Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Cilvēka izdarītās izvēles cauri laikiem

Ir pagājuši 20 gadi kopš Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes rokoperas Kaupēn, mans mīļais pirmā iestudējuma Liepājas teātrī. Jaunā paaudze par šo leģendāro rokoperu dzird nostāstus, var noklausīties dziesmas un skatīties ierakstus.

Tieši tāda pirmā iepazīšanās ar šo darbu bija režisorei Paulai Pļavniecei. Un varbūt tieši rokoperas slavas un panākumu dēļ, kad viņu uzrunāja piedalīties Kaupēna koncertuzveduma iestudēšanā, emocijas bija pretrunīgas. "Es to nesauktu par bailēm vai nedrošību, bet, pirms piekrist piedāvājumam, bija nopietni jāpadomā, jo atbildība ir liela. Rokopera ir leģendāra. Piedāvātais materiāls – gan muzikālais, gan literārais – ir tik neparasts un vērtīgs, bet, ceļot vēlreiz augšā, uz to jāpaskatās savādāk. Kas ir mainījies? Laika nobīde – 20 gadi – it kā nav liela, bet dzīves temps ir bijis tik straujš, mainījusies domāšana, notikumu uztvere un interpretācija, nemaz nerunājot par mākslinieciskajiem izteiksmes līdzekļiem un tehniskajām iespējām," izaicinājumu komentē Paula Pļavniece. Viņa uzsver, ka koncertiestudējuma komanda necenšas atjaunot to, kas jau bijis, bet gan meklē iespēju novērtēt aizgājušo un salīdzinājumam paraudzīties uz esošo, lai saprastu, ko šis stāsts vēsta par cilvēku un viņa izdarītajām izvēlēm cauri laikiem.

No "pirmā iesaukuma" koncertuzvedumā darbosies Zigfrīds Muktupāvels un Juris Bartkevičs. Kaupēna loma uzticēta Latvijas Nacionālā teātra aktierim Raimondam Celmam. Kaupēna mīļotās meitenes Vallijas lomai izvēlēta pavisam jauna un plašākai publikai vēl nezināma izpildītāja – Rīgas Doma kora skolas Mūziklu nodaļas trešā kursa audzēkne Madara Gaile. Mātes loma – dziedātājai Anmary. Jauniestudējumā piedalīsies arī Akvelīna Līvmane, Katrīne Pasternaka, Zigurds Neimanis, instrumentālā grupa Jāņa Lūsēna vadībā, Rīgas Doma kora skolas Mūziklu un Džeza nodaļas audzēkņi u. c.

Režisore īpaši uzsver, ka jauniestudējums nebūs izrāde, bet gan koncertuzvedums, kur galvenais uzsvars ir uz Jāņa Lūsēna mūziku un Māras Zālītes tekstiem. Bet vēstījums paliek nemainīgs. Pēc Paulas Pļavnieces domām, svarīgi ir novērtēt tālaika kontekstu – notikumi risinās Pirmā pasaules kara beigās, un tas bija laiks, kad cilvēkiem daudz kā pietrūka. Tolaik viegli radās leģendas. Bet vēsturiskais stāsts par sabiedrības apjūsmoto noziedznieku savu aktualitāti nav zaudējis arī šodien. Jo kas gan ir mūsu varoņi? Vai ar mediju palīdzību par tādu sabiedrības acīs nevar kļūt ikviens, neatkarīgi no viņa nodomiem un rīcības?

Koncertuzveduma Kaupēn, mans mīļais pirmizrāde – 15. februārī Vidzemes koncertzālē Cēsis. Pēc tam 23. februārī Rīgā, VEF Kultūras pilī, 29. februārī Alūksnē, 13. martā Gorā, Rēzeknē, 14. martā Jelgavā, 22. martā Liepājā. Izsludinātas vairākas papildizrādes - 28. maijā Rīgā, VEF Kultūras pilī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja