Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Vērtības

Pārkāpjot jaunā gada slieksni, vēlos runāt par lietām, kas, laikam ejot, nezaudē aktualitāti. Gan karavīriem, gan visai sabiedrībai pašlaik ir svarīgs jautājums par vērtībām.

Manuprāt, pamatvērtība valsts drošībai ir karavīra gatavība ziedot savu dzīvību. Tādēļ arvien jāgodina mūsu karavīri, jo viņi ir gatavi aizsargāt mūsu brīvību jebkuros apstākļos. Savulaik latviešu strēlnieki Tīreļpurvā kopā ar strēlniekiem no tālās Sibīrijas pierādīja savu varonību un drosmi. Šodien mūsu karavīri stāv plecu pie pleca ar norvēģiem, amerikāņiem un citiem mūsu valsts sabiedrotajiem Afganistānas ziemeļos un austrumos.

Latvijas karavīri izceļas ar savu kvalitātes zīmi. Ne velti iepriekš rakstīju blogu par „smago metālu”. Bet, uz aizsardzības sistēmu skatoties plašāk, jāatgādina daži principi, kam jākalpo par vērtību orientieriem gan šodien, gan turpmāk.

Pirmkārt, es uzskatu, ka arī aizsardzības sistēmā jābūt demokrātiskai lēmumu pieņemšanai. Tas nozīmē, ka ikviens ministrijas vai bruņoto spēku dalībnieks var ierosināt labāku problēmas risinājumu gan pēc savas iniciatīvas, gan diskutējot par citu izteiktiem priekšlikumiem. Bet, līdzko lēmums ir pieņemts, militārās struktūras to izpilda un vairs neiesaistās neauglīgās runās par nule pieņemto lēmumu.

Otrkārt, ir jābūt atklātībai lēmumos un procedūrās – protams, ciktāl tas neietekmē informācijas drošību. Ir nācies konstatēt, ka palaikam svarīgi lēmumi par iepirkumiem miljonos latu bijuši pieņemti steigā, ļoti šaurā lokā un neievērojot likumus. Atklātība jānodrošina un regulējumi jāievēro militārajai sistēmai raksturīgā veidā, iekļaujoties iekšējās ētikas normās. Dažāda veida ārpusdienesta sakari ar politisko aprindu pārstāvjiem un lēmumu apspriešana nepiemērotos formātos diez vai jāuzskata par pieņemamu.

Treškārt, jāveicina cieņpilna attieksme pret karavīru. Domāju, ka plašākā sabiedrībā tā tiešām pastāv, un cilvēki apzinās, ka profesionālais dienests prasa smagu darbu un ir īpašs. Vienlaikus uniformā tērptajiem valsts aizstāvjiem jāturpina pierādīt, ka ar savu profesionālismu, drosmi un patriotismu viņi šo godu nopelna, nevis saņem kā garantiju.

Īstenā vērtība Latvijas armijā ir un paliek karavīrs, kurš spējīgs uzņemties atbildību un iniciatīvu. Un vislielāko cieņu pelna tie karavīri, kas patriotismu vērtē augstāk par materiālajām vērtībām. Jo dzīvība jau arī nav novērtējama naudā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja