Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Viļņas vaibsti laika alķīmijā

Skatoties lietuviešu fotogrāfa Šauļus Paukšta attēlus, šķiet, ka tie pieder kādam fotogrāfam iz sendienām. Tā ir mērķtiecīgi radīta ilūzija, kas raksturo starptautiski zināmā lietuviešu fotogrāfa rokrakstu, kurš ir dzimis 1964. gadā.

Atzīmējot Lietuvas Republikas neatkarības dienu un Lietuvas valsts neatkarības atjaunošanas gadadienu, Rīgas Sv. Pētera baznīcā līdz 18. martam būs skatāma lietuviešu fotogrāfa Šauļus Paukšta izstāde Viļņas attēli, kurā eksponētie Viļņas pilsētas vaibsti radīti unikālajā van Deika (Van Dyke brown) fotogrāfiju tehnikā. Šķiet, ka tie būtu radīti pirms simts gadiem, bet patiesībā apliecina Šauļus Paukšta laikmetīgos risinājumus fotogrāfijā.

Šauļus Paukštis ir viens no zināmākajiem Lietuvas laikmetīgās fotogrāfijas autoriem, atzīts par fotogrāfijas postmodernisma aizsācēju Lietuvā. Autors apskatei piedāvā īpašu Lietuvas galvaspilsētas Viļņas attēlu ekspozīciju. Izstādē izveidots savdabīgs alķīmisks laika mašīnas modelis. Savijot pagātni un tagadni, autors radījis unikālu attēlu – tam piemīt tehniski vēsturisks risinājums un fotogrāfijai raksturīgais tagadnes tvērums, veidojot unikālu laika iekapsulēšanas momentu.

Viļņas pilsētas arhitektūras attēli ar raksturīgajām viduslaiku ēkām un kompozīcijām radīti unikālajā van Deika fotogrāfiju tehnikā, kas patentēta jau XIX gadsimtā. Emulsiju, kuras pamatu veido sudraba nitrāts, uzlej uz papīra. Attēls veidojas, eksponējot to ultravioletajā gaismā. Tehnoloģija ir ļoti smalka, jāievēro gan proporciju precizitāte, gatavojot emulsiju, gan arī jāpievērš uzmanība papīra kvalitātei. Fotogrāfiju izgatavošanas specifika nosaka, ka ikviens fotogrāfijas attēla nospiedums ir unikāls, savukārt papīra faktūra pietuvina attēlu nospiedumu tuvāk grafikai, nevis fotogrāfijai.

Šauļus Paukšta biogrāfijā ir vēl kāds interesants fakts, kas gluži neattiecas uz konkrēto izstādi, – fotogrāfs savulaik Viļņā dibināja leģendārā mūziķa Frenka Zapas fanu klubu, bet vēlāk arī aktīvi iesaistījās pieminekļa uzstādīšanā, neraugoties uz to, ka Zapa Lietuvā nekad nav koncertējis.

"Lietuviešu fotogrāfija ir bijusi pazīstama kaimiņvalstīs un pasaulē ar 60., 70. gadu humānistisko fotogrāfiju, tā saucamo lietuviešu fotogrāfijas skolu," Fotokvartālā raksta Vītauts Mihelkēvičs. Šauļus Paukštis pieder jaunākajai fotogrāfu paaudzei, kas 1997. gadā sāka strādāt Viļņas Mākslas akadēmijā un atšķīrās ar konceptuālu pieeju medijam. Viņiem izdevās izveidot atsevišķu Fotogrāfijas un videomākslas nodaļu.

Izstāde Viļņas attēli veltīta Lietuvas Republikas neatkarības dienai, kas tika atzīmēta 16. februārī, un Lietuvas valsts neatkarības atjaunošanas dienai 11. martā.

Izstāde apskatāma līdz 18. martam. Ieeja bez maksas. Otrdienās – sestdienās no plkst. 10 līdz 18, svētdienās – no plkst. 12 līdz 18. Pirmdienās – slēgts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja