Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ogrē būs skatāma Vilhelma Purvīša 150 gadu jubilejas izstāde

Ogres Vēstures un mākslas muzejā no 2. jūnija līdz 31. jūlijam būs skatāma gleznotāja 150 gadu jubilejas izstāde Vilhelms Purvītis. Gadalaiki, informēja muzeja pārstāvji.

Izstādē būs eksponēti darbi no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājuma un Zuzānu kolekcijas. To papildinās video un fotomateriāli par gleznotāja dzimtajām mājām Vecjauži Ogres novada Taurupes pagastā un viņa dzīves gājumu. 

4. jūnijā pl. 13.00 ieplānota mākslas vēsturnieces, Dr. art. Kristiānas Ābeles lekcija Purvīša apvārsnis dzīvē un glezniecībā.

Vilhelms Purvītis, nacionālās ainavu glezniecības izveidotājs un vērienīgākais modernizētājs, daudz ieguldījis Latvijas mākslas izglītībā un nacionālās mākslas kolekcijas veidošanā. Viņš bija Latvijas Mākslas akadēmijas dibinātājs un pirmais rektors, kā arī Rīgas pilsētas muzeja (tagad Latvijas Nacionālais mākslas muzejs) direktors.

Gleznotāja 150 gadu jubileja iekļauta UNESCO 2022. gada svinamo dienu kalendārā. Šī kalendāra tradīcija iedibināta ar mērķi apkopot un starptautiski izcelt dalībvalstu īpašās gadadienas, kuru atzīmēšana veicina miera kultūru, starpkultūru dialogu un sapratni, kas jo īpaši aktuāla kļuvusi pašreizējā Ukrainas un visas pasaules notikumu kontekstā. 

Vilhelms Purvītis nenoliedzami bija kultūrpolitikas līdzveidotājs neatkarīgajā Latvijas valstī – viens no nacionālās pašapziņas un identitātes nesējiem. Kopā ar pārējiem 20. gs. 1. puses māksliniekiem gleznotājs iespaidoja gan Baltijas mākslas kopainu, gan visu Eiropas kultūru.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja