Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pils ielā skatāmi Latvijas Mākslas akadēmijas studentu darbi

Latvijas Institūts sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmiju un gleznotāja Valdemāra Tones fondu realizējis pilsētvides projektu Svini savu brīvību. Radi un dari. No 1. maija līdz 30. novembrim vēsturiskā nama Pils ielā 21 āra nišās būs apskatāmi mākslas darbi, kuros Latvijas Mākslas akadēmijas studentes Agate Bernāne un Ance Vilnīte pauž savu skatījumu uz Latvijas brīvības un neatkarības ceļu, informēja Latvijas Institūta pārstāvji.

Latvijas Institūta rīkotajā konkursā tika piedāvāti 14 darbi, un ar skicēm piedalījās seši dalībnieki. Tā kā vairāku mākslinieku piedāvātie risinājumi bija mākslinieciski ļoti spēcīgi, par konkursa uzvarētājiem tika izvēlētas divas jaunās mākslinieces - Agate Bernāne un Ance Vilnīte -, kuru mākslinieciskais risinājums bija konceptuāli savietojams.

Latvijas Mākslas akadēmijas prorektors administratīvajā un radošajā darbā, gleznotājs Andris Vītoliņš par sadarbību ar Latvijas Institūtu saka: "Uz kopējā fonā valstī, kad masu pulcēšanās liegums sagrāva atsevišķas  radošās aktivitātes, šobrīd vizuālā mākslas priekšrocība ir tā, ka glezniecības process var attīstīties arī izolācijas apstākļos. Turklāt, ne tikai attīstīties, bet arī nest taustāmus darba augļus. Ir skaidrs, ka ne tikai dejas un dziesmas ir Latvijas simbols, bet arī vēsturiski spēcīgā glezniecības skola, un jo vairāk pilsētvidē būs šādu publisko mākslas darbu jo augstāka būs mūsu dzīves kvalitāte."

Agate Bernāne, mācās  Latvijas Mākslas akadēmijas 4.kursā, glezniecības apakšnozarē.  Agate par sevi saka: "Mani interesē dzīves patiesums un maiga noslēpumainība. Tonāli jūtīgie un vibrējoši krāsu triepieni bieži vien attēlo manus emocionālos impulsus. Savās gleznās es cenšos savienot iekšējo trauslumu ar gara stiprumu. Konkursā piedalījos finansiālā atbalsta un jaunas pieredzes dēļ. Mani motivēja piedāvātā projekta radošā brīvība. Šī ir bijusi ļoti pozitīva un profesionāla sadarbība."

Ance Vilnīte šobrīd studē LMA Tēlniecības apakšnozares bakalaura programmas 2. kursā. Jaunās mākslinieces daiļradē pasaules un personīgie pārdzīvojumi tiek pausti ļoti dažādi - radītie tēli var būt biedējošas lielas skulptūras vai pavisam abstrakti gleznojumi, video vai provokatīvas performances. Ancei mākslā pats svarīgākais šķiet, lai radītajam ir jēga un tas ir patiesi un no sirds. Par motivāciju piedalīties konkursā: "Jo īpaši šajos laikos, kad nekur nevar iet iekšā, novērtējam mākslu, kas ir brīvi pieejama ārā - ļoti priecājos par šo projektu un ceru, ka šādas iniciatīvas pilsētvidē turpināsies, jo mākslas klātesamība dzīvi padara skaistāku un cilvēku - labāku!"

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja