Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Ar jauniestudējumu Spēlēsim operu Mazais skursteņslauķis atzīmēs komponista Britena simtgadi

Britu komponista Bendžamina Britena 100.jubileju Latvijas Nacionālā opera (LNO) atzīmēs ar jauniestudējumu Spēlēsim operu Mazais skursteņslauķis, ceturtdien notikušajā preses konferencē pavēstīja LNO direktors Andrejs Žagars.Viņš uzsvēra, ka repertuārā akūti pietrūka operas bērniem, tāpēc izraudzīta tika kameropera Spēlēsim operu Mazais skursteņslauķis, kas iepriekšējo reizi LNO tika iestudēta 1981.

gadā. Žagars pauda cerību, ka no šī iestudējuma dalībniekiem nākotnē izaugs talantīgi operdziedoņi un diriģenti.Izrādes diriģents Andris Veismanis atzina, ka ar skaudību skatās 1981.gada iestudējuma videoierakstu, jo tajā redzami daudzi pašreizējie izcilie diriģenti: Māris Sirmais, Ints Teterovskis, Mārtiņš Ozoliņš, kā arī vairāki citi mūziķi. savukārt Veismanis dzīvojis un mācījies Saulkrastos, tāpēc nav uzaicināts piedalīties izrādē.

Operas varonim Mazajam Semam ir tikai astoņi gadi, taču, nabadzības spiestam, jāsāk darba gaitas. Viņš kļūst par vienu no tiem puišeļiem, kuriem par vēdera tiesu jāberž dūmvadi un skursteņi bagāto ļaužu mājās. Grūts, bīstams un veselībai ļoti kaitīgs darbs. Īpaši, ja vēl priekšnieks izturas tik nejauki kā Melnais Bobs un viņa dēls Klems.

Iestudējums, ko LNO veido sadarbībā ar Rīgas Doma kora skolu, skatītājiem sniegs iespēju ne tikai dzīvot līdzi aizraujošajam stāstam, bet arī pašiem iesaistīties notikumos gan izrādes laikā, gan starpbrīdī.

Senais stāsts, iedzīvināts operā, nebūt nav drūms un nomācošs. Izrādes varoņiem nepiemīt burvju vara vai kādas īpašas spējas - tie ir parasti bērni, kas atbalsta viens otru. Kā preses konferencē uzsvēra Džuljetas lomas atveidotāja Evita Zālīte, būtu labi, ja arī pieaugušie tikpat draudzīgi dotos palīgā cilvēkiem, kas iesprūduši kādā problēmu "skurstenī".

Jauniestudējuma režisors, scenogrāfs un kostīmu mākslinieks ir Prāgas Nacionālā teātra operas mākslinieciskais vadītājs Rocc. Viņš ir pārliecināts, ka izrādi iespējams radīt no nekā - vajag tikai iztēli, drosmi un pāris labu draugu. Tāpēc, veidojot iestudējumu, viņš asprātīgi izmantojis ļoti vienkāršas dekorācijas un kostīmus, kādus varētu pagatavot paši bērni. Tā uz skatuves paliekot vairāk vietas mūzikai.

Pieaugušo lomas jauniestudējumā uzticētas LNO solistiem Armanda Siliņam, Jurim Ādamsonam, Kristīnei Zadovskai, Ilonai Bagelei, Ingai Šļubovskai, Evijai Martinsonei, Evitai Zālītei, Olgai Jakovļevai, kā arī Dainim Skutelim un Viesturam Jansona,. Mazā Sema lomā redzēsim Rīgas Doma kora skolas audzēkņus Jēkabu Kalniņu, Gaboru Goldmani un Tomu Karpovu. Pārmaiņus ar Andri Veismani operu diriģēs arī Valdis Butāns.

Par jauniestudējuma vizuālo simbolu kļuvusi poga, atgādinot populāro ticējumu, ka pieskaršanās skursteņslauķa apģērba pogām nesot lielu veiksmi. Tāpēc iestudējuma veidotāji lielos un mazos skatītājus aicina, dodoties uz izrādi, līdzi paņemt kādu prāvāku pogu, tādējādi palīdzot izglābt skurstenī iesprūdušo mazo Semu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja