Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +27 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 27. jūnijs
Malvīne, Malvis

Atdzimšana – no ciešanām līdz priekam. Tumsa un gaisma Daniila Bulajeva un domubiedru koncertā

Lielajā ģildē 21. jūnijā plkst. 19.00 notiks pēdējais orķestra koncerts pirms ēkas rekonstrukcijas. Tajā kamerorķestris Davinspiro Camerata kopā ar vijolnieku Daniilu Bulajevu, pianisti Agnesi Egliņu, čellisti Gunu Šnē, vibrofonistu Andreju Puškarevu un klarnetisti Annu Mariju Kubecku atskaņos D. Šostakoviča, M. Rihtera, G. Pelēča, A. Maskata un R. Paula mūziku.

"Koncertā klausītājs piedzīvos ārkārtīgi plašu emociju spektru – gan pārdomas un asaras, dvēseles kliedzienus un ciešanas, gan cerību, ticību un prieku. Šī ir pēdējā iespēja izbaudīt simfonisko mūziku Lielajā ģildē pirms tās rekonstrukcijas, kas sāksies jau 1. jūlijā,» saka koncerta solists un orķestra Davinspiro Camerata mākslinieciskais vadītājs vijolnieks Daniils Bulajevs.

Nosaukums Atdzimšana radies, pretnostatot abas koncerta daļas, no kurām pirmā izskanēs gandrīz pilnīgā tumsā. Maksa Rihtera stīgu kvintets On the Nature of Daylight no albuma The Blue Notebooks (2003), pēc paša komponista vārdiem, ir «protests pret vardarbību Irākā un pārdomas par vardarbību – gan personīgi bērnībā piedzīvoto, gan kara varmācību». Dmitrija Šostakoviča Kamersimfonija c moll op.110a (1960) ir traģisma, ironijas un pretrunu pilns veltījums fašisma un kara upuriem. Sākotnēji tapis kā 8. stīgu kvartets, tas sarakstīts trīs dienu laikā Drēzdenē, kur komponistu dziļi satrieca iznīcība, ko pilsētai bija nesusi Otrā pasaules kara bombardēšana.

Gaismu un cerību koncerta otrajā daļā atnesīs Georga Pelēča Concertino Bianco (1983) klavierēm ar orķestri. «G. Pelēča Baltais koncerts pacilā un iedvesmo. Tā ir mūzika, kas sniedz mieru, harmoniju un dzīvesprieku,» saka soliste, pianiste Agnese Egliņa. Artura Maskata Pusnakts Rīgā (2014) uzburs Rīgas 30. gadu bohēmisko atmosfēru. Čelliste Guna Šnē šo opusu raksturo šādi: «Laisks kā pusizdedzis cigārs, šarmants kā kakla bedrīte un pārgalvīgs kā neciešams pusaugu puika.» Skaņdarbs ir veltījums Žanim Lipkem un viņa dzīvesbiedrei Johannai, kuri caur smagiem likteņa pārdzīvojumiem saglabāja mīlestību līdz pat pēdējai dzīves dienai.

Ar nebēdnīgu prieku koncertu noslēgs Raimonda Paula mūzika izrādei Odesa, burvīgā pilsēta (2014), ko speciāli šī koncerta mūziķu sastāvam aranžējis Andrejs Puškarevs. «Esmu bezgala pateicīgs maestro Raimondam Paulam par atļauju aranžēt un atskaņot daļu no viņa mūzikas šai izrādei. Ļoti priecājos, ka kopā ar mani būs mani brīnišķīgie skatuves draugi un kolēģi pianiste Agnese Egliņa, čelliste Guna Šnē, vibrofonists Andrejs Puškarevs, klarnetiste Anna Marija Kubecka un, protams, mans mīļais kamerorķestris Davinspiro Camerata,» tā Daniils Bulajevs.

Biļetes nopērkamas Bilesuparadize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Atjaunots Vilhelma Purvīša dzimto māju ābeļdārzs

Latvijas ainavu gleznošanas lielmeistara Vilhelma Purvīša dzimtās mājas Vecjauži, kur mājvietu radis šobrīd Latvijā vienīgais māksliniekam veltītais muzejs, aicina apmeklēt tā brīvdabas ekspo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja