Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Putinisma izgarojumi tautiskā sirdsmājiņā

Nekoptajā publiskās telpas lecektī sadīguši asni pērnā gadsimtā populāru tiesībnieku un popmūzikas skaņražu mērcē – personības kulta aktīva potēšana. Arvien biežāk mūs uzrunā vēsturiski personāži kā vadoņi, tautas glābēji, saulveži un atdzimšanas simboli. Arvien biežāk mums piedāvā dažādām gaumēm un intelekta līmenim piemērotus kulturālus sarīkojumus, kuru uzdevums ir radīt mitoloģiskas asociācijas, ka viens cilvēks ar stipru gribu var glābt visus pārējos no krīzes, nodokļiem, sliktas valdības, procentu likmēm, apkures sezonas, pašu neizdarības un kuņģa kaitēm.

Gribas triumfs. Pārcilvēks.

Ir arī praktiskas izpausmes. Pat juristu un politologu disputi par autoritāru stilu vairs nav tikai pikantērijas, ar ko nosist garlaicību. Piemēram, regulāri piemirst, ka Ministru prezidents ir tikai Ministru kabineta sēžu vadītājs (pirmais starp līdzīgiem) un ka valdība ir koleģiāls iestādījums, nevis vienai personai padoti izpildītāji. Bieži piemirst, ka Saeima ir galvenais valsts pārvaldes orgāns, nevis Ministru kabinetam vai vēl trakāk Ministru prezidentam padota institūcija, kas izpilda Koalīcijas (jeb Sadarbības) padomes iegribas. Piemirsts, ka Valsts prezidents nav patvaldnieks vai miertiesnesis, bet valsts reprezentācijai domāta dekoratīva amatpersona. Regulāri tiek piemirsts un regulāri tiek dvests, ka visām kaitēm ir viens brīnumlīdzeklis – vadonis!

Viss iepriekšminētais ir vāji slēpta gatavošanās, lai mums priekšā liktu kādu supervaroni un teiktu: „esam noguruši, tagad visus vadīs viņš”. Mūžameža maldi, ka vadonisms ir tautiska atgriešanās kādās pirmskara patriarhālās romantizētās tradīcijās. Par spīti iepludināšanai tautiskas klētiņas un sirdsmājiņas aurā, šie mēģinājumi ir izgarojumi pavisam ciniskai polittehnoloģiskas ideoloģijai, kas ir formā un saturā kopēta no 21. gadsimta režīma Austrumos no Zilupes.

Šo ideoloģiju pazīst kā „putinismu”, aizgūstot jēdzienu no kaimiņu autokrāta. Ārējās pazīmes – autoritārisms, korporatīva un karteļu pārvaldes struktūra, personības kults, centralizācija, varas vertikāle un šovinisms – atgādina Musolīni laika ideoloģiju Itālijā, tomēr mums piedāvātajai ideoloģijai trūkst raksturīgā dinamisma un masu partijas.  Tas ir nomenklatūras un oligarhu birokrātisma un politbiznesa tradīciju pakropļots, poētiski kariķēts fašisms. Ideoloģija gļēvajiem un sliņķiem. Ideoloģija, kas piedāvā paktu starp inertu masu un varu – jūs mums pabalstus, subsīdijas, pensijas un stipendijas, mēs turam muti par politiku.

Ja kāds grib izbaudīt “putinisma” labumus, lai ņem vīzu un brauc atpūsties uz Taganrogu, nevis sprediķo par prezidenta pārvaldes patvaldniecības ieviešanu Rīgā. Kas patiesi izbrīna - kāpēc neviena demokrātiska organizācija joprojām nav atklāti nosodījusi šos lienošos tīkojumus autoritārisma virzienā?

Sūrs un grūts darbs ir panākumu pamatā, nevis laimes un zelta meklēšana, skrienot pakaļ maldugunīm. Ar to arī atšķiramies no vienas lielās kaimiņtautas, kur sliņķim tikai jāsagaida savs brīnums, ka visu atrisinās līdakas pavēle. Vadonis ir lēta vīna pudele, ko Mīlas dzērienā dakteris Dulkamara iesmērē kā brīnumzāles – tas viļ, apreibina, šķebina un rada papildus paģiras, ne risina mūsu dzīves problēmas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja