Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Rubiju ogas un bambuss

Anna Marija Bernica atvedusi zviedru dizaineru ekoloģisko modi un idejas

"Tas ir vīrietis!" Anna Marija Bernica ceļot no kastes manekenu jau pēc taustes nosaka tā "dzimumu". Ne velti, jo Zviedrijas institūta rīkotā izstāde Eco Chic — virzībā uz ilgtspējīgu Zviedrijas modi pabijusi Ukrainā, Serbijā un dosies uz Berlīni, Stambulu, Ņujorku. No šodienas zviedru dizaineru ekomode skatāma Rīgas mākslas telpā. Izstāde aizsāk kampaņu par ekoloģiju apģērbā — pieredzē ar Latvijas dizaineriem zviedri dalīsies maijā.

Zviedrijā ir vairāk nekā padsmit dizaineru, kuri darbojas videi draudzīgi: taupot resursus, ražošanā nenodarbinot bērnus trešajās pasaules valstīs, izmantojot organisko kokvilnu — nemodificētu un mākslīgi nestimulētu, audzētu bez ķimikālijām. Arī audumus krāso dabīgi, piemēram, dizainere Kamilla Norbaka šā gada pavasara/vasaras kolekcijas zīdu krāsojusi ar melnajām rubiju ogām. Savukārt Jūlians Reds pāris kreklu darinājis no bambusa šķiedras un dizaineru apvienība DEM — džinsus no PET pudelēm. Lai sabiedrība aizdomātos par to, ka dabas resursus izmanto vairāk, nekā tā spēj atjaunot, Zviedrijas institūts izlēma izveidot izstādi par ilgtspējīgu modi. "Svarīgākais apģērbā ir tā dizains. Ja kleita nebūs skaista, to nepirks tikai tāpēc, ka ražota videi draudzīgi," uzskata Anna, kura mākslas un dizaina vēsturi studējusi Parīzē. Ikdienā gan no ekoloģijas distancēties esot vieglāk nekā no ekonomiskās krīzes, taču "cilvēki sāk iedziļināties, ko patērē". Vairs nevaram atļauties pirkt vienu krekliņu pēc otra un pēcāk bezatbildīgi izmest.

Zaļais klikšķis, ka ikviens ir atbildīgs par to, kādu planētu viņš nodod nākamajām paaudzēm un ko var darīt lietas labā, katram noklikšķ atšķirīgā dzīves brīdi. Par to, ko ēd un valkā, Anna aizdomājās, sākot strādāt ar Eco Chic projektu. Iegādājusies olas bioveikalā, sajutusi atšķirību. "Re, lina," Anna rāda uz savām biksēm. Zviedrijas veikalos ekoapģērbi nopērkami gan H&M, gan Marks & Spencer, kas ir arī Latvijā. Ar kādu simbolu ekoapģērbu apzīmē? To varēs uzzināt izstādē, jo būs skatāmas arī četras dokumentālas un izglītojošas filmas, viena no tām — par džinsu ražošanu. Būs arī informatīvie materiāli, ko varēs lasīt, sēžot uz smilšu maisiem vai zaļa paklāja. To, ka modei piestāv arī zaļais paklājs, ne sarkanais, pa kuru soļo kinozvaigznes slavenu dizaineru tērpos, izdomājis Latvijā dzīvojošais austriešu mākslinieks Rūdolfs Bekičs, kurš veidojis izstādes vidi. Paralēli skatāms būs četru jaunu mākslinieču fotoprojekts Vīrietis un kleita, kura laikā viņas aicinājušas vīriešus ietērpties kleitās.

Vai pēc izstādes nejutīšos vainīga par rūpnieciskajiem izmešiem? "Nē, te nebūs moralizēšanas. Tikai mode," Anna uzskata, ka tā latviešus varētu interesēt, jo Rīgas ielās esot eleganti un stilīgi cilvēki.

*

Izstāde


Eco Chic — virzībā uz ilgtspējīgu Zviedrijas modi

Rīgas mākslas telpā no 27.IV līdz 5.VI

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja