Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Bērni vienmēr spēlē pēc noteikumiem

Mocarta supervaroņi lido un demonstrē gaisa trikus. Berlīnē tapis novatoriskais operas Burvju flauta jauniestudējums

Berlīnes Valsts operas Unter den Linden repertuārā turpmāk sadzīvos divi Volfganga Amadeja Mocarta Burvju flautas iestudējumi. Līdzās klasiskajai režisora Augusta Everdinga 1994. gada izrādei, kurā tiek izmantota leģendārā pilsētplānotāja, arhitekta un gleznotāja Kārļa Frīdriha Šinkela 1816. gadā tapušās scenogrāfijas un kostīmu rekonstrukcija, skatītājiem tiks piedāvāta jaunā Burvju flauta, kuru iestudējis dinamiskais amerikāņu režisors Juvals Šārons.

Svētdien, 17. februārī, notikušajā pirmizrādē liela daļa publikas skaļi un brutāli izrādīja neapmierinātību ar Juvala Šārona koncepciju un idejām. Operas darbība risinās marionešu teātrī. Par iedvesmas avotu režisors min Mocarta dzimtās pilsētas Zalcburgas marionešu teātri, kurā reiz redzējis Burvju flautas uzvedumu. Visi tēli Juvala Šārona izrādē ir trosēs iekarinātas lelles, kuras līdzinās komiksu supervaroņiem un datorspēles personāžiem. Viņi lido un demonstrē gaisa trikus. Vēl viens nozīmīgs iedvesmas avots – vācu mākslinieka Oskara Šlemmera tērpi Bauhaus stila baletiem.

Kolorītus avangarda kostīmus Juvala Šārona izrādei veidojis ikoniskais Antverpenes modes mākslinieks Valters van Beirendonks (viena no lielākajām autoritātēm laikmetīgajā modē; Valters van Beirendonks pieder t. s. "Antverpenes sešiniekam"), kurš līdz šim operteātrī strādājis tikai vienu reizi – radījis tērpus Filipa Glāsa operai Ehnatons Beļģijā.

Godalgotais režisors Juvals Šārons iestudē eksperimentālas izrādes kopā ar savu Losandželosas teātra kompāniju The Industry, viņš ir pieprasīts Eiropas operteātros. Viņa nozīmīgākais veikums ir Riharda Vāgnera Loengrīna 2018. gada iestudējums Bairetas festivālā (sākotnēji bija plānots, ka šo Loengrīnu veidos Alvis Hermanis).  

"Burvju flauta ir sarežģīta, jo tā ir opera bērniem un dziļi filosofisks darbs," saka Juvals Šārons. Bērniem izrādē un visā tās filosofiskajā konstrukcijā viņš atvēl galveno lomu. Opera ir iestudēta kā bērnu spēle. "Mazie cilvēki vienmēr spēlē pēc noteikumiem un uztver spēli nopietni, lai cik uzjautrinoša tā būtu," piebilst režisors. Iestudējumā viņš centies parādīt, kā transformējas bērnu spēle, kad cilvēki pieaug.  

Jaunā Burvju flauta Berlīnē februārī un martā skanēs jaunās meksikāņu diriģentes Alondras de la Parras vadībā. Savukārt tradicionālo iestudējumu aprīlī un maijā diriģēs jaunais vācu talants Tomass Gugeiss. Jaunajā un vecajā Burvju flautā dziedās divi dažādi solistu sastāvi.

Informācija: www.staatsoper-berlin.de

 

 

Top komentāri

inka
i
Recenzijas ir iznīcinošas, gan par stulbo un neveiksmīgo režiju, gan par meksikāņu diriģentes pilnīgo neprasmi nedz iestudēt materiālu, nedz tikt galā ar orķestri un skatuvi. https://www.ft.com/content/ae5b3906-3370-11e9-9be1-7dc6e2dfa65e?fbclid=IwAR0wS-q1GVNi4eWTor_a-cX9OflqvO2MRHVlErb_JhMdyzrPC6hpmO6Gp20
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja