Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Rīgā sola veidot ģimenes bērnudārzus

Kristīgi Demokrātiskā savienība (KDS) sola izsniegt licences ģimenes bērnudārzu veidošanai Rīgā. Partija uzskata, ka tas būtu labs veids kā risināt uzreiz trīs problēmas vienlaikus – kompensēt bērnu dārzu trūkumu, samazināt bezdarba līmeni un uzlabot jauno rīdzinieku psiholoģisko komfortu.

Viena no sāpīgākajām pilsētas jauno vecāku problēmām ir katastrofālais bērnu dārzu trūkums. Situāciju īpaši sarežģī fakts, ka ģimenes ir spiestas pieteikties garās rindās, lai tikai nodrošinātu iespēju bērniem apmeklēt pirmskolas izglītības iestādi. Vienlaikus strauji palielinājies to cilvēku skaits, kuri spiesti pamest ierasto darbu un meklēt sev citu nodarbošanos.

Kristīgi demokrātiskā savienība (KDS) uzskata, ka abas šīs problēmas iespējams efektīvi risināt pilsētas domei atbalstot ģimenes bērnudārzu izveidi. „Šādi bērnudārzi būtu liels atbalsts gan vecākiem, gan dotu iespēju nopelnīt tām māmiņām, kuras šobrīd ir bez darba,” stāsta KDS valdes priekšsēdētāja Māra Viktorija Zilgalve. Viņa ir pārliecināta, ka viss, kas vajadzīgs, lai īstenotu šo ideju, ir izsniegt Rīgas domes atļaujas atsevišķām ģimenēm. Tas, savukārt, ļautu veidot nelielas bērnudārza grupiņas savās mājās, kuru lielums varētu būt, piemēram, līdz pieciem bērniem vienā šādā ģimenes bērnudārzā.

„Arvien vairāk ģimeņu Rīgā nonāk dilemmas priekšā – vecākiem ir jāpelna nauda, taču nav kur atstāt bērnu. Turklāt ne jau visi vecāki ir pietiekoši bagāti, lai mazuļa pieskatīšanai atļautos algot auklīti,” norāda Māra Viktorija Zilgalve. Partijas vadītāja norāda, ka patreizējais bērnudārzu modelis, kad vienā grupiņā ir desmit un vairāk bērnu, nav tas labākais. „Brīdī, kad sāk veidoties bērna personība, viņam ir īpaši svarīgi saņemt visu vajadzīgo uzmanību un gādību. Taču šādus apstākļus var nodrošināt tikai un vienīgi grupiņās, kur viena audzinātāja strādā ar ne vairāk kā 3-5 bērniem,” skaidro psiholoģijas doktore Māra Viktorija Zilgalve.

Maksa par auklītes pakalpojumiem daudziem pilsētniekiem ģimenes budžetā rada ievērojamu „robu”. Par auklītes pakalpojumiem tiek maksāts aptuveni 180 līdz 240 latiem mēnesī, bet solītā pašvaldības kompensācija par bērna neiekļūšanu bērnudārzā ir smieklīgi maza – tikai 50 lati.

Nereti māmiņām vispār zūd jēga strādāt, jo lielāko algas daļu viņas ir spiestas atdod auklītei. Tas arī ir iemesls kāpēc daļa jauno māmiņu izvēlās palikt mājās pie bērna. Tieši šīs māmiņas tad arī ir tās, kuras varētu uzņemties atbildību arī par citiem bērniem, kamēr viņu vecāki atrodas darbā. Tādā bērnudārzā arī ievērojami samazinātos summas, ko vecāki spiesti maksāt par bērna pieskatīšanu. Savukārt katrai no licenzētajām auklēm būtu iespēja nopelnīt vairāk. „Galu galā – ieguvēji būs tieši bērni, jo uzturoties šādos, ģimeniskos apstākļos, viņiem ir iespēja saņemt daudz lielāku uzmanību no auklītes puses, nekā tas būtu bērnudārzā,” uzsver KDS valdes priekšsēdētāja Māra Viktorija Zilgalve.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja