Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Bjorka Rīgas koncertā izmantos jaunās tehnoloģijas

Slavenā Īslandes dziedātāja Bjorka, kura sniegs koncertu šā gada 16. jūlijā Arēnā Rīga, veiksmīgi koncertos izmanto jauno un neparasto mūzikas instrumentu Reactable, un tā darbību būs iespējams baudīt arī Rīgā paredzētajā koncertā.


Reactable ir elektroakustisks mūzikas instruments, kura darbības princips balstīts uz pieskārienjūtīgu virsmu.
Vairāki mākslinieki vienlaicīgi pilnībā var kontrolēt instrumentu, pārvietojot un grozot objektus uz luminiscējošas, apaļas galda virsmas. Tādā veidā lietotāji paši var radīt sarežģītas un dinamiskas skaņas ar ģeneratoriem, filtriem un modulatoriem.


Reactable cietā daļa ir caurspīdīga, visapkārt ar pieskārienu jutīgiem sensoriem. Zem galda atrodas kamera, kas analizē uz virsmas veiktās darbības gan ierakstot spēlētāja pirkstu piesitienus, gan arī priekšmetu virzību, kurus pārvieto pa virsmu. Šie priekšmeti attēlo klasiskā sintezatora funkcijas un spēlētāji savstarpēji veido šo priekšmetu mijiedarbību, mainot distanci, atrašanās vietu, tādejādi atskaņojot arvien jaunas skaņas. Šīs darbības stingri kontrolē sintezatora parametri. Projektors, kas arī atrodas zem galda, zīmē uz virsmas dinamiskus zīmējumus, parādot vizuāli galvenās raksturojošās skaņas, kas rodas ar audio sintezatora līdzdalību.


DJ Bogdan Taran par Reactable: „Pēdējo gadu laikā elektronikas deju mūzikas industrijā producentiem un DJ ir izstrādāti dažādi instrumenti, kuru vadība ir iespējama ar pirkstgalu pieskārienu. Šo „touch-screen” instrumentu vadība kļuva par rakstnieku- fantastu pareģojumu piepildījumu un senu sapņu iemiesošanu reālajā dzīvē. Man pašam vēl nav izdevies ieraudzīt „reactable” dzīvē, bet spriežot pēc esošajām fotogrāfijām un aprakstiem, šī ierīce principiāli atšķiras no iepriekšējiem, un ļauj piedalīties mūzikas radīšanā ne tikai vienam cilvēkam, bet veselai grupai. Es ar lielu nepacietību gaidu Bjorkas ierašanos, kas ir viena no man mīļākajām izpildītājam, turklāt, tā būs iespēja ieraudzīt un dzirdēt šo tehnoloģijas brīnumu darbībā.“

Biļetes uz Bjorkas koncertu pieejamas visās "Biļešu Serviss" tirdzniecības vietās, "Statoil" degvielas uzpildes stacijās, kā arī internetā - www.bilesuserviss.lv. Stāvvietas un sēdvietas – 36 līdz 71 Ls. Pieejamas arī VIP biļetes - 130 Ls (sēdvietas atsevišķā ložā, VIP ieeja, uzkodas un welcome drink, terase smēķētājiem un pārsteiguma dāvana).


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja