktrise viņam uzdāvinājusi pirms neilga laika, atklāj Aleksandrs Vasiļjevs un vērš uzmanību uz vitrīnās esošajiem aksesuāriem. "Uz šīs gigantiskās cepures atdusas kaija," norāda kolekcionārs.

Ekspozīcijas veidotāji uzsver, ka cilvēki visos laikmetos ir centušies pārveidot un pieradināt dabu, apzinoties to kā vienu no savas varas izpausmes veidiem. Vienlaicīgi daba vienmēr ir bijis rosinošs un neizsmeļams iedvesmas avots māksliniekiem, mūziķiem, dzejniekiem, arhitektiem un modes dizaineriem, no kuriem daudzi ir pārstāvēti šajā izstādē - to vidū ir Olivers Niblets, Mitsi Lorenca, Filips Venē, Pjērs Kardēns, Balmain, Paquin, Christian Dior un citi.

Ekspozīcijā ir skaidri pamanāma parku un dārzu kultūras ietekme uz oriģināliem modes risinājumiem - ēnainie koki, greznās puķu dobes, tauriņi un dziedošie putni. Pārsteidzošās audumu apdrukās un izcilu kuturjē dizaina darinājumos apmeklētāji varēs ieraudzīt ne tikai augļus, bet arī dārzeņus - salātus, kāpostus, sīpolus un burkānus. "Augļi un dārzeņi vienmēr ir satraukuši cilvēku prātus, bet īpaši liels intereses uzplaiksnījums par tiem ir vērojams pēc kara, kad valda bads," piebilst erudītais modes vēsturnieks.

Izstādes centrālajā daļā ir izaudzis cepuru koks. "Katra no tām ir mākslas darbs - īsta skulptūra!" uzskata Aleksandrs Vasiļjevs, kura kolekcijas ekspozīcijā katra apģērbu un aksesuāru grupa vēsta savu stāstu par saikni ar dabu. Vienā no vitrīnām ir redzami aksesuāri no nabaga krokodiliem, no tiem darināja visu - pat krokodilu ķepu maciņus. "Sievietei bija jāpiemīt spēcīgam temperamentam, lai izvilktu naudu no viņa nagiem."

Izstāde Pieradinātā daba. 18.-21. gadsimts ir jau astotais projekts, ko Latvijas Nacionālais mākslas muzejs organizē sadarbībā ar ABLV Bank un Aleksandra Vasiļjeva fondu. To papildina pasākumu programma Modes daba, kas ietver sešu lekciju ciklu, tikšanās un sarunas ar nozares speciālistiem, kā arī dažādas radošās aktivitātes. 20. jūlijā plkst. 17 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā notiks pirmais pasākums - Sarunas muzejā ar mākslas zinātnieces Alīdas Krēsliņas piedalīšanos.

Iepazīties ar šo programmu var interneta vietnē www.lnmm.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Siguldā notiks pirmie Gaujas plostnieku svētki

Piektdien, 10. maijā, Gaujas krastā pie pilsētas pludmales norisināsies Plostnieku nakts Siguldā. Gaujas plostnieku amata prasmēm ir tikpat sena vēsture kā Gaujas ūdensceļam. Zināms, ka 19. gadsimt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja