Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Spoguļvalsts vai banānu republika? Ar Zatleru tālāk vairs nevar

Lieliskajā raidījumā "De facto" pirms pāris nedēļām kāds lauku cilvēks jaunizbīdītajam Valsts prezidentam veltīja trīsstāvīgu vārdu, kura rezultātā LTV vadība sāka vajāt manu labu draudzeni un nepārprotami profesionālu režisori Artu Ģigu. Ceru, ka šo jautājumu drīz atrisinās, jo atteikties no izcilas režisores iekšējas politikas dēļ būtu ... nu, neteiksim, ka tas būtu īpaši prātīgi. Bet ne par to šis stāsts. Es saprotu lauku cilvēku. Es neesmu trīsstāvīgu vārdu lietotājs, bet es lauku cilvēkam piekrītu.

Izrādās, nākamā Valsts prezidenta sarakste ar Valsts ieņēmumu dienestu ir privāta lieta. Tas nekas, ka šis cilvēks ir valsts amatpersona kā traumatoloģijas slimnīcas direktors un būs valsts amatpersona, kad kļūs par prezidentu, un valsts amatpersonu ienākumi nav privāta lieta. Var jau saprast cilvēku, kurš patlaban aktīvi izvairās no jebkāda veida kontaktiem ar žurnālistiem, jo droši vien nav patīkami atbildēt uz jautājumiem par to, ka visšķietamāk šis Latvijas valdošās bandas tīrradnis ir noziedzies krimināllikuma izpratnē. Taču šis ir izmisīgi, izmisīgi slikts sākums prezidentūrai, kura vēl pat nav sākusies (un joprojām būtu labi, ja tā arī nesāktos).

Blakus Zatleram gan ir arī pāris citas instances, par kurām šobrīd rodas nopietni jautājumi. Sākot ar Valsts ieņēmumu dienestu, kurš, cik var spriest no presē publicētām ziņām, ir pateicis, ka Zatleram nav jāmaksā nodokļi par visiem ienākumiem. Tādā gadījumā es gaidu no VID ļoti konkrētu sarakstu par to, kādi ienākumi ir un kādi ienākumi mūsu valstī nav apliekami ar nodokļiem. Man kaut kā bija licies, ka jāmaksā par visiem ienākumiem. Prieks kļūdīties, jo kam gan negribas ietaupīt?

Un tad vēl ir minētā valdošā banda, kura turpina izlikties, ka nekas traks nav noticis (protams, ar informatīvu atbalstu no Atkarīgās Rīta Avīzes, kurā vai katru dienu tiek intervēts kāds, kurš grib pateikt, ka nevajag uzdot nesmukus jautājumus nodokļu nemaksātājam un melim). Valdošās kliķes barvedis Kalvītis ir paziņojis, ka Zatlera situācija ar nodokļu nemaksāšanu ir "individuālais akts". Protams, "Tautas" partijas vadonim nekas, nekas nebūtu jaukāk, kā valsts, kurā katra amatpersona var rīkoties gluži kā tai pašai tīk. Māju uzbūvēt 50 metrus no jūras, ņemt visas dāvanas pēc kārtas no absolūti visiem (vērts atcerēties, ka arī Lembergs ir stāstījis, ka stāvu bagāts viņš kā pašvaldības vadītājs ir pamanījies kļūt tāpēc, ka viņam ir gluži vai neticami dāsni draugi, kuri viņam dāvina mājas un zemi un naudu un sazin vēl ko) -- un priecāties, ka izdevies Rīgas pilī iebīdīt cilvēku, kurš tāpat attiecības ar likumu uzskata par "individuālu aktu", par kuru nevienam citam nav nekā sakāma.

Secināt, ka ienākumi ir bijuši, bet par tiem nav jāmaksā nodokļi -- tā ir spoguļvalsts. Pakļaut Latvijas Republiku un Latvijas Republikas iedzīvotājus pierādītam viedoklim, ka valdošā banda var darīt visu, kas tīk, un par valsts un sabiedrības interesēm tā domā tik, cik melns aiz naga -- tā ir banānu republika. Piedodiet atkārtošanos, bet Valdim Zatleram no zvēresta 8. jūlijā ir jāatsakās. Jautājumu diemžēl ir vienkārši par daudz. Spoguļvalsts. Banānu republika. Diez kas nav.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja