Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Sācies festivāls "Dizains. Nākotne"

Līdz 15.novembrim Rīga kļūs par dizaina pilsētu - te jau piekto gadu notiks festivāls Dizains. Nākotne 2009. Kā skaidro viena no festivāla organizatorēm Dizaina informācijas centra pārstāve Inese Pētersone, šis gads festivāla dzīvē ievērojams ar diviem Eiropas mēroga dizaina dzīves notikumiem - starptautisko konferenci Dizains un valsts politika, kā arī Eiropas Dizaina asociāciju apvienības (BEDA) reģionālo valdes sēdi.

Tomēr neapšaubāmi viens no festivāla galvenajiem uzdevumiem ir padarīt dizainu un ar to saistītās aktivitātes pieejamas ikvienam no mums - neatkarīgi no vecuma, profesijas u.c. «Jebkurš var piedalīties - gan organizēšanā, gan pasākumu baudīšanā, gan notiekošo vērojot no malas,» uzsver Inese Pētersone.

Viņasprāt, dizains ir lieta, par kuru ir vērts runāt un tajā iedziļināties, jo dizains ir tilts starp ekonomiku un kultūru un vienlaikus arī dzīves kvalitātes celšanas instruments. «Ļoti daudziem ikdienā nemaz neienāk prātā, ka ar dizainu esam saistīti mēs visi, turklāt vistiešākajā veidā. Mans mīļākais piemērs: dizains ir arī tramvaja vai trolejbusa pakāpiens, krēsls, uz kura sēžam birojā pie datora, un arī karotīte, ar kuru samaisām rīta kafiju. Galu galā - apģērbs, ko valkājam, ir kāda dizainera radīts. Vienlaikus dizains var būt mūsu vērtība un mūsu kultūras vizītkarte, kas palīdzētu valsts ekonomikai. Tātad no dizaina mēs nekādi nevaram izbēgt!»

Lai īstenotu festivāla uzdevumu padarīt dizainu pieejamu ikvienam, visu oktobri tiks rīkoti pasākumi - kopskaitā vairāk nekā četrdesmit -, kas notiks skolās, ražotnēs, dizaina birojos un veikalos. Atliek tikai sekot programmai un izvēlēties, ko šajās dienās iesākt. Viens no interesantākajiem festivāla pasākumiem varētu būt Arhitektu diena pirmdien, 5. oktobrī. Tajā Latvijas arhitekti iepazīstinās sabiedrību ar savas profesijas iespējām. «Arhitektu spēks un enerģija pret globālo krīzi» - ar šādu aicinājumu kā tēmas pieteikumu šogad pie kolēģiem visā pasaulē vērsusies tradīcijas iedibinātāja un kopēja Starptautiskā Arhitektu savienība. «Tie būs lasījumi, tikšanās, semināri, atvērto durvju dienas daudzos Rīgas un citu Latvijas pilsētu arhitektu birojos. Mājaslapā www.architektura.lv sameklējot sīkāku informāciju, ikviens var atrast pasākumu, kas interesē tieši viņam, un doties uz kādu no septiņpadsmit akcijā iesaistītajiem birojiem vai iegriezties rātsnamā un aplūkot izstādi Viļņas arhitektūra 2007-2008.

Inese Pētersone ir pārliecināta: kāds no festivāla pasākumiem varētu kļūt par iedvesmu un pamudinājumu rīkoties, lai kaut ko mainītu vai vismaz paskatītos uz notiekošo no cita skatpunkta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja