Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Par lietām ap mums. Jaunākās Jūrmalas izstādes par kluso dabu un sarunāšanos

Jaunais gads Jūrmalas kultūras dzīvē iesāksies ar vairāku jaunu izstāžu atklāšanu. No 5. janvāra līdz 11. februārim Jūrmalas muzeja (Tirgoņu iela 29, Jūrmala) otrā stāva zālēs būs aplūkojama Jūrmalas mākslinieku biedrības izstāde Klusā daba neklusē, kurā būs eksponētas gan pēdējos gados radītas klusās dabas, gan arī Jūrmalas muzeja krājumā esošie darbi, kas aptver plašu laika periodu – no XVIII gadsimta otrās puses līdz pat mūsdienām –, katrs no tiem raksturo savu laikmetu, tradīcijas un stilu.

Uztveres mainība

"Klusā daba savu aktualitāti joprojām nav zaudējusi – tā kā laikmeta liecība vēsta par laiku, kurā dzīvojam, par lietām ap mums un uztveres mainību. Jūrmalas mākslinieki savos darbos stāsta par šodienu, par vienkāršo un sarežģīto, par prieku un pārdzīvojumiem, par zināmo un jau pārbaudīto un vēl nezināmo," atklāj Jūrmalas muzeja Mākslas un izstāžu nodaļas vadītāja Guna Kalnača. Šajā izstādē piedalās vecmeistars Jānis Veiss, gleznotāji Inese Ziemele, Jānis Jēkabsons, stikla māksliniece Ieva Strazdiņa, tēlnieki Andris Bērziņš, Olga Šilova, Gļebs Panteļejevs un daudzi citi mākslinieki.

Savukārt Jūrmalas muzeja kamīnzālē šajā pašā laikā būs apskatāma gleznotāja Valda Opmaņa (1944–2018) piemiņas izstāde, kurai izvēlētie darbi ļaus iepazīt mākslinieka radošās izpausmes dažādos laika posmos un dažādu žanru darbos, bet pārsvarā būs redzami viņam tik tuvie ziedu gleznojumi. "Es pratu zīmēt un gleznot visu, izņemot skaisto. Skarbā sociālisma manierē iemūžināju milici, traktoristu, gājējus Rīgas ielās, 15 republiku karogus... Sapratu, ka tam visam nav jēgas. Negribēju vairs gleznot pēc pasūtījuma un tā, kā lika. Ieturēju pauzi, negleznoju un tad sāku gleznot kluso dabu: ziedus, vāzi, cepumu trauku. Gleznoju tā, kā jutu," ir sacījis Valdis Opmanis.

Jāpiebilst, ka 14. janvārī plkst. 13 Jūrmalas muzejā visi interesenti tiek aicināti uz meistardarbnīcu ar māksliniekiem Jāni Jēkabsonu un Ligitu Cauni, savukārt 28. janvārī plkst. 13 – ar mākslinieci Irinu Kopeikinu.

 

Dzīve uz priekšu

No 5. janvāra līdz 2. martam Bulduru Izstāžu namā (Muižas iela 6, Jūrmala) būs aplūkojama fotogrāfes Elīnas Rukas darbu sērija Mūžīgā šalkoņa, kas radusies, domājot par attiecībām un komunikācijas problēmām. Ar kādām emocijām mēs dzīvojam, kuras mākam izpaust, kuras paturam sevī un kurām vēl nemākam rast vārdisku ekvivalentu? Kā atrast kopīgu valodu? Cik daudz mēs runājam aplinkus? Kā sarunāties, kad neesam blakus? "Darba iedvesma un arī tēma meklējama stāstos par un ar jūrnieku sievām, tādās sajūtās kā ilgas, dusmas un pielāgošanās, kā arī paralēlajā dzīvē, kad partneri kādu dzīves daļu pavada šķirti, dažkārt neesot klāt svarīgos brīžos, bieži pazaudējot būtisko neklātienes sarunā. Dažādu profesiju, pandēmijas un kara pašķirtie, kam dzīve rit atsevišķi, bet uz priekšu," tiek pieteikta fotogrāfes izstāde.

Līdz 14. janvārim Mākslas stacijā Dubulti vēl var paspēt apskatīt Ukrainas laikmetīgās mākslas izstādi Spriedze, pretošanās, mīlestība. Īsā versija, kuras pamatā ir Kara laika mākslas arhīvs, kas sākts veidot 2022. gada 24. februārī. "Izstāde tiecas atspoguļot to, kā kara šausmas un kara ikdiena iegulst cilvēka apziņā, pārveido viņa pasaules izjūtu un redzējumu," raksta mākslas zinātniece un kritiķe Santa Hirša savā recenzijā Ukrainas tagadnes ainavas izdevumā KDi.

Vairāk informācijas par kultūras piedāvājumu Jūrmalā – interneta vietnē jurmala.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja