Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 9. septembris
Telma, Bruno

Skaņu mežā notiks komponistes Gundegas Šmites jaundarba pirmatskaņojums

Kultūras ēkā Hanzas perons 4. un 5. oktobrī notiks eksperimentālās mūzikas festivāls Skaņu mežs’2024. Citu priekšnesumu starpā festivālā būs dzirdams arī komponistes Gundegas Šmites jaundarbs Četri elektroakustiski mīlas dzejoļi, ko izpildīs dziedātāja Gunta Gelgote, informēja festivāla rīkotāji.

Jaundarbs Četri elektroakustiski mīlas dzejoļi ir cikls, kurā autore tiecas sapludināt robežas starp dzeju un mūziku, radot nepārtrauktu vienotību starp runātu un dziedātu vārdu, dzejas struktūru un muzikālu frāzi.

Jaundarbs rakstīts dziedātājai Guntai Gelgotei. Kā saka pati komponiste, viņas balss elektroniskās pārveides rezultātā iegūs alter ego - "gan ēnas, gan pastiprinājuma, gan skanējuma visdažādākajās metamorfozēs".

Cikla pamatā ir četri Gundegas Šmites mīlas dzejoļi, kas elektroakustiska skaņdarba kontekstā iegūs muzikālas dimensijas, un šis projekts ir interesants ar to, ka izgaismo Šmites muzikālās un literārās intereses vienlaikus. 

“Faktiski mana radošā darbība sākotnēji bija tieši vārda māksla,” komentē Šmite. “Jau bērnībā rakstīju dzejoļus un īsus stāstus. Tomēr nopietni un akadēmiski kalu komponistes prasmes, un mūzikas sacerēšana drīz dominēja pār literāro darbību. Tiesa, pēdējo 10 gadu laikā, kopš dzīvoju Grieķijā, aktīvi pievēršos literāro prasmju attīstīšanai.”

Pirms diviem gadiem nāca klajā Šmites debijas stāstu krājums Grieķu svīta, kas tika nominēts apbalvojumam LaLiGaBa kā spilgtākā debija (2022). “Ik pa laikam top arī dzeja - tāda spontāna radoša izlaušanās,” saka Šmite.

Gunta Gelgote Skaņu mežā piedalās jau trešo reizi. Senāk Grīvas mēbelēs dziedot Līgas Celmas opusu Es esmu vientuļa bāka balsij ar elektroniku, bet pirms diviem gadiem kopā ar pianisti Leldi Tīreli atskaņojot Evijas Skuķes ciklu Sievietība. Ar Gundegu Šmiti, kuras Četri elektroakustiski mīlas dzejoļi šogad skanēs Skaņu mežā, Guntu vieno jau ilgāka sadarbība. Komponiste dziedātājas balsij rakstījusi gan miniatūru ar flautu Yellow Free, gan vokālo ciklu Plūdmaiņas ar pūtēju orķestri, kas atkārtoti skanēs Rīgas Domā Adventa laikā.

Mūsdienu komponistu mūziku Gunta dzied nereti. Viņai savus opusus veltījuši vairāki autori – Mārtiņš Viļums, Imants Zemzaris, Dace Aperāne, Platons Buravickis, Indra Riše un Georgs Pelēcis.

Tā kā dziedātājas mītnes zeme šobrīd ir Lietuva, arī tur viņa piedalās kultūras dzīvē gan atskaņojot lietuviešu mūsdienu skaņražu mūziku, gan uzstājoties uz operas skatuves. Gunta Gelgote kā koloratūrsoprāns ir Lietuvas Nacionālās operas teātra viessoliste. Tur viņas lomas ir Sapņu meitenīte Onutes Narbutaites operā Kornets, Adele Johana Štrausa Sikspārnī, Kunigunda Leonarda Bernsteina operetē Kandids un lelle Olimpija Žaka Ofenbaha Hofmaņa stāstos.

Par Jūlijas lomu Broņa Kutavičus operā Lācis 2022. gadā viņa saņēmusi apbalvojumu Lietuvas Skatuves Zelta krusts kategorijā Gada solists. Šai balvai bijusi nominēta arī gadu vēlāk par lomu Kutavičus operā poēmā Strazds.

Gundega Šmite ir dzimusi Rīgā, Latvijā; studējusi kompozīciju prof. Pētera Plakida, beigusi kompozīcijas klasi Jāz. Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, iegūstot maģistra grādu; Erasmus programmas ietvaros studējusi arī Sibeliusa Mūzikas akadēmijā Somijā prof. Veli-Mati Pūmalas klasē. Kompozīcijas meistarību Gundega Šmite ir kaldinājusi, piedaloties arī kompozīcijas meistarklasēs Acanthes Francijā pie Fabio Nīdera, Salvatores Šarīno, Oskara Strasnoja, Filipa Hurela un Unsukas Činas.

Kopš 2011. gada viņa ir Starptautisko Jauno mūziķu meistarklašu kompozīcijas klases vadītāja (Ogre, Sigulda), kā arī Madonas kompozīcijas meistarklašu vadītāja. Kopš 2008. gada Gundega Šmite ir pieaicinātā docētāja Jāz. Vītola Latvijas mūzikas akadēmijā. No 2009. līdz 2012. gadam viņa bijusi Latvijas Komponistu savienības valdes priekšsēdētāja, kā arī Jaunās mūzikas festivāla Arēna mākslinieciskā vadītāja. Ieguvusi Lielo mūzikas balvu (2019) kategorijā Gada jaundarbs. 2013. gadā viņa ieguva mākslas doktora grādu, aizstāvot disertāciju Mūzikas un teksta mijiedarbes jaunās koncepcijas latviešu komponistu kormūzikā. 

Komponistes kamermūzika, simfoniskā mūzika un kormūzika tiek regulāri atskaņota gan Latvijā, gan ārvalstīs. Viņa ir sadarbojusies ar tādām atskaņotājvienībām kā Latvijas, Berlīnes, Zviedrijas radio koris, BBC Singers, Stokholmas saksofonu kvartets, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Les Percussions de Strasbourg, ansamblis BIT20 u. c.

Divu dienu biļetes nopērkamas www.bilesuserviss.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja