Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +20 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Sestdien Rīgā plānotas vairāk nekā 30 Baltās nakts mākslas norises

Sestdien, 9. septembrī, Rīgā plānotas vairāk nekā 30 mākslas norises kultūras pasākumā Baltā nakts, informēja Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļa.

Šajā sestdienā Rīgā 18.reizi notiks mūsdienu kultūras forums Baltā nakts. Tā laikā galvaspilsētas centrā, Vecrīgā, Pārdaugavā, Pļavniekos, Teikā, Brasā, Vecmīlgrāvī un Sarkandaugavā varēs baudīt dažādu žanru koncertus, performances, izstādes, dejas ar cirka elementiem, kā arī interesenti varēs sekot līdzi lielformāta murāļa tapšanas procesam Tallinas kvartālā.

Šogad foruma īpašā tēma ir Apslēptās patiesības - katra liela patiesība sastāv no daudzām mazām taisnībām, katra ideja - no iedvesmas avotiem vai ietekmēm. Aiz katra mākslas darba slēpjas idejas un tēmas, kas pašas par sevi var būt patstāvīgi darbi. Mūsdienu kultūras forums Baltās nakts aicina šī gada darbos un projektos meklēt apslēptās patiesības - noslēpumus, zemtekstus, pretrunas - kritiski izvērtēt sabiedrībā un pasaulē aktuālas tēmas.

Apmeklētāji aicināti doties gan pa jau zināmiem maršrutiem, gan pilsētā iemīt jaunas "takas". Jau tradicionāli notiks Skaņu meža Baltā nakts un audiovizuālās koncertprogrammas Videogrāfija koncerti, savukārt jaunus iespaidus varēs gūt grupu Alejas un Kautkaili priekšnesumos, un performancē Putnu disko.

Vecrīgu ieskandinās etno diskonakts Rātslaukumā, bet nedaudz mierīgākas notis skanēs jauniešu kora Balsis izpildījumā ar diriģentu Intu Teterovski Rīgas Augšāmcelšanās luterāņu baznīcā, Lielajos kapos, kuri šogad sagaida savu 250.gadskārtu. Turpat netālu - VEF Kultūras pilī orķestra Rīga, saksofonu kvarteta Atomos un ārzemju viesmākslinieku izpildījumā varēs piedzīvot muzikālu baudījumu 21.gadsimta laikmetīgās mūzikas skaņdarbu programmā.

RISEBA H2O kvartālā dzeja izskanēs kopā ar elektronisko mūziku, teatralizētām performancēm un video.

Pārdaugavā uz īpašu Baltās nakts programmu aicina arī Latvijas Nacionālā bibliotēka, savukārt apgāds Zvaigzne ABC savus apmeklētājus sagaidīs ar muzikāli literāru programmu savā Kr. Valdemāra ielas pagalmā.

Īpašs pilsētvides objekts šī gada Baltajā naktī būs šveicieša Etjēna Andrē Krāenbūla veidotā vides instalācija Bing bang 850, kas būs apskatāms Neatkarības laukumā. Tas attēlo mākslinieka sajūtu par Visuma iekustināšanu - Lielo sprādzienu. Objekta 850 metāla cauruļveidīgie elementi kopā veido bumbas formu, kas attēlo Lielo sprādzienu kā sfērisku formu, kas varētu būt gan planēta, gan atoms mikroskopiskā palielinājumā. 

Eksistenciāliem jautājumiem pieskārušies arī mākslinieki no projekta Dievišķā ģeometrija. Viņu veidotā mākslas instalācija, kas būs skatāma Rīgas Svētās Marijas Magdalēnas baznīcas iekštelpās, simbolizē visu lietu vienotību un savstarpējo saistību.

Paši jaunākie Baltās nakts apmeklētāji plkst.15, 17 un 19 aicināti uz Kronvalda parku, lai noskatītos Cēsu Mazā teātra izrādi bērniem Figūras, savukārt no plkst.18 kinoteātrī Splendid Palace tiks rādīta īsfilmu programma bērniem, varēs apmeklēt zīmējumu teātra izrādes vai iesaistīties filmu ieskaņošanas darbnīcā.

Baltajā naktī ar īpaši veidotām izstāžu programmām apmeklētājus gaidīs arī virkne izstāžu zāļu un mākslas galeriju, tostarp Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, Mākslas muzejs Rīgas Birža un izstāžu zāle Rīgas mākslas telpa.

Baltās nakts pasākumi notiks no 9.septembra plkst.12 līdz 10.septembra plkst.2. Visos Baltās nakts pasākumos ieeja bez maksas. Foruma idejas pamatā ir pilsētas atvēršana laikmetīgās mākslas aktivitātēm vienas nakts garumā, piedāvājot plašu un daudzveidīgu kultūras programmu.

Vairāk - www.baltanakts.lv/2023/lv/program

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja