Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Austrumlatvijas reģionālais daudzfunkcionālais centrs tiek pie vārda GORS

Topošais Austrumlatvijas reģionālais daudzfunkcionālais centrs Rēzeknē ticis pie skanīga un spēcīga vārda – visai sarežģītā nosaukuma vietā nācis zīmols Latgales vēstniecība GORS jeb latviešu valodā – GARS, vēsta Austrumlatvijas koncertzāles mārketinga nodaļas vadītājaAija Eriņa.

"Dzi, ieklausies – te dzied, te dzimst, te dzirksteļo! GORS ir dzīves vieta ne tikai visam senajam, vērtīgajam, kas dzīvo Latgalē. Te dzims un dzīvos arī jaunais, nebijušais, aizraujošais. Īsts, skaists, radošs GORS. Te satecēs kultūra, māksla, idejas, notikumi, jaunie, vecie, dzimtas, savējie un aicinātie, dejas, dziesmas, uzlecošas zvaigznes, senas vērtības. Kultūras centrs, koncertzāles, kino, dzīves vieta māksliniekiem, izstāžu vieta mākslai, restorāns dzīves baudīšanai, eksperimentiem ar visam maņām. Vieta, kur dun un dūc. Latgales atmodas vieta. Dzi, dzi, celies, nāc, jūti GORU!," tā īsumā var paust Latgales vēstniecības GORS stāstu.

SIA Austrumlatvijas koncertzāle vadītāja Diāna Zirniņa stāsta: "Vārda došana Rēzeknē topošajai daudzfunkcionālajai koncertzālei ir ļoti nozīmīgs un atbildīgs lēmums. Sapratām, ka līdzšinējais nosaukums Austrumlatvijas reģionālais daudzfunkcionālais centrs ir visai sarežģīts – tas drīzāk atklāj projekta, ne mājas patieso būtību. Dēvēt topošo centru par koncertzāli arī nav īsti atbilstoši, jo tā nav tikai koncertzāle, - te ir vieta arī kino, izstādēm, radošām izpausmēm, Dzimtsarakstu nodaļai. Vārda izvēle nav bijusi vienkārša. Patiesībā var vilkt paralēles ar to, kā ģimenē bērnam izvēlas vārdu - dažkārt mammai patīk viens vārds, tētim - otrs, bet vecvecākiem vēl kāds cits. Jā, cilvēka vārds ir ļoti svarīgs, taču esmu pārliecināta, ka ne jau vārds veido cilvēku, bet gan cilvēks savu vārdu. Tamdēļ uz mūsu pleciem gulst liela atbildība piepildīt izvēlēto zīmolu GORS ar darbiem, saturu un attieksmi. Ceru, ka arī citi būs ne tikai notikumu vērotāji, bet līdzdalībnieki, palīdzot mums piepildīt GORS būtību."

GORS vārda svētki

Atklājot un godā ceļot Austrumlatvijas reģionālā daudzfunkcionālā centra vārdu Latgales vēstniecība GORS, pirms Adventes noskaņās 1.decembrī Latgales Kultūrvēstures muzejā Rēzeknē norisinājās sirsnīgas svinības, kurās piedalījās arī Kultūras ministrijas parlamentārā sekretāre Inese Laizāne, kas veltīja atzinīgus vārdus izvēlētajam zīmolam, uzsverot, ka vārds GORS ir patiesi spēcīgs. Savukārt Rēzeknes mērs Aleksandrs Bartaševičs norādīja, ka GORS atklāj centra būtību un ambīcijas, kā arī liek cilvēkiem būt aktīviem līdzdalībniekiem, nevis tikai vērotājiem.

Svinībās ciemos bija ieradušies arī zīmola radītāji no zīmolu ligzdas MATKA un dizaina kompānijas Asketic, savu versiju par koncertzāles vārdu un būtību klāstīja vārsmotājs Raibīs Suņs (Oskars Orlovs), muzikālo baudījumu ar īpašu programmu Baroka krelles sniedza pavisam jauns kvartets, kurā muzicē GORS orķestra diriģents Jānis Stafeckis (kontrabass), Ieva Saliete (klavesīns), Agnese Kanniņa-Liepiņa (baroka vijole) un Ainis Zavackis (perkusijas). Par garšas priekiem rūpējās kafejnīcas Mōls un Mozō Rogovka, kas galdā cēla īstenus latgaliešu ēdienus, kā arī GORS draugi Valmiermuižas alus, kas sildīja un sarunas raisīja ar karstalu. Pasākuma laikā omulīgā un brīvā atmosfērā ikviens varēja apskatīt Latgales mākslinieku darbu izstādi Rudens 2012. Īpašs un plaši apmeklēts bija arī Austrumlatvijas reģionālā daudzfunkcionālā centra vārda došanas koncerts Rēzeknes pilsētas Kultūras namā, kur uzstājās jaunais muzikālais kvartets.

GORS būtība

GORS misija ir kļūt par Latgales vēstniecību – centru, kurā vienkopus rada un vēsta Latgales stāstu. Vēstniecībā GORS satek kultūras mantojums, jaunrade, valoda. GORS ir dzīvesvieta ne tikai visam senajam un vērtīgajam, kas dzīvo Latgalē, - te atspoguļojas arī pasaules nozīmīgākās tendences. GORS ir vieta, kas dod impulsu, iedvesmo, liek lepoties ar paveikto pašiem latgaliešiem, kā arī ieinteresē un aizrauj citus - braukt ciemos, pētīt, baudīt te radīto un stāstīt savus stāstus. Vēstniecībā GORS satiekas kultūra, sabiedriski notikumi un jaunas idejas, jaunie un vecie, savējie un aicinātie. Vēstniecībā GORS atspoguļojas visa Latgale.

Vēstniecībā GORS mājo divas akustiskās koncertzāles, no kurām viena pielāgota kino demonstrēšanai, horeogrāfijas zāle, orķestra mēģinājumu telpa, mūzikas ierakstu veikals, dzimtsarakstu nodaļa, restorāns dzīves baudīšanai un telpas eksperimentiem, orķestra, koru un deju kolektīvu mēģinājumiem.

GORS tiecas mērķtiecīgi integrēt norises, pakalpojumus un idejas, lai nākotnē kļūtu par unikālu reģiona centru – Latgales vēstniecību. Vēstniecībā GORS notiks reģionālas un starptautiskas konferences, semināri, plenēri, izstādes, jaunrades darbnīcas, kā arī daudzi citi kultūrizglītojoši sabiedriskie pasākumi. GORS atspoguļos gan profesionālās mākslas (muzikāli dramaturģiski uzvedumi – opera, balets, mūzikls, simfoniskās mūzikas koncerti, kora mūzikas koncerti, kamermūzikas koncerti), gan amatiermākslas norises. Vēstniecībā GORS varēs apmeklēt kino un mākslas izstādes. GORS viens no pamatuzdevumiem ir sadarbības veidošana ar izglītības iestādēm, lai kopā audzinātu un daudzinātu kulturālu un izglītotu sabiedrību.

Pie zīmola stāsta un dizaina izveides strādāts ilgi un atbildīgi, līdz pilnībai noslīpējot katru burtu, toni un domu. GORS dzimis zīmolu ligzdā MATKA un dizaina studijā Asketic.

GORS zīmola ideja tapusi zīmolu ligzdā MATKA. Zīmolvede Inese Apse-Apsīte stāsta: "Latgale ar savu unikālo vēstījumu, cilvēkiem, mantojumu jau sen bija pelnījusi simbolisku vietu, enerģijas centru, kas ne tikai stāstītu tautas vēsturi, bet arī radītu un veidotu ko jaunu, nebijušu. Jaunā ēka iemieso šo vēlmi, un tās zīmols pauž Latgales milzīgo dzīvotgribu."

GORS vizuālā identitāte

GORS vizuālā identitāte ir veidota, balstoties uz zīmola pamatvērtībām un galveno ideju par Latgales vēstniecību un darbībā esošu radošo garu. Izmantojot grafiskus izteiksmes līdzekļus, identitāte izceļ un svin Latgales kultūras galveno mantojumu – valodu. Ar spilgtu dzīvīgumu tiek identificētas un uzsvērtas niansētas atšķirības no latviešu valodas, kas padara latgaliešu valodu īpašu un krāsainu. Vārds un valoda ir GORS identitātes pamats. Iesākumā bija vārds – netaustāms gars, kas top saredzams, sataustāms un sadzirdams GORS vizuālajos materiālos. GORS identitāte ir latgaliešu valodas dārguma svinēšana.

GORS logotips ir centra vizuālās identitātes pamata elements – tā pamatā ir zīmola nosaukums, kuru pārklāj krāsaina O burta birka, kas norāda uz latviešu un latgaliešu valodas atšķirībām konkrētajā vārdā. Tādējādi logotips iezīmē pamatu arī kopējai vizuālajai identitātei – grafiskajai spēlei, izceļot dažādu vārdu atšķirību un latgaliešu valodas īpatnības. GORS identitātes pamatā ir sešas krāsainas logotipa versijas, kas ir savstarpēji līdzvērtīgas un veido dzīvīgu identitātes krāsu paleti.

GORS vizuālā identitāte tapusi dizaina studijā Asketic. Kompānijas grafiskais dizainers Miķelis Baštiks teic: "GORS dizaina procesā vēlējāmies izcelt stāstu par Latgales unikālo kultūras un valodas mantojumu. Nevis to paslēpt un nolikt malā kā sekundāru, bet tieši otrādi - to izcelt un svinēt. Izvēlējāmies stāstīt šo stāstu, izceļot latgaliešu valodas šķietamās īpatnības un padarot vārdu dažādības kā vienotu vizuālās identitātes rakstu. Izmantotās krāsas vizuālajā identitātē komunicē dzīvības, dziesmas, dzīves dažādību un krāsainību."

Informācijai

Rēzekne ir pirmā pilsēta Latvijā, kur šobrīd no pašiem pamatiem tiek celts jauns Austrumlatvijas reģionālais daudzfunkcionālais centrs jeb Latgales vēstniecība GORS. Reģionam nozīmīgā kultūras būve iecerēta kā daudzfunkcionāls objekts, kurā ir divas akustiskās koncertzāles (viena no tām būs piemērota kino demonstrēšanai), telpas un aprīkojums semināru un konferenču rīkošanai, telpas profesionālajam orķestrim, Dzimtsarakstu nodaļai, kafejnīcai. Centra izbūve paver iespējas ne tikai uzlabot kultūrpakalpojumu klāstu reģionā, tas ir arī viens no veidiem, kā veicināt investīciju piesaisti pilsētai. Latgaliešiem daudzfunkcionālā koncertzāle dos iespēju baudīt dažādus mākslinieciski augstvērtīgus pasākumus.

Centra būvniecību veic konkursa kārtībā izraudzītais uzņēmums Arčers, līguma summa ir 10,5 miljoni latu. Ēkas arhitekti ir Uldis Balodis un Daiga Bikše - SIA Vizuālās modelēšanas studijas.

Austrumlatvijas reģionālā daudzfunkcionālā centra izveide notiek Rēzeknes pilsētas domes īstenotajos, Eiropas Savienības struktūrfondu un valsts līdzfinansētajos projektos Austrumlatvijas reģionālais daudzfunkcionālais centrs Rēzeknē un Gājēju ielas un Austrumlatvijas reģionālā daudzfunkcionālā centra izbūve Rēzeknes mazattīstītajās teritorijās.

Dzi, īsaklausi!

Ite dzymst, ite dzīž, ite dzierksteļoj!

Ite satak Latgolys tradicejis i muysu dīnys.

Ite sasateik kultura i sabīdryskuos nūtikšonys, sovejī i gosti, jaunys idejis i senejis vierteibys.

Dzi, dzi! Celīs, atej i jiuti!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja