Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna

Bija jāsagatavo sešas stundas ilgs repertuārs… Pianistam Daumantam Liepiņam panākumi starptautiskā konkursā

Latviešu pianists Daumants Liepiņš ieguvis otro vietu un Thiebaud-Frey fonda speciālbalvu 16. starptautiskajā Gēzas Andas (1921–1976, leģendārais ungāru izcelsmes Šveices pianists) vārdā nosauktajā pianistu konkursā Cīrihē, kas noslēdzās sestdien, 8. jūnijā

Šī konkursa otro vietu, kuras naudas prēmija ir 30 000 eiro, Daumants Liepiņš dala ar pianistu Dmitriju Judinu no Krievijas. Speciālbalva, ko piešķir Thiebaud-Frey fonds, ietver koncertu piedāvājumus tuvākajā laikā. Pianistu jau uzrunājuši vairāki koncertu rīkotāji arī neatkarīgi no balvām.

"Šis ir ļoti neparasts konkurss, tam ir sava seja, ko nodrošina ļoti specifiskas repertuāra prasības. Lai tajā piedalītos, bija jāsagatavo repertuārs, kas kopumā ilgst sešas stundas, un tikai īsi pirms uzstāšanās žūrija izvēlas, kas tieši būs jāspēlē attiecīgajā konkursa kārtā," atzīst 29 gadus vecais Daumants Liepiņš.

Viņš ir piedalījies un guvis uzvaras jau vairākos nozīmīgos starptautiskos konkursos un var salīdzināt. Piemēram, konkursa pirmajai kārtai bija jāsagatavo trīs dažādas programmas, un tikai pusotru stundu pirms uzstāšanās žūrija izvēlējās, kuru no tām vēlas dzirdēt. Līdzīgi arī otrajā kārtā, kurā bija jābūt gatavam spēlēt divas dažādas stundu ilgas programmas. Pirms trešās kārtas žūrija izvēlējās vienu no sagatavotajiem V. A. Mocarta klavierkoncertiem, un arī finālā izvēle bija starp diviem lielajiem, romantiskajiem klavierkoncertiem no diezgan plaša sākotnējā saraksta. Trešajā kārtā, muzicējot ar Vintertūras orķestri diriģenta Mihaila Pļetņova vadībā, Daumants Liepiņš spēlējis Mocarta 17. klavierkoncertu, savukārt finālā, muzicējot kopā ar slaveno Tonhalles simfonisko orķestri un tā galveno diriģentu Pāvo Jervi, – Ludviga van Bēthovena 4. klavierkoncertu.

"Sagatavot tik milzīgu repertuāru, ir ļoti grūti, tāpēc daļa pretendentu uz konkursu klātienē tomēr neieradās. Toties konkursam piesaista lielie vārdi: tas, ka šogad starptautiskajā žūrijā strādāja pianisma leģenda Marta Argeriča, savukārt konkursa pusfinālā un finālā iekļuvušajiem pianistiem bija iespēja uzstāties ar orķestriem diriģentu Mihaila Pļetņeva un Pāvo Jervi vadībā," stāsta pianists.

Daumants Liepiņš šobrīd studē Madridē, Karalienes Sofijas mūzikas augstskolā pie profesora Staņislava Judeņiča. Tuvākā viņa uzstāšanās Latvijā gaidāma Cēsu koncertzāles 10 gadu jubilejas koncertā šā gada 21. septembrī. Tajā viņš kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri, kori Kamēr… un diriģentu Tadeušu Voicehovski interpretēs Ludviga van Bēthovena Fantāziju korim, klavierēm un orķestrim. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja