Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Šogad starptautiskais laikmetīgās mākslas festivāls Survival Kit 12 norisināsies memoriālajos muzejos

Šogad Latvijas Laikmetīgās mākslas centra rīkotais starptautiskais laikmetīgās mākslas festivāls Survival Kit no 3. septembra līdz 3. oktobrim notiks vēl nebijušā formātā – tukšo ēku vietā apmeklētāji tiks aicināti doties uz Rīgas memoriālajiem muzejiem. Festivāla vietu izvēle palīdzēs atsegt arī tā tēmu, aicinot pievērst uzmanību individuāliem stāstiem kolektīvās atmiņas kontekstā un sabiedrības novecošanās jautājumiem. Festivālu veidos Berlīnē dzīvojošās neatkarīgās kuratores Ovula Durmusoglu un Joanna Varša, informēja festivāla pārstāvji.

Dzīve nekad nav pilnībā pakļāvusies struktūrām, kas tiecas to pārvaldīt un administrēt. Tai allaž ir izdevies no šāda stāvokļa izvairīties. Tā tas notiek arī patlaban, kad biežāk nekā jebkad agrāk aktuāls kļūst visaptverošs sabiedrības izdzīvošanas un novecošanās jautājums. "Izdzīvošanas komplekta" metafora vedina uzdot virkni jautājumu: kā dzīvot novecojošā sabiedrībā, kurā vienlaikus pastāv diskriminācija pēc vecuma pazīmēm, strukturālas pārmaiņas darba un aprūpes nosacījumos un tagad vēl arī vīruss? Kā risināt problēmas, ko radījušas iepriekšējās paaudzes darbības sekas, un ko darīt ar planetāra mēroga parādu politiskā, ekonomiskā un ekoloģiskā sfērā, ar kuru jātiek galā nākamajām paaudzēm? Kā pieņemt domu par mūsu kā cilvēku sugas izzušanu? Kā raudzīties uz digitālo eidžismu un no sabiedrības nošķirtām veco ļaužu mītnēm? Kā pārvarēt bailes no nāves un kļūšanas atkarīgiem no citu cilvēku labvēlības? Ko nozīmē novecot kā sievietei, kā bērnam, kā partnerim, kā māksliniekam? Mēs esam kā ačgārna piramīda: Eiropas sabiedrība kļūst aizvien vecāka, to līdz ar citiem veido arī patlaban jau pusmūžu sasniegušie mākslas radītāji un skatītāji.  

"Austrumeiropā sastopamie memoriālie muzeji mums šķita piemērotas vietas, kur uzdot jautājumus gan par atmiņu, piemiņas vietām, gan arī par dzīvi, novecošanu, eidžismu, izdzīvošanu, kopienu un imunitāti. Mēs aicinām māksliniekus atsaukties un piedalīties ar kontekstam raksturīgiem jaundarbiem un arī ar esošiem darbiem, kas tiks izvietoti mūžībā aizgājušu dzejnieku, mākslinieku un rakstnieku memoriālajos muzejos," – atklāj kuratores.

Survival Kit 12 programmu veidos laikmetīgās mākslas darbu izstāde, diskusijas un sarunas ar māksliniekiem, kā arī ekskursijas publiskās programmas ietvaros. Festivāla publiskā programma šogad tiks organizēta ciešā sadarbībā ar starptautisko dzejas festivālu Dzejas dienas.

Festivāla izstāde notiks Jāņa Akuratera muzejā, Krišjāņa Barona muzejā, Raiņa un Aspazijas mājā, Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejā, Andreja Upīša memoriālajā muzejā, Ojāra Vācieša memoriālajā muzejā, Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā, Eduarda Smiļģa teātra muzejā un viesnīcā Neiburgs. 

Festivāla kuratores Ovula Durmusoglu (Övül Ö. Durmușoğlu) un Joanna Varša (Joanna Warsza) dzīvo Berlīnē, ir kuratores, pasniedzējas un rakstnieces. Viņas abas bija kuratores publiskās mākslas iniciatīvai Die Balkone 1 un Die Balkone 2 Berlīnes Prenclauerbergas rajona logos un balkonos 2020. un 2021. gadā. Paralēli Survival Kit 12 viņas ir kuratores 2021. gada vasarā notiekošai Autostrada biennālei Kosovā.

Ovula Durmusoglu ir viesprofesore Berlīnes Mākslas universitātē un Braunšveigas Tēlotājas mākslas augstskolā (Hochschule für Bildende Künste Braunschweig, HBK). Savā darbībā viņa pēta mūsdienu politiskās subjektivitātes savstarpēji saistītās formas un naratīvus. Ovula bija viena no Grācas Steirischer Herbst festivāla kuratorēm; YAMA publiskā ekrāna projekta kuratore/režisore Stambulā; festivāla Sofia Contemporary 2013: Near, Closer, Together: Exercises for a Common Ground mākslinieciskā direktore. Bijusi arī dažādu programmu kuratore 10., 13. un 14. Stambulas biennālei, koordinējusi un organizējusi dažādas programmas un pasākumus Maybe Education un publiskajām programmām izstādē dOCUMENTA (13). Ovula ir no Ankaras un šobrīd dzīvo Berlīnē. 

Joanna Varša ir Konstfack (Stokholmas Mākslas, amatu un dizaina augstskolas) CuratorLab programmu direktore, kā arī neatkarīga kuratore, kuru interesē, mākslas politiskā un sociālā funkcionēšana ārpus "baltajiem kubiem". Bijusi Public Art Munich 2018 mākslinieciskā direktore, Gruzijas paviljona kuratore 55. Venēcijas biennālē, Eiropas laikmetīgās mākslas biennāles Manifesta 10 (Sanktpēterburgā) publisko programmu vadītāja, asociētā kuratore 7. Berlīnes biennālē, kā arī ir veikusi daudzus citus pienākumus. Vairāk nekā desmit publikāciju redaktore publiskās mākslas, politikas, performativitātes un feministiskās teorijas jomā. Grāmatas Red Love. A Reader on Alexandra Kollontai (Konstfack Collection; Sternberg Press, 2020) redaktore (kopā ar Mišelu Mazuči un Mariju Lindu (Michele Masucci; Maria Lind), kā arī kā And Warren Niesłuchowski Was There. Guest, host, ghost (with Sina Najafi, Cabinet Books and Museum of Modern Art Warsaw 2020). Joanna ir dzimusi Varšavā un šobrīd dzīvo Berlīnē.

Starptautiskais laikmetīgās mākslas festivāls Survival Kit ik gadu piesaista vairāk nekā 10 000 apmeklētāju, un tas ir viens no vērienīgākajiem ikgadējiem laikmetīgās mākslas notikumiem Baltijā kopš 2009. gada. Festivāls radās kā reakcija uz ekonomiskās krīzes skarto Latviju ar mērķi rosināt sabiedrību reaģēt uz pārmaiņām mūsdienu pasaulē un pārdomāt dažādas izdzīvošanas stratēģijas. Katru gadu festivālam tiek izvēlēta sabiedrībā aktuāla un nozīmīga tēma. Kā festivāla norises vietas tiek izmantotas Rīgas tukšās ēkas, lai pievērstu cilvēku uzmanību to nākotnes attīstības potenciālam.

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs kopš 1993. gada pēta, veido un virza laikmetīgās mākslas procesus Latvijā un starptautiski, lai kritiski pārdomātu/pārskatītu pārjautātu un atspoguļotu mūsdienu sabiedrības norises. Starp LLMC pazīšanās zīmēm ir ikgadējais laikmetīgās mākslas festivāls Survival Kit, pētniecībā balstītas laikmetīgās mākslas izstādes Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā un Latvijas pārstāvniecība Venēcijas mākslas biennālē. LLMC arhīvs ir nozīmīgs resurss laikmetīgās mākslas vēstures pētniecībā. LLMC izglītības un mākslas vēstnešu programmas paplašina apmeklētāju mākslas pieredzi un pasaules uztveri.

Projektu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds un Rīgas dome.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja