Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ņujorkā atklāj kuratores Zanes Onckules veidotu iztādi Balticana

Kim? Laikmetīgās mākslas centrs Heseles mākslas muzejā Ņujorkā, 7. aprīlī, atklās kuratores Zanes Onckules veidoto izstādi Balticana, informēja kim? Laikmetīgās mākslas centra pārstāvji.

Izstādes atklāšanas pasākumā būs skatāma Vitauta Jurēviča (Vytautas Jurevičius) performance Vai laime ir ilūzija?.

Izstādes kuratore Zane Onckule stāsta, ka safabricētā nevalsts - Balticana, ir izveidota laikā, kad piedzīvojam dažādu veidu patriotisma uzplūdus, sākot ar naivo pastišveida pieeju visam nacionālajam, kas lielā mērā bija vērojama Baltijas valstu simtgades svinību programmās, un beidzot ar galēji labējo nacionālismu, kas savu izpausmi rodksenofobiskos izteikumos un fašistiskos simbolos Eiropā – kā Polijā un Vācijā, tā arī citviet pasaulē. 

"Uz šī fona Balticana postulē, ka pastāv vitalitātes un dāsnuma potenciāls, atbilstība starp privāto un (a)politisko, un ka tas var būt ne-pasūtījuma objekts. Lai gan mana Balticana ir mana Balticana un visticamāk, tā nav jūsējā, šī fantāzija nav tīri individuāla - tā rod savu izaugsmi, pateicoties sociālajiem simboliem unn alegorijām, kas piešķir jēgu līdzdalībai, kuru mēdz dēvēt par "nacionālo iztēli"," skaidro kuratore.

Balticana poētiskā veidā pievēršas neskaidrajām, bet daiļrunīgajām saiknēm starp Baltijas reģiona vēsturisko, kulturālo un sociālpolitisko kontekstu, uzsverot līdzīgu noskaņu mākslā, sabiedrībā un cilvēku uzvedībā. Kā sākumpunktu izmantojot īpašo Baltijas miglas atmosfēru, izstāde, kurā iekļauti mākslinieki, mākslas darbi un efemeri projekti, apkopo un saauž kopā dažādas par Latvijai, Lietuvai un Igaunijai raksturīgām metaforām izvēlētās–Portāls, Noskaņa, Faktūra, Sīpols, Balti un Balkāni, lai radītu jaunu, alegorisku ceturto valsti-trīs Baltijas valstu pus-māsu vārdā Balticana .

Izstādē aplūkojamas gleznas, manuskripti, fotogrāfijas un kolāžas, ko radījuši tādi mākslinieki kā Auseklis Baušķenieks, Pīters Fends, Iļja Lipkins un Koljēra Šolla, kā arī Tobiasa Kaspara veidots reflektīvais panelis un jauni pasūtījuma darbi. Starp šiem norises vietai pielāgotajiem darbiem ir BRUD (Aditjas Mandajama) efemera gaismas instalācija, Vitauta Jurēviča skaņa un performance un Īana Rozena tiešsaistes intervence. Izstādes iekārtojumu noteikuši arhitektoniski elementi, tostarp tāds, kas iecerētskā portāls, kurš ved uz Baltijas reģiona nacionālajām, filozofiskajām, vēsturiskajām, laikmetīgajām, absurdisma un postkoloniālisma drāmām 

Lai arī Balticana pētījuma objekts ir izdomāts, realitāte aplūkota iztēlotas identifikācijas un fantāziju gaismā, Balticanas nebūtu bez distancēšanās no tās izcelsmes vietas un tā netiktu izsacīta valodā, kas nav tai dzimtā, Balticanas nebūtu, ja tā nebūtu pētīta, kūrēta un uzrakstīta latviski, igauniski, lietuviski vai krieviski, kā arī Balticanas nebūtu, ja kāds šajā procesā nebūtu adresējis “Dienvisdlāviju”.

Izstādes darbi nāk no privātkolekcijām, to vidū, Marieluise Hessel collection, Zuzānu kolekcijas un kuratores personiskās kolekcijas. Izstādi pavada pētījums-rakstu darbs Balticana”.

Hessel Mākslas Muzejs (Hessel Museum of Art) ir viens no redzamākajiem Ņujorkas štata muzejiem, kas ir daļa no Bārda Koledžas Kuratoriālo Studiju Centra (CCS Bard). Muzeja patroneses Marieluise Hessel vārdā nosaukto institūciju veido 1600 kv.m. plašas izstāžu zāles, kā arī tā ir mītne aptuveni 1700 laikmetīgās mākslas darbu kolekcijai, kurā pārstāvēti tādi mākslinieki kā Sols Levits, Sindija Šērmane, Gerhards Rihters, Rozmarija Trokele. Patstāvīgo instalāciju veido tādu mākslinieku kā Martins Krīds, Oliafurs Elissons, Roberts Gobers un Lorencs Vīners darbi.

Izstāde būs apskatāma no 7. aprīļa līdz 26. maijam Heseles mākslas muzejā Ņujorkā, ASV. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja