Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tanheizers Latvijas Nacionālajā operā

23. maijā plkst. 18 Latvijas Nacionālajā operā pirmizrādi piedzīvos Riharda Vāgnera operas Tanheizers jauniestudējums, informēja Latvijas Nacionālās operas un baleta sabiedrisko attiecību vadītāja Irbe Treile.

Iestudējumu veido muzikālais vadītājs un diriģents Mārtiņš Ozoliņš, diriģents Andris Veismanis, režisors Vilpu Kiljunens (Vilppu Kiljunen), scenogrāfs un kostīmu mākslinieks Kimmo Viskari, gaismu mākslinieks Antons Kulagins un horeogrāfe Elita Bukovska.

Lomās jauniestudējumā iejutīsies izcils solistu ansamblis. Titullomu interpretēs Korbijs Velčs un Andris Ludvigs, Elizabeti – Liene Kinča un Vida Miknevičute, Venus – Martina Dike un Julianna Bavarska, Volframu – Valdis Jansons un Rihards Mačanovskis, Hermani – Timo Rīhonens un Krišjānis Norvelis. Iestudējumā līdz ar Latvijas Nacionālās operas kori piedalīsies arī Rīgas kamerkoris Ave Sol un Rīgas Doma kora skolas audzēkņi.

Tanheizera pasaules pirmizrāde notika 1845. gadā Drēzdenes Galma teātrī, līdz 1875. gadam komponists šo darbu vairākas reizes būtiski pārstrādāja. Latvijas Nacionālajā operā pirmais Tanheizera iestudējums notika jau pirmajā trupas pastāvēšanas sezonā – 1919. gadā.

"Man Vāgnera opera Tanheizers atklājas kā modernā cilvēka ciešanu drāma. Tās redzeslokā ir radošs un neikdienišķs indivīds, kāds parādījās 19. gadsimta industrializācijas vētrās, laikā, kad lielie arhaiskie mīti pamazām kļuva par vakardienu. Tanheizers ir rada Parsifālam un pat kristīgās mitoloģijas Kristum. Tanheizers interpretējams kā dumpinieks, kurš nenoliedzami ir spējīgs mīlēt un jūt naidu pret svētulības seklumu,” saka iestudējuma režisors Vilpu Kiljunens.

“Kaut arī operas notikumus caurvij teiksmas un leģendas, tās sižets ir aktuāls arī 21. gadsimtā. Tanheizers dzīvo starp divām pasaulēm, starp laicīgo-juteklisko un pārlaicīgo-garīgo. Šodien bieži diskutējam par normām, pēc kurām dzīvojam, cik tālu no tām atkāpjamies, ko uzskatām par galveno dzīvē: tās piedāvātās ērtības un baudas, kas vairāk saistītas ar materiālajām vērtībām, vai cilvēku attiecības, spēju ziedoties, ticības un ētikas jautājumus. Arī mūsdienu cilvēkam nav viegli atrast līdzsvaru starp šiem diviem svarīgajiem dzīves virzieniem, un tas padara Tanheizeru ļoti saprotamu,” saka iestudējuma muzikālais vadītājs Mārtiņš Ozoliņš.

Nākamās izrādes – 24. maijā, kā arī Rīgas Operas festivāla ietvaros 10. un 15. jūnijā.

Latvijas Nacionālā opera aicina skatītājus pievērst uzmanību, ka operas Tanheizers sākuma laiks ir plkst. 18. 

Biļetes var iegādāties Latvijas Nacionālās operas un Biļešu Paradīzes kasēs, kā arī internetā: https://www.bilesuparadize.lv/performances/performance/12464.

 

 

 

 

Top komentāri

Dievs, nedod!
D
Lai Dievs nedod, ka Veismanis diriģē kaut vienu "Tanheizera" izrādi: tas būs vājprāts! Tāds padomnieks kā āzis par dārznieku:)))
Maija
M
Milzīgs prieks un saviļņojums pēc vakardienas pirmizrādes-spoži solisti, lieliskas koris un fantastiski krāsaini spēlēja orķestris!Man, kā bijušai orķestra mūziķei, par to īpašs gandarījums, kur liels nopelns ir diriģentam, kas to visu turēja savās rokās un radīja patiesu brīnumu!!!!Arī režija netraucēja,skaidri un saprotami izstāstīts stāsts, kas mūsdienās ir jau daudz...Ja gribat dzirdēt, ko patiesi vērtīgu, nepalaidiet garām!
laimonis
l
Lieliska izrāde!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja