Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Cosmos "Turbulence"

Cosmos

Turbulence


Cosmos ltd.

Sabirušie burtiņi uz jaunā latviešu puišu vokālās grupas Cosmos diska vāciņa varētu liecināt par kolektīva iekšienē notiekošu vārīšanos jeb katra dalībnieka centieniem deķīti vilkt uz sev tuvāka muzikālā virziena pusi. Jo akadēmiski izglītotiem profesionāļiem tradicionāli kādā brīdī ir niķis kaut ko sākt darīt pārāk nopietni un pārējo egoistiski atzīt par mazsvarīgu. Tāpat latviski un angliski identiski rakstāmā albuma nosaukuma tulkojums liecina par nevaldāmību, nepakļāvību, vētrainumu… Arī albuma ievaddziesma Aptieka it kā liecina, ka jāārstējas. Tomēr tās visas ir lamatas! Atšķirībā no Prāta vētras, grupa publiski nav devusi nekādus mājienus, ka tās iekšienē būtu notikusi kaut mazākā šķelšanās, un arī viss albums liecina, ka seksteta kopējais spēks nav galā un tik drīz nebeigsies.

Ieinteresēt par sevi ar populārām citu autoru dziesmām no pašmāju un ārzemju krātuvēm ir laba taktika, bet ilgi ar to sagādāt prieku nevar ne sev, ne tai publikas daļai, kas uzskata, ka cilvēka dzīves galvenais dzinulis ir tieksme pilnveidoties, kļūt labākam. Protams, ja šī tieksme nekļūst slimīga, kā to strauji augošās popularitātes un mērķtiecības dēļ varēja prognozēt arī grupai Cosmos, bet tā tomēr nav. Oriģināldziesmas, kādu šai albumā ir vairums, liecina par varēšanu melodisku un pat lipīgu dziesmu sacerēšanā, kur neizpaliek Queen cienīgi kora piedziedājumi un citi brīnumi. Galvenie mūzikas autori ir Andris un Reinis Sējāni, bet Jānis Šipkēvics sevi pierāda kā pozitīvi asprātīgu un mīlestības pilnu, pārtapšanai par mūsdienu tautas folkloru cienīgu tekstu autoru. Vietām ieskanas folkloras motīvi arī tiešā veidā — piemēram, jau pasen ļoti populārajā dziesmā Tu kā, es kā ieskanas trejdeksnis — tikai latviešiem raksturīgs tautas instruments, kura kulminējošo uzsitienu pa grīdu tradicionāli pavada kareivīgs vīru uzsauciens "hei!" Nemaz nebūtu pārsteigums, ja Cosmos kādam no savas darbības zariem ļautu zelt etniskā virzienā.

Šoreiz papildus puišu tik spējīgajām balssaitēm un mutēm drošāk izmantotas arī citas skaņu iegūšanas metodes — tiek darbināti tādi mūzikas instrumenti kā vargāns, trombons vai visparastākie sadzīves priekšmeti, kas kaut kādās to parastajai lietošanai neparedzētās situācijās labi skan. Dziesmā Aptieka tie ir tematikai un dziesmas noskaņai atbilstošie medikamentu stikla iesaiņojumi, kuros grab tabletes, plunkšķ un šļakstās substances vai pret galdu, receptes izrakstot, švīkst pildspalva. Protams, visu šo priekšmetu ieskandināšana ir grupas artistiskākā dalībnieka Reiņa Sējāna, pēc sava aicinājumu un pirmskosmosa nodarbošanās — bundzinieka — rokās.

Nobeigumā kā papildus gabals skan pašlaik aktuālās angļu rokgrupas Muse dziesma Unintended ar burvīgu grupas basa Jāņa Strazdiņa ievadvokālu, kas tūliņ atpazīstams, bet nākamreiz vāciņā būtu vēlams pievienot izpildītāju vārdus katrai no dziesmām vai pat to daļām. Jo dikti gribas zināt, piemēram, kuram šīs pašas dziesmas un visa albuma izskaņā izdevies ar balsi tik burvīgi atdarināt ģitāras solo, kā tas parasti, stāvot atpakaļ atgāztu galvu, ieplestām kājām un ar rokām imitējot līdzi stīgu raustīšanu, izdodas tikai nevainīgajā un lielo rūpju nesabojātajā bērnībā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja