Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

RIXC galerijā notiks skaņas mākslas izstāde Četri skaņdarbi

Ceturtdien, 21. februārī plkst. 17 RIXC galerijā (Lenču ielā 2, Rīgā) tiks atklāta skaņas mākslas izstāde Četri skaņdarbi, kurā mākslinieki Krista Dintere un Ivo Tauriņš piedāvās savas daudzkanālu skaņas kompozīcijas un Ērika Ešenvalda skaņdarba Saules krustcelēs imersīvu skanējumu koklētāju ansambļa Balti izpildījumā, informēja izstādes producente Agnese Baranova.

Izstādē skaņas instalāciju formā eksponētas daudzkanālu skaņas kompozīcijas, caur kurām māksliniece Krista Dintere pievēršas skaņas avotu izpētei, kas atklāj skaņas kā materiāla dažādo nozīmi, kā arī tiek pētīts balss fiziskais, akustiskais un metaforiskais veidols, un runa kā analoga signāla piemērs ārpus elektronikas robežām. Māksliniece pievēršas arī gaisam kā skaņas pārneses materiālam, kas skanējuma svārstības nogādā līdz klausītāju ausīm. Savukārt mākslinieks Ivo Tauriņš piešķīris imersīvu skanējumu slavenā latviešu komponista Ērika Ešenvalda skaņdarbam Saules krustcelēs, ko izpilda Babītes koklētāju ansamblis Balti.

Savā oriģinālkompozīcijā Burtnieku skaņas, mākslinieks caur lauka ierakstu un inscinētām skaņām radījis iedomātu Burtnieku skaņas ainavas kompozīciju, liekot atsauci uz teiku par Gaismas pili, kas guļ Burtnieka ezera dzelmē. Ivo Tauriņš caur eletroakustiskām instalācijām un imersīvu skanējumu atspoguļo paradigmu maiņu, kad ierakstītā skaņa no statiskiem atskaņošanas kanāliem ar skaņas objektu palīdzību tiek pārnesta trīsdimensiju telpā, kuru vizuāli papildinās skanējuma spektrogramma.

Krista Dintere ir māksliniece no Liepājas, kura darbojas skaņas mākslas, esperimentālās kompozīcijas, mediju mākslas un radošās pētniecības jomās. Savos darbos tiecas apjaust skaņas fizikalitātes robežas, kā arī pievēršas skaņas uztveres un komunikācijas psihoakustiskajiem aspektiem.  Krista Dintere ir biedrības E-LAB, elektroniskās mākslas un mediju centra biedrs. Kopš 2012. gada Krista piedalās mediju mākslas un skaņas mākslas grupu izstādēs, gaismas festivālos un citos projektos Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Vācijā, Itālijā un Polijā.

Ivo Tauriņš ir Liepājas Universitātes Jauno mediju mākslas studiju programmas maģistrantūras absolvents. Studējis skaņu mākslu Bauhaus - Veimāras Universitātes (Vācija) maģistrantūras Mediju mākslas un dizaina programmas elektroakustiskās mūzikas un eksperimentālā radio studiju apakšprogrammās. Pēc studijām stažējies telpu akustikā Vācijas uzņēmumā Müller-BBM GmbH. Šobrīd savu ilggadējo analogo ierakstu veikšanas un kolekcionēšanas hobiju nomainījis pret dziļu ciparu ierakstu tehniku un to apstrādes izzināšanu gan teorijā, gan praksē.

Izstāde Četri skaņdarbi būs skatāma un klausāma līdz 20. aprīlim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja