Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Viss saplūst vienotā mākslas mistērijā. Tēlnieka Roberta Dinera daiļrades ekspozīcija Dubultos

Mākslas stacijā Dubulti no piektdienas skatāma izstāde Pasaule manos sapņos, kas veltīta pāragri mūžībā aizgājušā tēlnieka Roberta Dinera – no akadēmiskas ievirzes figurālisma neatkarīga tīrradņa – mākslai.

"Roberts Diners iestājās Latvijas Mākslas akadēmijā jau kā gatavs mākslinieks. Par tādu viņš bija kļuvis ģimenē, kurā pamana, novērtē un attīsta talantu. Viņa bērnības aizraušanās tika turpināta un kļuva par māksliniecisku izpausmi," stāsta izstādes kuratore Inga Šteimane.

Tēlnieka mamma ir grafiķe, gleznotāja Lilija Dinere, vecmamma – rakstniece, dzejniece, tulkotāja un atdzejotāja Cecīlija Dinere. Šajā izstādē ir aplūkojami arī divi darbi, ko Roberts veidojis kopā ar mammu, – seno literatūras pieminekļu Eddas dziesmas un Dziesma par Rolandu ilustrācijas. Kopumā šī ekspozīcija piedāvā hronoloģiski plašu mākslinieka darbu klāstu. Te ir gan košās un krāsainās 90. gadu vaska skulptūras, gan divtūkstošo gadu bronzas miniatūras, gan episka, karam veltīta instalācija.

Formas ziņā Roberts Diners izkopa miniatūras, kuru detaļas viņš ir radījis pat smilšu grauda lielumā, tomēr tas netika darīts tīksminoties, bet paturot acīs kopējo formu. Nereti šīs miniatūras tika papildinātas ar fotopalielinājumiem, kuros tās atgādina monumentālus darbus. Pēc tā tēlnieks arī tiecās, akcentē kuratore. Savukārt satura ziņā viņš veidoja tēlus, kuros cilvēks, dzīvnieks, senie arhetipi un mūsdienu asociācijas saplūst vienotā mistērijā.

"Robertam Dineram piemita neparasta spēja domāt kā senam cilvēkam un ieraudzīt mūsdienās funkcionējošo pasauli arhaistiskā stilistikā. Viņu iedvesmoja senie mīti, un vienlaicīgi mākslinieks sacerēja pats savējos," skaidro Inga Šteimane un piebilst, ka šādā eksistenciālā līmenī viņš risinājis jautājumus, kas ir dzīve, kas ir labs, kas – slikts, kā cilvēki savstarpēji mijiedarbojas u.tml.

Izstādi papildina videohronikas, arī Maijas Smildziņas un Jāņa Rēdliha veidotā raidījuma Pārsēšanās epizode par Robertu Dineru saistībā ar viņa pirmo personālizstādi Latvijā Cilvēkzvēru noslēpumainā dzīve (1998) un unikāls ieraksts no tēlnieka darbnīcas. "Tajā ir redzams viņa darba process tuvplānā, kā no vaska gabala ar medicīnas instrumentiem tiek izveidota miniatūra," atklāj kuratore.

Jāpiebilst, ka šajā nedēļas nogalē, 16. un 17. martā, plkst. 14.00 visi interesenti tiek aicināti uz ekskursiju izstādē Pasaule manos sapņos Ingas Šteimanes un mākslinieka mammas Lilijas Dineres pavadībā. Turpmākās pastaigas notiks 14. aprīlī un 12. maijā plkst. 14.00. Ieeja izstādē ir par brīvu.

Sīkāk – Mākslas stacijas Dubulti kontā Facebook.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja