Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Cosmos «dos pa trubām»

Vokālā grupa Cosmos uzstāsies Dzintaru koncertzālē

Arī šogad vokālā grupa Cosmos gadalaiku miju iezīmēs ar koncertu Dzintaru koncertzālē, šoreiz ar jauno programmu Trubulence. Tā patiešām nav drukas kļūda, kā kāds varēja kļūdaini padomāt, pavirši ieraugot dīvaino vārdu uz plakātiem, — šķietamā burtu kļūda tapusi pavisam apzināti. Tie, kuri apmeklēja Cosmos koncertus Latvijas Nacionālajā operā, kur skanēja dziesmas no albuma Turbulence, droši vien atceras arī negaidīto uznācienu ar krāsainām plastmasas caurulēm, atgādina viens no sešiem kosmosiešiem, grupas kontrtenors Andris Sējāns. Tā kā publika šo ideju uzņēmusi atsaucīgi, nolemts šo ideju apspēlēt arī tālāk — kas no tā sanāks, varēs redzēt Dzintaros.

Atkal jauni!

"Pareizāk jau būtu vārds caurules, taču trubas labāk saskan ar iepriekšējā albuma nosaukumu," atzīst Sējāns. Turklāt, attīstot ideju par trubu izmantošanu, atklājies, ka tās var būt dažnedažādas. "Nav nosprausta robeža, kur beidzas truba un sākas kas cits, piemēram, sitaminstruments!" Brīdī, kad tiekamies, līdz koncertam vēl četras dienas, un trubu izmantošanas koncepcija vēl neesot līdz galam skaidra, atzīst Andris. Taču skaidrs, ka būs vēl viens pārsteigums — Dzintaros skanēs ne vien jau labi pazīstamās Cosmos kompozīcijas, bet arī vairāki jauni skaņdarbi!

Pie jau pazīstamu dziesmu versijām arī šoreiz dziedātāji neatgriezīsies — skanēs oriģinālkompozīcijas. "Ir dziesmas pasaulē, ko gribas dziedāt arī citiem, ne tikai to radītājiem," izvēli savulaik atskaņot populāru dziesmu kaverversijas atklāj Andris un piebilst, ka, lai arī pēdējā laikā tādu topot arvien mazāk, tomēr pa kādai vēl noteikti būs — tā arī pēdējā grupas albumā Turbulence kā bonuss klausītājiem tika iekļauts slavenās grupas Muse skaņdarbs, lai arī visas pārējās dziesmas bija pašu komponētas.

Andris arī atklāj, ka tikai citu rakstīto dziesmu izpildīšana pamazām novedusi pie lūzuma — "sākām pazaudēties un iztērēties". Tādēļ arī ķērušies paši pie dziesmu radīšanas, lai arī a capella grupām visā pasaulē īpaši raksturīgi tas neesot. "Tagad mēs atkal jūtamies jauni, vien pusgadu veci!", apgalvo Andris, lai arī Cosmos pastāv vairāk nekā piecus gadus, — jaunu elpu devusi tieši Turbulence un pašu sarakstītās dziesmas. Lielākoties tekstus raksta Jānis Šipkēvics, savukārt pie mūzikas strādā Andris un Reinis Sējāni, kā arī Šipkēvics. Arī Dzintaru koncertzālē Cosmos uzstāsies jau piekto gadu — Andris stāsta, ka šī vieta izvēlēta, jo sniedz iespēju būt ārā no pilsētas kņadas, bet vienlaikus atrasties ne pārāk tālu no tās. "Cerams, ka tas mums neuzliek pienākumus vēl 50 gadu tur dziedāt," nosmej Sējāns.

Krāj spēkus teātrim

Pēc koncerta Dzintaros mūziķi atpūtā gan nedosies — sāksies gatavošanās vēl nebijušai pieredzei. Gluži vai sekojot tradīcijai uz Latvijas teātru skatuvēm ik pa brīdim aicināt pazīstamus mūziķus, Latvijas Nacionālā teātra režisors Viesturs Kairišs uzaicinājis Cosmos piedalīties jaunajā izrādē Skola, kura pirmizrādi piedzīvos septembra vidū. Šajā uzvedumā Cosmos puiši dziedās Artura Maskata komponētas dziesmas, kuras pielāgotas tieši a capella iezpildījumam. Maskata mūzika ir sarežģīta, to atzīst ne viens vien mūzikas speciālists — kā ar tās apgūšanu sokas kosmosiešiem? "Te palīdz tas, ka esam dziedājuši dažādu mūziku, turklāt akadēmiskums mūs galīgi nebiedē," atzīst Andris. Tā nebūs pirmā sadarbība — savulaik Cosmos dziedājuši dziesmu ciklu bērniem Pieci bērnu dzejoļi ar Ineses Zanderes vārdiem un A.Maskata mūziku.

Taču, lai arī jaunas dziesmas jau tapušas, tik drīz jaunu albumu mūziķi nesola. "Tagad kādu laiku pamētāsim idejas," apgalvo Andris. "Nekad nevar zināt, vai tas, kas šķiet tagad derīgs, tāds liksies arī pēc gada. Un var notikt arī tā, ka jāsaraksta divdesmit dziesmu, lai vienu ierakstītu."

Grupas Cosmos koncerti Dzintaru koncertzālē 29. un 30.augustā plkst.20

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja