Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Princips – dome tuvāk cilvēkam

„Lai atklāti pasaka, ja kaut ko nevar izdarīt, ja kaut kam nepietiek naudas, bet lai uzklausa un runā ar mums. Pašreiz deputāti dzīvo kā citā pasaulē, un mēs, šīs zemes iedzīvotāji, esam tikai fons viņu pašiztēlotajai varenībai...” – tā manā klātbūtnē par savu pagasta padomi vienā priekšvēlēšanu diskusijā izteicās kādas mazas pašvaldības iedzīvotāja.

Šo problēmu ļoti lielā mērā var attiecināt arī uz Rīgas domi. Bieži vien grūti rast sajūtu, ka pašvaldība ir mans, Tavs un mūsu kaimiņa pārstāvis. Un šīs sajūtas trūkums ir tik pat aktuāls gan runājot par politisko jeb likumdevēja līmeni, gan arī par lielu daļu ierēdniecības.

Uzņēmējs, vēloties uzsākt kādu projektu, daudzu mēnešu garumā tiek dzenāts pa domes struktūru labirintiem, kuros viņam jāpierāda ne tikai iecerēto plānu atbilstība likuma normām, bet arī dzelzs nervu sistēmas esamība. Šķiet, ka pašvaldībai ir vajadzīgs nevis viņš  un viņa uzņēmējdarbība, bet iespēja izjust un izmantot varas stāvokli.

Ideālā variantā ierēdniecība būtu jāpārstrukturē tā, lai visas pašvaldības birokrātiskās prasības būtu iespējams nokārtot vienā iestādē, kas atbild par sadarbību ar uzņēmējiem. Šīs iestādes uzdevums būtu ne tikai kontrolēt atbilstību normām, bet arī konsultēt, palīdzēt un maksimāli daudz formalitāšu nokārtot uzņēmēja vietā.

Meklējot risinājumus dažādām ar pašvaldības darbu saistītām problēmām, ir divi efektīvi ceļi. Viens ir ekspertu un to darba grupu piedāvātie risinājumi, otrs – maksimāli plaša iedzīvotāju viedokļu apkopošana. Piemēram, satiksmes problēmu risinājumu konkrētās pilsētas vietās bieži vien attiecīgās apkaimes iedzīvotāji var piedāvāt efektīvāk, nekā ekspertu grupas.

Ja pašvaldība internetā apkopotu, piemēram, 1000 priekšlikumus satiksmes uzlabošanai, tad gaidāms, ka iegūtu vismaz 50 derīgus risinājumus. Ja „Visu Latvijai!” iekļūtu Rīgas domē, mēs varētu apņemties šādus priekšlikumus apkopot un ar deputāta vēstuli uzdot attiecīgajiem departamentiem izvērtēšanai.

Caurlaižu sistēmas ieviešana, kā to vēlas līdzšinējie deputāti, būtu vēl viens simbolisks solis, nošķiroties no tautas. Virzienam jābūt tieši pretējam - domei un iedzīvotājam ir jābūt iespējami tuvā attālumā visās vārda nozīmēs. Neadekvāta un nepelnīta atalgojuma saņemšana uzņēmumu valdēs un padomēs ir vienkārši neapspriežama. Uzticība maksā daudz vairāk nekā atalgojums, piemēram, brīvostas valdē. Un arī tās vērtība ir krietni lielāka...

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Par balvām

Jaunās Latvijas mūzikas nozares balvas Gamma izsludināšana tikai bagātina vietējo mūzikas apriti, līdz ar gadu desmitiem seno Zelta mikrofonu turpmāk apbalvojot mūziķus par sasniegumiem viena gada ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja