Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Avišai Koens. Mūzikas maģija nav izskaidrojama

Basists Avišai Koens (Izraēla/ASV) ar savu trio — Kongresu namā 4.jūlijā

Par vienu no ietekmīgākajiem gadsimta basistiem žurnāls Bass Player Magazine atzīst vienu no festivāla Rīgas ritmi viesiem, Ņujorkā dzīvojošo basģitāras un kontrabasa virtuozu un komponistu Avišai Koenu (Avishai Cohen) no Izraēlas. Par "džeza fantastu globālā mērogā" viņš nodēvēts izdevumā Down Beat.

Avišai Koens ir ne vien pasaulslavens basists un veiksmīgs komponists, bet arī neparasts grupas vadītājs, kas iet Mingusa (Mingus), Džako Pastoriusa (Jaco Pastorius), Stenlija Klārka (Stanley Clarke) un Stinga pēdās. Viņš ir viens no retajiem Izraēlā dzimušiem mūziķiem, kuri gūst spožus panākumus Amerikas Savienotajās Valstīs, kurp uz dzīvi Ņujorkā viņš pārcēlās 1992.gadā, tiklīdz dzimtenē bija pabeidzis klasisko un džeza klavieru un basa studijas. Avišai Koens muzicē dažādos žanros un stilos: sadarbojies gan ar pop–soul dīvu Alisiju Kīsu (Alicia Keys), gan ar džezroka un fusion taustiņinstrumentu zvaigznēm Danilo Peresu un Čiku Korea, kā arī ar Londonas un Izraēlas filharmoniskajiem orķestriem un Boston Pops Symphony. Ejot savu, izteikti radošu ceļu mūzikā, viņš nodibinājis pats savu ierakstu kompāniju Razdaz Recordz un savu trio, kurā jau piecus gadus muzicē kopā ar spilgtiem jaunajiem talantiem: pianistu Shai Maestro un bundzinieku Mark Guiliana.

Kas jūs aizrauj džezā, un kādēļ izvēlējāties spēlēt tieši kontrabasu?

Džezs man patīk, jo ļauj brīvi izpausties "viņpus" tā, ko iespējams pierakstīt notīs. Agrāk spēlēju elektrisko basģitāru, bet, kad sāku nopietni pievērsties džezam, redzēju, ka visi lielie džeza basisti spēlē tieši kontrabasu. Un es arī vēlējos darīt to pašu.

Esat sacījis, ka redzat mūziku kā kaut ko garīgu. Kas, jūsuprāt, ir šī mūzikas burvība?

Ir visai grūti pateikt, jo dažkārt maģija nav izskaidrojama, tādēļ jau tā ir maģija. Es nezinu, kas tas īsti ir, bet mūzikai piemīt kas tāds, kas pacilā tavu dvēseli, ceļ tevi pašu, tavu dzīvi un dvēseli augstākā līmenī — un, domāju, tam ir kāds sakars ar pasaules noslēpumu. Ar dabu.

Kā līdzsvarojat improvizēšanu ar notīs pierakstīto?

Improvizācija ir daļa no cilvēka personības. Pēc savas dabas esmu cilvēks, kam patīk brīvība un pašizpausme, un man piemīt talants spēlēt mūziku no galvas, bez nošu lasīšanas. Taču, protams, ir arī lieli mākslinieki, kuri neimprovizējot rada lielisku mūziku. Tas vienkārši ir dzīvesveids un atšķirība starp cilvēkiem: kāds vairāk pievēršas improvizācijai, kāds savukārt ne.

Kur smeļaties iedvesmu un enerģiju, nemitīgi piedaloties daudzos projektos?

Es īsti nezinu. Tas vienkārši ir kas tāds, par ko ik dienu varu būt pateicīgs. Es domāju, ka esmu kaut kādā veidā ļoti spēcīgi saistīts ar sevi, savām domām un apkārtējo vidi. Es nespēju to tā izskaidrot, es vienkārši esmu laimīgs, ka iedvesma mani nepamet.

Vai publika palīdz smelties iedvesmu?

Jā, protams, klausītāju atbalsts vienmēr vairo iedvesmu.

Esat ko dzirdējis par Latviju un latviešiem?

Neko daudz nezinu par Latvijas iedzīvotājiem, taču esmu dzirdējis, ka Latvija ir ļoti skaista zeme ar jaukiem cilvēkiem, tādēļ ar nepacietību gaidu, kad varēšu uzzināt ko vairāk.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja