Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Purvīša balvu 2021 iegūst gleznotāja Amanda Ziemele

Latvijas augstāko apbalvojumu laikmetīgajā mākslā – Purvīša balvu – ir ieguvusi māksliniece Amanda Ziemele par personālizstādi Kvantu matu implanti, kas 2019. gadā notika Laikmetīgās mākslas centrā Kim?

Balvas laureātus noteica starptautiska žūrija septiņu profesionāļu sastāvā, izvērtējot astoņu fināla kandidātu veikumu viņu kopējā izstādē, kas plašākai publikai ir skatāma no 4. jūnija līdz 8. augustam Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Lielajā zālē.

Uz Purvīša balvu 2021 pretendēja astoņi mākslinieki un mākslinieku apvienības – Skuja Braden par izstādi Samsāra, Valdis Celms par kinētiskajām skulptūrām Dzīvības ritmi un Pozitrons, Krista un Reinis Dzudzilo par darbu ZRwhdZ, Kaspars Groševs par multimediālo instalāciju Cita istaba, Ieva Kraule-Kūna un Elīna Vītola par projektu Mākslinieku krīzes centrs, Rasa un Raitis Šmiti par darbu Atmosfēriskais mežs, Aija Zariņa par personālizstādi Mosties, mosties reiz, svabadais gars un Ziemele par personālizstādi Kvantu matu implanti.

Purvīša balvas 2021 ieguvēju žūrijas vārdā 11. jūnijā paziņoja Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) direktore Māra Lāce, muzeja patrons, SIA Alfor valdes priekšsēdētājs Jānis Zuzāns un žūrijas pārstāvis Ķelnes mākslas meses radošais direktors Daniels Hags. Gleznotāja Amanda Ziemele ieguva Purvīša balvu un prēmiju 28 500 eiro (pirms nodokļu nomaksas). Viņas personālizstāde Kvantu matu implanti  Laikmetīgās mākslas centrā Kim? bija skatāma no 2019. gada 21. februāra līdz 7. aprīlim.

Purvīša balvas laureātes Amandas Ziemeles uzruna ir skatāma šeit.

"Šis ir izvērsts un pamatots vairākuma lēmums, pārliecinoši argumentēts vairākuma viedoklis. Žūrijas locekļi īpaši izcēla visu mākslas darbu augsto kvalitāti un daudzveidību. Tomēr uzvarētājs ir viens, un šogad tā ir jauna un spilgta māksliniece Amanda Ziemele. Žūrija atzina, ka Amanda piedāvā izteikti laikmetīgu darbu. Māksliniece radījusi atvērtu telpu visiem, kur nekā nav par daudz, nedz arī kas iztrūkst; tā sniedz zināmu brīvības izjūtu visiem un visam. Eksperti izteica domu, ka šis darbs nav radīts nedz ar mērķi, lai iekļautos mākslas tirgū, nedz arī, lai paliktu mūžībā, tas dzimis kā nenovēršama iekšēja nepieciešamība," uzsver žūrijas priekšsēdētāja LNMM direktore Māra Lāce.

Balvas laureātu izvēlējās starptautiska žūrija septiņu profesionāļu sastāvā, kurā līdzās Mārai Lācei, Jānim Zuzānam un Danielam Hagam darbojās kurators, ilggadējs Minsteres skulptūru projekta radošais direktors un viens no dibinātājiem Kasper Kēnigs, viens no Krievijas galeriju asociācijas valdes locekļiem, galerijas Pop/Off/Art dibinātājs, mākslas vēsturnieks un kurators Sergejs Popovs, mākslas kolekcionāre, SAM Art Projects (Parīze) dibinātāja Sandra Egediša un kurators, Kestner Gesellschaft (Hanovere) direktors Adams Budaks.

Turpinot pirms diviem gadiem sākto tradīciju, tika pasniegta balva par mūža ieguldījumu mākslā. Šogad Purvīša balvas orgkomiteja to piešķīrusi māksliniecei Maijai Tabakai. Mūža balvas finansiālais apjoms ir 10 000 eiro pēc nodokļu nomaksas.

"Maijai Tabakai piemīt neierobežots iztēles lauks, tas ir viens no viņas unikalitātes pīlāriem. Viņas gleznās fantāzijas, sapņi un atmiņas kļūst par realitāti tāpat kā Federiko Fellīni filmās, patiesā realitāte ir izdoma, jo objektīvas atmiņas neeksistē, tās iespējamas tikai subjektīvas, tieši tāpat kā katra indivīda fantāzijas,” Purvīša balvas 2021 katalogā raksta mākslas zinātniece, galerijas Daugava vadītāja Anda Treija. Galerijā Daugava no 16. jūnija līdz 1.jūlijam būs aplūkojama Maijas Tabakas izstāde Saulaina diena.

Maijas Tabakas uzruna ir skatāma šeit.

Portāla Delfi skatītāju simpātijas balvu ieguva Skuja Braden par izstādi Samsāra.

Purvīša balva tiek piešķirta reizi divos gados vienam māksliniekam vai mākslinieku grupai, kas pārstāv Latvijas mākslu ar izcilu darbu, kurš dziļi saistīts ar sava laikmeta norisēm un kurā ir saite starp mūsdienu dzīvi, garīgiem ideāliem un absolūtām vērtībām. Par balvas laureātu kļūst autors, kurš saņēmis ekspertu un īpaši izveidotas starptautiskas žūrijas augstāko vērtējumu. Purvīša balva ir lielākā balva vizuālās mākslas jomā Latvijā.

Purvīša balva dibināta 2008. gada sākumā un tiek pasniegta reizi divos gados. Pirmo Purvīša balvu 2009. gadā saņēma Katrīna Neiburga par videodarbu Solitude. Par otrās balvas laureātu 2011. gadā kļuva mākslinieks Kristaps Ģelzis par personālizstādi Varbūt. Trešo balvu 2013. gada februārī ieguva Andris Eglītis par personālizstādi Zemes darbi. Ceturtā Purvīša balva 2015. gadā tika pasniegta Miķelim Fišeram par personālizstādi Netaisnība. Piekto balvu 2017. gada februārī saņēma Krišs Salmanis, Anna Salmane un Kristaps Pētersons par darbu Dziesma. Sesto Purvīša balvu 2019. gada aprīlī saņēma Ieva Epnere par darbu Dzīvo atmiņu jūra.

Interviju ar Amandu Ziemeli lasiet šeit.

Purvīša balvas 2021 kandidātu darbu izstāde Latvijas Nacionālā mākslas muzeja Lielajā zālē un 3. stāva vestibilā būs atvērta līdz 8. augustam. Izstādes kuratore ir Daiga Rudzāte. Ekspozīcijas dizainu veidojis Martins Vizbulis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja