Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Smēķēšana uz ielas... Vai normāli?

Nesen ar kādu smēķētāju diskutējām par kaitīgo ieradumu un tā ierobežojumu tēmu. Nudien patīkami, ka šoreiz tā nebija šķēpu laušana par to, kurš pareizāk dzīvo. Sarunu biedrs, pats būdams smēķētājs jau gandrīz desmit gadus, apzvērēja, ka nekad nesmēķējot vietās, kurās dūmi var traucēt nesmēķētājiem. Visu cieņu šādas attieksmes priekšā.

Noteikta sabiedriskā komforta vārdā Rīgas dome tur aktuālu, piemēram, aizliegumu sēdēt zālājos. Taču cits daudz būtiskāks cilvēku diskomforts, kas rodas, ciešot no atsevišķu smēķētāju egoisma, paliek neievērots.

Likuma burts noteic, ka smēķēt aizliegts, piemēram, sabiedriskā transporta pieturvietās. Norma ieviesta acīmredzot tāpēc, ka šajās vietās pulcējas vienkopus daudz cilvēku, tai skaitā nesmēķētāji, kuriem no dūmiem izvairīties varētu izrādīties sarežģīti. Taču tik pat grūti izvairīties ir arī ielu krustojumos, stāvot pie luksofora. Tādas pašas neērtības sagādā gājēji uz ielām, kur izpūstos dūmus nākas elpot apkārtējiem. Tad jājautā, kāpēc vispār uz ielas būtu jāatļauj smēķēt?

Nav mana darīšana moralizēt par to, kas ir vai nav kaitīgi. Katrs attiecībā uz savu veselību un tēriņu lietderību izvēli izdara pats. Taču iebildumi man rodas tajā brīdī, kad no dūmiem ir jāizvairās manai sievai, kam ratiņos guļ mazulis. Ja likuma burts manu sievu un bērnu šajā gadījumā pasargāt nevar, tad uz ielas neatliek nekas cits, kā ar diplomātiskiem vai nepieciešamības gadījumā mazāk diplomātiskiem argumentiem iejaukties pašam.

Gan valsts, gan pašvaldības raud par to, ka trūkst budžetā naudas. Vides piemēslotāji, spļāvēji un apkārtējo indētāji ir kā biezs visapkārt. Tik biezs, ka sodos iekasētā naudiņa palīdzētu, piemēram, atgūt veselību ne vienam vien nelaimē nonākušam bērnam. Izvēle ir arī Rīgas Domes ziņā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Par balvām

Jaunās Latvijas mūzikas nozares balvas Gamma izsludināšana tikai bagātina vietējo mūzikas apriti, līdz ar gadu desmitiem seno Zelta mikrofonu turpmāk apbalvojot mūziķus par sasniegumiem viena gada ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja