Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Zaha Hadida tiks pieminēta Venēcijas arhitektūras biennālē

Itālijas pilsētā Salerno atklāts Zahas Hadidas projektētais pasažieru ostas terminālis – šis ir pirmais izcilās arhitektes objekts, kas pabeigts pēc viņas nāves.

Zaha Hadida negaidīti nomira 31. martā Maiami 65 gadu vecumā. Termināļa projektēšanas konkursā viņas birojs uzvarēja 2000. gadā, būvniecība izmaksājusi 15 miljonu eiro. Salerno cer, ka terminālis kļūs par senās pilsētas moderno simbolu. Austeres formā veidotās garenās betona ēkas jumts veido paralēli ar horizonta līniju, un arhitektūrā izpaužas ūdens plūsmas un kustības sajūta.

Drīzumā Zaha Hadida tiks pieminēta Venēcijas arhitektūras biennālē: no 27. maija līdz 27. novembrim Franketi pilī notiks viņas retrospektīvā izstāde. Ekspozīcija tika plānota arhitektes dzīves laikā: Zaha Hadida bija iecerējusi iepazīstināt skatītājus ar sava biroja Zaha Hadid Architects izpētes darbu un jaunākajām tehnoloģijām, kuras tiek izmantotas arhitektūrā un dizainā. Taču pēc viņas nāves tika pieņemts lēmums paplašināt izstādi un sniegt visaptverošu ieskatu Zahas Hadidas daiļradē pēdējos četros gadu desmitos.

Ekspozīcija vēstīs par viņas nozīmīgākajiem īstenotajiem projektiem, kā arī tiem, kurus neizdevās realizēt, taču tie kļuvuši par laikmetīgās arhitektūras un mākslas sastāvdaļu. Tiks izstādītas Zahas Hadidas gleznas, zīmējumi, skices, modeļi, fotogrāfijas un 3D izdrukas. Viena zāle tiks veltīta Zahas Hadidas veidotajam mēbeļu, juvelierizstrādājumu, aksesuāru un izstāžu dizainam.

Skatītāji varēs uzzināt par projektiem, kuri pašlaik top, – to vidū ir Antverpenes ostas administrācijas galvenā mītne un dzīvojamā māja Ņujorkas parkā High Line. Zahas Hadidas arhitektu birojā Londonā strādā 400 speciālistu, tam ir filiāles Ņujorkā, Pekinā un Honkongā. Plānots atvērt pārstāvniecību Dubaijā un Mehiko. Dažādos tapšanas posmos pašlaik ir četri desmiti projektu, lielākie no tiem ir futbola stadions Katarā, tornis Ņujorkā, tilts Taibei, lidosta Pekinā un Irākas parlaments.

Arhitektu biroja vadību pēc Zahas Hadidas nāves uzņēmies viņas ilggadējais partneris un gandrīz visu viņas slavenāko projektu līdzautors, ievērojamais teorētiķis, praktiķis, pasniedzējs un publikāciju autors Patriks Šūmahers.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja