Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ar jauniestudējumu Rienci. Triumfs un sakāve atklās Eiropas kultūras galvaspilsētas gadu

17. janvārī Latvijas Nacionālajā operā (LNO) notiks jauniestudējuma - Riharda Vāgnera opusa tēlos „Rienci. Triumfs un sakāve - pirmizrāde, ar kuru tiks atklāts Eiropas kultūras galvaspilsētas gads, informēja operas pārstāve Aiga Sprindža.

Interesentus Latvijas Nacionālā opera aicina uz cikla Sarunas pirms pirmizrādes pasākumu Rienci. Triumfs un sakāve 13. janvāri plkst. 18.30 LNO Jaunajā zālē. Plašāka informācija LNO mājaslapā:

Savu trešo operu Rienci Rihards Vāgners sāka sacerēt tieši Rīgā, un ar šo darbu aizsākās komponista pasaules slava, tādēļ orģināliestudējumam Rienci. Triumfs un sakāve Rīgas - Eiropas kultūras galvaspilsētas gadā ir dziļi simboliska nozīme. Iepriekšējo reizi Rīgā Rienci tika iestudēts pirms 136 gadiem - 1878. gadā.

Vāgnera majestātiskā mūzika un Romas pēdējā tribūna Rienci triumfs un sakāve kopīgam darbam vienojuši izcilu mākslinieku komandu. Režisore Kirstena Dēlholma un viņas komanda iedvesmu guvuši gan no spāņu izjādes skolas Vīnē, gan klasiskā baleta, gan no soļu raksta mūsu Dziesmu un deju svētkos. Izrādes pamatā nav tiešs Rienci dzīvesstāsts, bet gan muzikāls un simbolisks atainojums par cilvēkiem un varas spēlēm sabiedrībā.

Latvijas skatītājiem Kirstena Dēlholma ir pazīstama ar multimediālajām izrādēm Operācija: Orfejs un Kara daba, kuras viņa veidojusi sadarbībā ar radošo apvienību Hotel Pro Forma.

Vāgnera lielajā vēsturiskajā operā Rienci oriģināli ir pieci cēlieni, bet šajā jauniestudējumā būs divas daļas, kurām iestudējuma muzikālais vadītājs, Latvijas Nacionālās operas galvenais viesdiriģents Modests Pitrens kopā ar izrādes dramaturgu Miku Čeži no partitūras oriģināla izvēlējušies muzikāli un dramaturģiski spēcīgākos fragmentus.

Galvenās lomas atveidos starptautisks izcilu solistu ansamblis, kā arī pasaulē atzītākais, labākais ārkārtīgi sarežģītās lomas Rienci izpildītājs vācu tenors Torstens Kerls. Viņa skatuves partneres būs izcilais zviedru soprāns Elizabete Strida Irēnes lomā un vācu mecosoprāns Urzula Hese fon den Štainena Adriāno lomā. Izrādē piedalīsies LNO solisti, koris, orķestris, Rīgas Doma zēnu koris, Rīgas Horeogrāfijas skolas audzēknes un zirgs Lurda.

Izrādē skanēs ne tikai mūzika no operas Rienci, bet arī jaunā latviešu skaņu mākslinieka Voldemāra Johansona elektroniskā mūzika. Izrādes vizuālais noformējums uzticēts izcilām dāņu scenogrāfēm Majai Ziskai un Mia Stensgārdai. Tērpu mākslinieki ir pasaulē atzītie latviešu modes dizaineri Mareun Rols.

Viens no galvenajiem simboliem šajā izrādē ir balts zirgs. Jauniestudējuma režisore Kirstena Dēlhoma: "Oriģinālajā Rienci ir daudz vēsturisko aspektu un atsauču. Mums pirmā asociācija bija ar zirgu – dzīvnieku, kas ir uzskatāms par neatņemamu cilvēces vēstures sastāvdaļu un kuram ir daudz simbolisku nozīmju un interpretāciju. Daudz iedvesmas iestudējuma veidošanai un vizuālajam noformējumam guvām spāņu izjādes skolā Vīnē: tās klasiskajā arhitektūrā, izjādes svinīgumā, dažādos rituālos saistībā ar cilvēku un zirgu, uniformas tipa kostīmos, spilgtajās krāsās u.c. Šos iespaidus esam centušies izteikt skatuviskā un vizuālā valodā."

Šajā sezonā izrāde būs skatāma 19. janvārī (pirmizrāde), 21. janvārī, kā arī Rīgas Operas festivāla ietvaros 3. un 15. jūnijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja