Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Veldzēties tumšos labirintos

Viena no Rīgas biennāles norises vietām ir mākslas centrs Zuzeum.

Mākslas centrs Zuzeum gatavojas rekonstrukcijai, taču vienlaikus atver durvis citām mākslas iniciatīvām, ļaujot viesiem iesildīt telpas un nostiprināt mākslas auras garu Satekles un Lāčplēša ielas stūrī. Šobrīd Zuzeum viesojas Rīgas Starptautiskā laikmetīgās mākslas biennāle (RIBOCA), tur izstādīta viena no tās tematiskajām daļām, kas veltīta straujajām pārmaiņām pasaulē un kā tas ietekmē indīvīdu personiskā un eksistenciālā līmenī.

Zuzeum dibinātājs, mākslas kolekcionārs Jānis Zuzāns norāda, ka, viņaprāt, RIBOCA ir šī gada galvenais Rīgas un Latvijas mākslas notikums, tāpēc priecājas, ka arī Zuzeum ir viena no biennāles izstāžu vietām. "Tas saskan ar mūsu misiju: sekmēt vietējo un ārvalstu mākslinieku izstādes Rīgā un iezīmēt Rīgu Eiropas mākslas notikumu kartē," atzīmē J. Zuzāns un piebilst, ka RIBOCA ir ne tikai starptautisks, vērienīgs pasākums, bet arī pieteikami ilgstošs, lai to paspētu apskatīt gan vietējie mākslas cienītāji, gan ārvalstu viesi. RIBOCA noritēs līdz šā gada 28. oktobrim.

Kā tas bieži mēdz notikt, ne visi lielie projekti, kas saistīti ar būvniecību un rekonstrukciju, norit pēc iecerētā laika plāna. J. Zuzāns norāda, ka arī Zuzeum rekonstrukcijas projekts objektīvu iemeslu dēļ iekavējies, jo tikusi palielināta mākslas centra teritorija, kas jāpievieno projektam gan juridiski, gan arhitektoniski. No galvenās Rīgas Starptautiskās mākslas biennāles norises vietas bijušajā Latvijas Universitātes Bioloģijas fakultātē līdz mākslas centram Zuzeum, attālumu veicot kājām, paiet aptuveni 30 minūtes, ja brauktu ar automašīnu – 12 minūtes. Tā vēstīts izstādes palīgierīcē, ērti lietojamajā katalogā, kas, jāatzīt, palīdz orientēties visā biennāles ģeogrāfijā un skatītājam labāk ļauj saprast, kas kur īsti notiek un kā izplānot savu laiku. Katalogs pieejams arī elektroniski digital.rigabiennial.com un speciāli pielāgots viedtālruņiem.

Katra no astoņām biennāles ekspozīcijas vietām apzīmēta ar vienu burtu, un biennāles organizatori iesaka tās apmeklēt alfabēta secībā, lai no kopējā vēstījuma gūtu visvairāk, taču tiem, kam vēl nav sanācis apmeklēt nevienu no RIBOCA norises vietām, ir iespēja darīt visu "nepareizi" – sākt, piemēram, no beigām ar visas pasaules smaržu izjušanu un pagulēšanu ūdens gultā Dubultu stacijā (burts H) vai arī mākslas centra Zuzeum (burts F) apmeklējumu, ko pēc plāna noslēgt Kaņepes Kultūras centrā (burts G) ar atveldzējošu dzērienu pie lūpām, lai pie Kaņepes centra bāra zilajā istabā aplūkotu Petras Baueres un Kaca Tora speciāli veidotu darbu – tapetes no fotogrāfijām, kurās redzamas sieviešu sanāksmes XX gadsimta sākuma Zviedrijā.

Zuzeum izstādītajos darbos to, kā aizbēgt no esošās realitātes, neatradīsiet, toties pati ēka kļuvusi par tādu kā alternatīvu šīs vasaras dāsnajai saulei, no kuras bēgot iespējams veldzēties tumšajos Zuzeum telpu labirintos, lai, iespējams, padomātu arī par savas apziņas tumsu un ļautos mākslas baudai. Kopumā Zuzeum izstādīti 13 mākslinieku darbi, vairāku šeit pārstāvēto autoru radošais veikums aplūkojams arī citās biennāles norises vietās.

Kā norāda biennāles rīkotāji, liela daļa uzaicināto mākslinieku ir Baltijas teritorijā dzimuši vai strādājoši. Arī Zuzeum ekspozīcijā iekļauti vairāki šo reģionu pārstāvošu mākslinieku darbi. Speciāli biennālei tapusi Latvijā dzimušās, bet Igaunijā un Beļģijā strādājošās Diānas Tamanes multimediju instalācija Pa īstam es tev nevaru piederēt. Darbā iekļautās fotogrāfijas māksliniece sākotnēji fotografējusi tāpat vien, savam priekam, vēlāk radies stāsts, kas dzirdams arī videoinstalācijā, viss izrietējis viens no otra. Darbā māksliniece runā par tādu stāvokli, kad mums kaut kas it kā pieder, taču vienlaicīgi uzdodot jautājumu: vai tas pieder pa īstam? 

Zuzeum ekspozīcijā iekļauti arī Igaunijā dzimušo mākslinieku Karela Komplimetsa, Sandras Kosorotovas un Jevgeņija Zolotko darbi. J. Zolotko instalācija Tagad es atzīstu tik pa daļai, bet tad es atzīšu pilnīgi, kā es pats esmu atzīts (2018) pārsteidz ar savu vienkāršību un lielumu, ļaujot domāt arī par biennāles kopējo saukli "viss bija mūžīgs, līdz pārstāja tāds būt". Mākslinieks putekļos pārvērtis kaudzi informācijas no dažādiem drukātiem tekstiem, kas nu izkārtojusies pelēkā masā pie Zuzeum sienas un atgādina par it visa sairstošo dabu. 

Īpaši interesantu pieredzi sagādās arī somu mākslinieka Hansa Rozenstrēma Zuzeum telpām pielāgotās skaņu instalācijas Sašķeltais nams (2015) un Mikado (2009–20 18). Lai darbs notiktu, tiem svarīgs ir arī klausītājs un skatītājs, kurš instalāciju var piedzīvot tikai vienatnē un fiziski sajūtot to savā galvā. 

Viens no laikietilpīgākajiem darbiem šīs ekspozīcijas ietvaros ir Svena Jones foto un teksta instalācija 21. gadsimta sākuma anomālijas/dažu gadījumu izpēte (2015), kas sastāv no 66 īsstāstiem – fiktīviem, dokumentāliem vai abu sajaukumiem par cilvēkiem, kuri atsakās no ierastā dzīvesveida un meklē citas alternatīvas dzīves turpināšanai vai bēgšanai no tās. Darbā aprakstītās absurdās situācijas iedvesmo, taču vienlaicīgi skatītājam jāapjauš, cik ierobežots laikā viņš ir pats. Tāpēc jācer, ka ikvienam no RIBOCA apmeklētājiem laiks būs pietiekami, lai paspētu aplūkot arī citas norises vietas, kā arī pagūtu apmeklēt kādu no publisko pasākumu programmas piedāvājumiem, kas paralēli notiek visā RIBOCA laikā. 


Publiskie pasākumi

  • 25. jūlijā plkst. 18 bijušajā Bioloģijas fakultātes ēkā Lasīšanas darbnīca #4
  • 28. jūlijā plkst. 10 Mākslas stacijā Dubulti  Frančesko Kavaljēres skaņu darbnīcas mēģinājums ar publiku Laikapstākļu imitētāji
  • 2. augustā plkst. 18 bijušajā Bioloģijas fakultātes ēkā Petri Sāriko & Sašas Hūberes istabaugu simpozijs Mājas svētība.
  • 4. augustā plkst. 20 Mākslas stacijā Dubulti, 5. augustā plkst. 17 bijušajā Bioloģijas fakultātes ēkā Tomoko Sovāžas koncerts. 
  • Uz visiem šiem pasākumiem ieeja bez maksas.
  • 10. augustā no plkst. 21.16 līdz 5.42 bijušajā tekstilrūpnīcā Boļševička Agneses Krivades un Ata Jākabsona performance Miega maņa kopā ar Rūdolfu Macatu, Eviju Vēberi, Kasparu Vizuli, Pēteri Dragunu. Ieeja bez maksas, ar iepriekšēju pieteikšanos.

Seko līdzi aktuālajam arī notikumam veltītajā Diena.lv sadaļā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja