Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Zane Balode. Mērķi pāri robežām

Zane Balode piedalās jauno mākslinieku grupas izstādē Eclair galerijā D.FAB. Gaišās, maigās krāsās iegrimusi pilsēta, cilvēki nav redzami. Jaunizveidotajā mājaslapā māksliniece Zane Balode paskaidrojusi, ka nav vajadzības attēlot to, ko tāpat var sajust. Viņas gleznas, ļoti iespējams, patiks tiem, kuri ilgojas pēc miera un labsajūtas. Taču jauno mākslinieku izstādē ar garšīgo nosaukumu franču valodā - Eclair - katrs atradīšot kaut ko sev. Līdz pat kaislībām uz audekla un pavisam trakām krāsām.

Šī gada sākumā Eklēru varēja skatīt Galerie Crous Beaux-Arts Parīzē. Šo iespēju sagādāja divas jaunas, uzņēmīgas latviešu mākslinieces Anitra Bērziņa un Ieva Sāra Breikša. Piedaloties konkursā par iespēju veidot savu izstādi Parīzes galerijā, viņas izturēja 265 pretendentu konkurenci. Tad tika nolemts, ka šī būs jaunās mākslinieku paaudzes grupas izstāde. Tapa projekts Paris - Eclair, kurā bez Anitras Bērziņas un Ievas Sāras Breikšas piedalās gleznotāji Karinē Paronjanca, Edīte Maderniece, Laura Prikule, Zane Balode, Andris Eglītis un fotogrāfs Gints Bērziņš.

Tā bija brīnišķīga sajūta: rādīt savus darbus Parīzē, stāsta Zane Balode. Jaunos latviešu māksliniekus skatīt ieradušies arī Parīzes Mākslas akadēmijas studenti un pasniedzēji. Bijis interesanti vērot izstādes apmeklētāju reakciju. Atšķirībā no Latvijas mākslas mīļotājiem, kuri izstādēs izturas diskrēti, Parīzē darbi izpētīti sīki un smalki, neslēpjot emocijas un vēlmi uzzināt ko vairāk. Uzradušies arī sajūsmināti pircēji. Viens Z.Balodes darbs aizceļojis uz Dublinu. Pateicībā viņa aizrakstījusi epasta vēstulīti. Saņēmusi atbildi - mēs jūsu darbus dievinām! Kaut ko tādu 25 gadus vecā māksliniece, kurai Rīgā bijušas jau divas personālizstādes, piedzīvoja pirmo reizi mūžā. Apmulsusi, bet laimīga.

Panākumi Parīzē jaunos māksliniekus rosināja darbus parādīt arī Rīgā, Z.Balode stāsta. Lai arī ir liela vēlēšanās apliecināties ārpus Latvijas robežām, katra izstāde pašu mājās dod iedvesmu strādāt tālāk. Z.Balode uzskata - ir muļķīgi čīkstēt, ka Latvija ir maza valsts un neko daudz mēs nevaram. Vajag strādāt, attīstīties, un iespējas pavērsies, viņa ir pārliecināta. Katru rītu jaunā māksliniece ceļas un brauc uz darbnīcu, lai gleznotu. Neviens nedzen. Arī algu nemaksā. Taču, jo vairāk glezno, jo augstāka meistarība un jaunas idejas.

Šo piektdien notiks Z.Balodes personālizstādes atklāšana Klaipēdā. Tā sakrīt ar Eclair izstādi tepat Rīgā, gan arī tuvākajās dienās gaidāmo ģimenes pieaugumu. Z.Balode smej, ka izstādes atklāšanā paredzētajiem eklēriem pat virsū neskatīsies. Viņu interesē tikai skābi gurķīši! Uz laiku gleznošana būs jāatliek un otas vietā rokās jātur mazulis.

*

Izstāde

Eclair Galerijā D.FAB Dizaina fabrikā Slokas ielā 52. No 2. līdz 16.IV darbdienās no 12.00 - 20.00

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja