Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Sarunām ar izglītības ministri pozitīvi rezultāti

Pēc partijas „Visu Latvijai!” pārstāvju sarunām ar Izglītības un Zinātnes ministri Tatjanu Koķi par Latvijas vēstures mācīšanu skolās Zaļo un Zemnieku savienība rosinājusi veidot īpašu fondu Latvijas vēstures mācīšanas atbalstam. Vēlamies izteikt pateicību ministrei par mūsu priekšlikumu tālāku virzīšanu.

„Visu Latvijai!” pārstāvji Imants Parādnieks un Jānis Dombrava tikās ar Izglītības ministri Tatjanu Koķi, lai runātu par Latvijas vēstures mācīšanu skolās un mazo skolu saglabāšanu.

Izglītības ministre sarunā apstiprināja gatavību turpināt virzīt Latvijas vēstures kā atsevišķu priekšmetu mācīšanu skolās, vienlaicīgi paužot bažas par iespējamām problēmām - nepilnvērtīga skolotāju sagatavošana šādai apmācībai un būtisku Latvijas vēstures mācību līdzekļu trūkumu. „Visu Latvijai!” pārstāvji apliecināja gatavību uzņemties atbildību par sabiedrības atbalstu ministres lēmumam, izveidojot fondu, kurā tauta varētu ziedot Latvijas vēstures mācību grāmatas un citus nepieciešamos materiālus.

Apspriežot mazo skolu saglabāšanas jautājumu tika apskatīts plašs priekšlikumu loks, kas varētu nodrošināt mazo skolu rentabilitāti un saglabāšanu. „Visu Latvijai!” izvirzītais pamatprincips ir, ka skolas un to ēkas ir jāsaglabā, jo tās ir tuvējās apkaimes izglītības, sociālais un kultūras centrs. Sadarbībā ar pašvaldību jāpanāk, ka skolās tiek iekārtotas visas iespējamās ar izglītību un kultūru saistītās organizācijas, kā pašvaldības, tā privātās, tādējādi nodrošinot rentablu ēkas un skolas darbības uzturēšanu.

Nozīmīgs virziens, uz kuru mazajām lauku skolām būtu jāiet, ir savstarpējā sadarbība un filiāļu veidošana, lai izveidotu starp skolām vienu profesionālu personālu. Šobrīd filiāļu veidošana ir pašu skolu un vietējo pašvaldību pārziņā, taču ne visiem ir pieredze veidot šādas struktūras. VL pārstāvji uzstāja, lai IZM novirza daļu no saviem cilvēkresursiem, palīdzot skolām veikt šo pārveidi.

Ministre T.Koķe apstiprināja, ka ir pieņemts mūsu iepriekš izvirzītais priekšlikums par apvienoto klašu izveidi starp 1-4. klasēm. Līdz šim bija atļauts apvienot tikai divas klases, šobrīd šis ierobežojums ir atcelts, tādejādi skolotāju likmju skaits sākumskolā samazināsies.

Imants Parādnieks ieteica izsludināt moratoriju skolu ēku privatizācijai, jo pašreizējā ekonomiskajā situācijā vairākas skolu ēkas par lētu naudu cenšas izpārdot, piemēram, Grenču skolas ēku, Kandavas novadā un Valtenberģes muižu, Mazsalacas novadā. Negatīvā pieredze ar Rīgas bērnudārzu ēku un teritoriju privatizāciju lai kalpo kā uzskatāms piemērs tuvredzīgai politikai. T. Koķe, lai gan iebilda, ka skolu ēkas ir pašvaldību pārziņā, tomēr apgalvoja, ka viņa darīs visu, lai šīs divas iepriekš nosauktās ēkas netiktu pārdotas.

Sarunas noslēgumā puses apstiprināja ieinteresētību turpmākā sadarbībā.

Raivis Dzintars

Partijas „Visu Latvijai!” līdzpriekšsēdētājs

www.visulatvijai.lv

Partijas "Visu Latvijai!" Twitter konts: twitter.com/VisuLatvijai

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja